Φιστίκια κατά της αλλεργίας …στα φιστίκια

Φιστίκια κατά της αλλεργίας …στα φιστίκια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εδώ και χρόνια, οι γονείς παιδιών που εμφάνιζαν αλλεργία στα φιστίκια τύπου αραχίδας έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να τα κρατήσουν μακριά από τον επικίνδυνο καρπό.

Την αντίληψη αυτή ανατρέπει τώρα νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη, η οποία αποδεικνύει ότι οι γονείς οφείλουν να πράττουν το ακριβώς αντίθετο.

Η έκθεση αλλεργικών βρεφών στις αραχίδες πριν από το πρώτο έτος της ηλικίας προλαμβάνει την αλλεργία στα φιστίκια, περιορίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισής της κατά 81%, όπως έδειξε ιατρική μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντί να προκαλεί αλλεργική αντίδραση, η πρώιμη έκθεση βοηθά στην ανάπτυξη ανοχής.

Σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, δρ Αντονι Φάουτσι, αποκάλεσε τα συμπεράσματα της μελέτης «πρωτόγνωρα», αναφέροντας σε δελτίο Τύπου ότι «έχουν την ικανότητα να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πρόληψη των διατροφικών αλλεργιών».

Η αμερικανική υπηρεσία υπήρξε ένας από τους χρηματοδότες της μεγάλης έρευνας, που ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της. Το πόρισμα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του New England Journal of Medicine.

Τα μωρά που μετείχαν στην ιατρική έρευνα είχαν εξετασθεί εκ των προτέρων, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν ήταν αλλεργικά στα φιστίκια, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προβούν σε ανάλογο πείραμα, ικανό να βλάψει σοβαρά τυχόν αλλεργικά παιδιά.

«Προτού αρχίσει κανείς τέτοιου είδους έκθεση, τα παιδιά πρέπει να έχουν υποβληθεί σε δερματικό τεστ», που προλαμβάνει τυχόν θανατηφόρες αντιδράσεις του οργανισμού, λέει η δρ Ρεμπέκα Γκρουτσάλα, ειδική αλλεργιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος, επίσης, που κρύβουν τα φιστίκια για τα μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να πνιγούν εξαιτίας του μικρού μεγέθους του καρπού. Για τον λόγο αυτό, η μελέτη πραγματοποιήθηκε με φιστικοβούτυρο και άλλα παράγωγα αραχίδας.

Το βασικό πόρισμα της μελέτης –ότι η πρώιμη έκθεση σε προβληματική τροφή είναι ικανή να προλάβει μακροπρόθεσμες αλλεργίες σε αυτή– πρόκειται να μεταβάλει οριστικά τους διατροφικούς κανόνες, όπως αυτοί τίθενται από τον ιατρικό κόσμο, προέβλεψε η δρ Γκρουτσάλα.

Τα φιστίκια-αραχίδες είναι η κυριότερη αιτία διατροφικών αλλεργιών, ικανά να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και τον θάνατο. Σε αντίθεση με πολλές άλλες αλλεργίες, αυτή των αραχιδών δεν εξασθενεί με την πάροδο των ετών στον άνθρωπο.

Ερευνητές του βρετανικού King’s College στο Λονδίνο ξεκίνησαν τη μελέτη, έχοντας διαπιστώσει μεγαλύτερα ποσοστά αλλεργιών στις αραχίδες μεταξύ παιδιών εβραϊκών οικογενειών της βρετανικής πρωτεύουσας, που δεν ελάμβαναν τροφές με βάση το φιστίκι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, συγκρινόμενα με παιδιά στο Ισραήλ, όπου τα φιστίκια είναι κοινά στην παιδική διατροφή.

Η ιατρική μελέτη έγινε σε 600 παιδιά, ηλικίας 4 μηνών έως 11 μηνών, στη Βρετανία. Ολα τα βρέφη ανήκαν στην κατηγορία υψηλού αλλεργικού κινδύνου, καθώς είχαν διαπιστωμένη αλλεργία στα αυγά και εμφάνιζαν έκζεμα, κοινό σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης. Τα βρέφη αυτά χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία ομάδα να αποφεύγει αυστηρά τα φιστίκια και την άλλη να καταναλώνει μικρές ποσότητες κάθε εβδομάδα. Η μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα παιδιά που είχαν εκτεθεί στα φιστίκια ανέπτυξαν ανοσία σε αυτά, σε αντίθεση με όσα είχαν «προστατευθεί».

«Παρότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα γύρω από τη φυσική ιστορία του φιστικιού και άλλες διατροφικές αλλεργίες, η μελέτη προσφέρει ανεκτίμητες πρακτικές πληροφορίες και υπογραμμίζει την αξία της έκθεσης βρεφών σε πιθανά αλλεργιογόνα» λέει η παιδο-αλλεργιολόγος, δρ Μπλάνκα Κάπλαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT