Ενας υδροστρόβιλος χαρίζει ενεργειακή αυτονομία

Ενας υδροστρόβιλος χαρίζει ενεργειακή αυτονομία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, με μεράκι στις κατασκευές και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοχάρης είχε πριν από δύο χρόνια μια ιδέα που «μπορεί να χαρίσει ενεργειακή αυτονομία στην Ελλάδα», όπως λέει, κατασκευάζοντας μια καινοτόμο μηχανή που είναι «η απλούστερη μετά τον τροχό». Είναι, λοιπόν, τόσο απλό αυτό που δημιούργησε;

Πρόκειται για έναν υδροστρόβιλο χωρίς φτερωτή ή έλικα, ουσιαστικά έναν κύλινδρο, που υποδέχεται νερό από χαμηλό ύψος (σε ποτάμια, μύλους, νεροτριβές κ.ά.) – ακόμη και ενός μέτρου. Στην πορεία, το νερό στροβιλίζεται στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπό την επίδραση της βαρύτητας και του φαινομένου Coriolis, οδηγούμενο προς τον πάτο της χοάνης, και καταλήγει σε μια ηλεκτρογεννήτρια. «Και έτσι παράγουμε ρεύμα, είναι τόσο απλό», συνοψίζει ο κ. Θεοχάρης.

Αυτήν τη στιγμή, ο υδροστρόβιλος, που αποτελεί ελληνική πατέντα, θα εγκατασταθεί πειραματικά σε τρία σημεία της χώρας, ενώ παράλληλα γίνονται οι διαδικασίες για διεθνή αναγνώριση και οι απαραίτητες μελέτες στο Πολυτεχνείο για να βελτιστοποιηθεί ως τελικό προϊόν και να διερευνηθεί αν η χρήση του μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα ενεργειακά ζητήματα. Η εγκατάσταση του υδροστρόβιλου έχει μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς απαιτεί περίπου 10 τ.μ. γης. Δεν χρειάζεται συντήρηση και, όπως έχει υπολογιστεί, θα μπορεί να αποσβεσθεί οικονομικά μέσα σε 3½ χρόνια.

«Ενα χωριό θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να γίνει ενεργειακά αυτόνομο αλλά και ένας ιδιώτης που έχει ένα ιχθυοτροφείο ή μια αγροτική εγκατάσταση θα μπορούσε να έχει δωρεάν ενέργεια».

«Θα αρκούσαν, δηλαδή, πολλοί μικροί επενδυτές χωρίς να απαιτείται κάποιο μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο. Το κλειδί, πάντως, είναι να εκπονηθεί πρόγραμμα αξιοποίησης του πλούσιου υδροδυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα», δηλώνει, «που θα άνοιγε το δρόμο για μια λύση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας. Δεν παύει, πάντως, να χρειάζεται και ένα αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει αυτή η ιστορία, που θα έλυνε πολλά και χρονοβόρα καθημερινά προβλήματα». Αλλωστε, αυτό ήταν και το κίνητρό του για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που, όπως λέει, «είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να κινητοποιήσει το επενδυτικό κοινό. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT