Q&A: Η αιμοδοσία κάνει καλό

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί η αιμοδοσία βελτιώνει την υγεία;

H περιοδική αφαίρεση μιας μικρής ποσότητας αίματος είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική στην περίπτωση συγκεκριμένων παθήσεων, ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με την υπερσιδήρωση. Πρόσφατες έρευνες επίσης κατατείνουν, αλλά δεν αποδεικνύουν, ότι η τακτική αιμοδοσία μπορεί να έχει και άλλα οφέλη, όπως να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ανακοπής καρδιάς ή καρκίνου.

Μία επισκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Blood Transfusion αναφέρει τις τρεις κύριες θεραπευτικές εφαρμογές της αφαίρεσης αίματος, στις νόσους αιμοχρωμάτωση, αληθής πολυκυτταραιμία και βραδεία δερματική πορφυρία. Στην κληρονομική αιμοχρωμάτωση, παρατηρείται μία ασυνήθιστη συσσώρευση σιδήρου σε διάφορα όργανα. Στην πορφυρία, μία σπάνια μεταβολική διαταραχή, οι χρωστικές πορφυρίνες που προκύπτουν φυσικά, συσσωρεύονται και προκαλούν ζημιά, ενώ στην πολυκυτταραιμία υπάρχει μία αφύσικη αύξηση στη μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Και στις τρεις ασθένειες, η αφαίρεση αίματος μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα ή να οδηγήσει ακόμα και στην υποχώρησή τους.

Η επισκόπηση αυτή αναφέρει επίσης ότι η αφαίρεση αίματος πρέπει να εξετάζεται ως βοηθητική θεραπεία και σε άλλες ασθένειες, όπως στην χρόνια ηπατίτιδα C και στη δρεπανοκυτταρική αναιμία. Οσον αφορά την έρευνα και τις θεωρίες σχετικά με τα οφέλη αυτής της μεθόδου σε καρδιαγγειακές νόσους, στον καρκίνο, ακόμα και στη νόσο Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικά αποτελέσματα, αξίζει όμως να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT