Τεστ τσέπης για το ελαιόλαδο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινοτομία: ARISTOLEO, ένα νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου,

Φορέας: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φαρμακευτική Σχολή.

Εκπρόσωπος: Προκόπης Μαγιάτης.

Oταν ο φαρμακοποιός Προκόπης Μαγιάτης και η χημικός Ελένη Μέλλιου γύρισαν από τα πανεπιστήμια της Αμερικής όπου δίδασκαν για να εργαστούν στο Εθνικό Καποδιστριακό, φέρνοντας μαζί τους ένα σωρό ιδέες σχετικές με το ελαιόλαδο, πάνω στο οποίο εργάζονταν για πολλά χρόνια, δεν περίμεναν ότι θα αντιμετώπιζαν αντιδράσεις. Αντί όμως αυτό να τους σταματήσει, τους πείσμωσε. Την έρευνά τους για την ανίχνευση των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, που μέχρι τώρα μπορούσε -με δική τους μέθοδο- να γίνει μόνο στο εργαστήριο από πολύ ακριβό όργανο, αποφάσισαν να την πάνε ένα βήμα παραπέρα: να δημιουργήσουν ένα απλό τεστ, με το οποίο ο καταναλωτής ή ο παραγωγός θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.

«Το Aristoleo μετράει την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις δύο σπουδαιότερες φαινόλες, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, που σχετίζονται με τις επίσημα αναγνωρισμένες υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Μαγιάτης. Πώς γίνεται; Σε φιαλίδιο το οποίο περιέχει ένα ειδικό αντιδραστήριο, προσθέτουμε λίγο από το λάδι, το ανακινούμε και περιμένουμε μία ώρα. Τότε εμφανίζεται μια στιβάδα στο κάτω μέρος του φιαλιδίου με χρώμα που ποικίλλει από το ανοιχτό υποκίτρινο μέχρι το σκούρο πράσινο. Ετσι, χωρίς ειδικές γνώσεις, αλλά μόνο με μια χρωματική κλίμακα βαθμονομημένη, ο καθένας μπορεί να επιλέξει τις καλύτερες παρτίδες ελαιολάδου στο χώρο παραγωγής και να αυξήσει την αξία του λαδιού του, αναβαθμίζοντάς το από απλό τρόφιμο σε υγειοπροστατευτικό προϊόν.

Μια πρώτη ένδειξη έμπρακτης εμπιστοσύνης στο Aristoleo ήρθε από τον Καναδά, με την εταιρεία Artemis Alliance να προσφέρει την αρχική χρηματοδότηση – της τάξεως κάποιων χιλιάδων ευρώ. Για τον κ. Μαγιάτη, αυτό «είναι μια απάντηση στο ότι η καινοτομία μπορεί να γίνει και με πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά και με ελάχιστο κόστος επένδυσης. Ενα αντίστοιχο πρότζεκτ που γνωρίζουμε ότι δουλεύεται στην Αμερική είχε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων…»

Το τεστ έχει ήδη δοθεί σε δεκάδες παραγωγούς από την περασμένη ελαιοκομική περίοδο και αυτό που χρειάζεται πλέον είναι -πιθανώς και μέσω του 3ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» της Eurobank και του ΣΕΒ- να βρεθεί ο κατάλληλος συνεργάτης που θα δεχθεί να προχωρήσει στην παραγωγή. Το προβλεπόμενο κόστος του στη λιανική; Δεν θα ξεπερνάει τα 5 – 10 ευρώ…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT