Η συσκευή που ελέγχει τη «διατροφή» των φυτών

Η συσκευή που ελέγχει τη «διατροφή» των φυτών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινοτομία: Αυτόματο φορητό και ψηφιακό όργανο μέτρησης ανθρακικού ασβεστίου σε εδαφικά δείγματα με αντιστάθμιση θερμοκρασίας και GPS.

Φορέας: BD Inventions IKE

Εκπρόσωπος: Βασίλειος Κουλός

Ενα φορητό ψηφιακό όργανο που μετράει με ακρίβεια το ποσοστό του ανθρακικού ασβεστίου στο έδαφος κατασκεύασε ο χημικός Βασίλειος Κουλός από τη Θεσσαλονίκη. Η καινοτόμος συσκευή γνωρίζει ήδη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς αντικαθιστά τις απαρχαιωμένες και αμφισβητούμενης επιστημονικής αξιοπιστίας συσκευές που χρησιμοποιούσαν ως σήμερα γεωπόνοι, εδαφολόγοι και ερευνητές σε εργαστήρια αναλύσεων. Το ανθρακικό ασβέστιο είναι μια χημική ένωση πολύ σημαντική για τη δομή και την ποιότητα του εδάφους, καθώς μεταξύ άλλων επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.

Επιπλέον, η χρήση της συσκευής μπορεί να έχει καθοριστική επίπτωση και στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, ακριβώς διότι οι γεωπόνοι, μετά την εδαφολογική ανάλυση, θα μπορούν να παρέχουν συμβουλές στους αγρότες σχετικά με την αναγκαιότητα χρήσης λιπασμάτων. Και αυτό μάλιστα στα πρότυπα της λεγόμενης «γεωργίας ακριβείας», ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα.

Μετά από δύο χρόνια δουλειάς και ατελείωτες δοκιμές στο εργαστήριο, ο κ. Κουλός λάνσαρε εμπορικά τον Μάρτιο του 2014 τη συσκευή με την ονομασία FOGII. Από την ανάμειξη στο δοκιμαστικό δοχείο δείγματος εδάφους και υδροχλωρικού οξέος παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μεταφέρεται στο μηχάνημα και από την πίεση του αερίου δίνεται το ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου επί του δείγματος. Για κάθε ανάλυση απαιτείται χρόνος μόλις 30 – 35 δευτερολέπτων. Η ψηφιακή συσκευή κοστίζει 1.500 ευρώ στη βασική της έκδοση και μπορεί να αποθηκεύσει έως 50 μετρήσεις.

Στη λίστα πελατών της BD Inventions περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων και ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Σαουδική Αραβία, ακόμη και στην Αυστραλία για αρχαιολογική έρευνα.

«Ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την κρίση είναι η δημιουργία και η εξωστρέφεια και όχι η παραδοσιακή και χωρίς ρίσκο εισαγωγή και μεταπώληση τεχνολογίας», σημειώνει ο κ. Κουλός, που προσδοκά από το διαγωνισμό του ΣΕΒ και της Eurobank την εδραίωση της εταιρείας στη διεθνή αγορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT