Υψωσαν τη φωνή τους ενάντια στα ρομπότ

Υψωσαν τη φωνή τους ενάντια στα ρομπότ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λίγοι συγκεντρωμένοι που συμμετείχαν στη διαδήλωση εναντίον των ρομπότ, στο Οστιν του Τέξας, κρατούσαν πανό στα χέρια, φώναζαν ρυθμικά συνθήματα και διένειμαν στον κόσμο μπλουζάκια. Μα, όμως, τι μπορεί να έχει κάποιος εναντίον των ρομπότ; Οπως φαίνεται, οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν φοβούνται ότι κάποια ημέρα τα ρομπότ μπορεί να ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη, ενδεχόμενο που τους γεμίζει τρόμο.

Ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε ότι οι συγκεντρωμένοι ευελπιστούσαν πως θα κατάφερναν να ενημερώσουν τον κόσμο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Ταυτόχρονα ένιωσε το καθήκον να εξηγήσει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν τάσσονται εναντίον της τεχνολογίας, των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επιθυμούν να επιβληθούν περισσότεροι έλεγχοι στην ανάπτυξή του.

Επίσης επικαλέστηκε τον Ελον Μασκ, τονίζοντας ότι και αυτός παλιότερα εξέφρασε φόβους για τα ρομπότ και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, ο Μασκ έκανε δωρεά ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στο Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας, προκειμένου να παραμένει η τεχνητή νοημοσύνη «επωφελής για τον άνθρωπο». Το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα TechCrunch ανέφερε ότι ο Ελον Μασκ έγραψε σε ανακοίνωσή του ότι «εμφανίζονται όλοι αυτοί οι ειδικοί και επισημαίνουν ότι η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός παράγοντας. Συμφωνώ, λοιπόν, με όλους αυτούς και σήμερα δεσμεύω το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξω την έρευνα που στοχεύει στο να παραμείνει η τεχνητή νοημοσύνη επωφελής για την ανθρωπότητα».

Τότε, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ζωής αναρτήθηκε σχόλιο, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ευρεία ομοφωνία ότι η έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη προχωρά με σταθερά βήματα και ότι οι συνέπειες που έχει για την κοινωνία πρόκειται μελλοντικά να αυξηθούν. Ενας μακρύς κατάλογος επιφανών ερευνητών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης υπέγραψαν ανοικτή επιστολή στην οποία απευθύνουν έκκληση ώστε να πραγματοποιηθεί έρευνα που θα στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ισχυρά και επωφελή, καθώς και ότι υπακούουν στις εντολές μας».

Οι διαδηλωτές απλά οργανώθηκαν, υποστηρίζοντας τις ανησυχίες που περιγράφονται σε αυτή την επιστολή που φέρει τις υπογραφές σπουδαίων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών υπογράμμισε ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προθέσεις τους η διακοπή της τεχνολογικής προόδου, αλλά ελπίζουν ότι με τις ενέργειές τους θα ενθαρρύνουν την επιβολή αυστηρότερων κυβερνητικών ελέγχων, ακόμα και τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού που θα διασφαλίσει ότι όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα αναπτύσσονται με ασφάλεια και υπό έλεγχο.

Ο Ραμσής Αλκαϊντ, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και νευρολόγος, και διευθύνων σύμβουλος της Neurable, μιας εταιρείας που αναπτύσσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο ανθρώπων που πάσχουν από σωματικές αναπηρίες, δήλωσε στην ιστοσελίδα του TechCrunch ότι μίλησε με αυτούς τους ανθρώπους που διαδήλωναν. «Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, αλλά δεν γνωρίζουν πού βρισκόμαστε τεχνολογικώς. Ισως να είμαστε ακόμα και χίλια χρόνια μακριά από αυτό που τους ανησυχεί. Υπάρχουν πραγματικά τόσο πολλά πράγματα που δεν κατανοούμε» και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ανθρωπότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT