Καινοτομία: Ανάπτυξη προϊόντων και κατασκευών μέσω ηλεκτρομηχανολογικής προσομοίωσης.
Φορέας: FEAC Engineering P.C.
Εκπρόσωπος: Σωτήρης Κόκκινος
Εχουν προσομοιώσει ηλεκτρομαγνήτες και ανυψωτικές πλατφόρμες για το CERN, έναν πνεύμονα για το πανεπιστήμιο του Οκλαντ στις ΗΠΑ, μέρη πλοίων για ναυτιλιακές εταιρείες – και βρίσκονται ακόμα στην αρχή.
Η FEAC Engineering P.C. πραγματοποιεί ηλεκτρομηχανολογικές προσομοιώσεις κατασκευών με τη μεθοδολογία των πεπερασμένων στοιχείων.
«Για κάθε προϊόν δίνουμε οδηγίες για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί, από τι υλικό να κατασκευαστεί, τι αντοχές θα έχει και πώς θα συμπεριφερθεί σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών, ακολουθούμε διεργασίες βελτιστοποίησής του», εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας Σωτήρης Κόκκινος. «Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας πτέρυγας (φτερού) αεροπλάνου. Η FEAC απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σχεδιασμό της πτέρυγας και στην τελική της μορφή, ώστε να έχει βελτιωμένη αεροδυναμική συμπεριφορά, στο υλικό κατασκευής, ώστε να παρέχει την απαραίτητη αντοχή, στη δυνατότητα εξοικονόμησης καυσίμων κ.ά.». Στη συνέχεια, παραδίδει στον πελάτη μια έκθεση με βάση την οποία προχωρά στην κατασκευή του πρωτότυπου προϊόντος, το οποίο η ίδια θα ελέγξει πειραματικά.
Τα ευρήματα της FEAC Engineering προσεγγίζουν κατά 99,2% τα αποτελέσματα του ελέγχου που κάνει ο κάθε πελάτης στο πραγματικό προϊόν, κάνοντας τους Σωτήρη και Χάρη Κόκκινο, Κωνσταντίνο Λουκά, Φώτη Κοψαφτόπουλο, Μιχάλη Αναστασόπουλο, Αναστάση Κοβάνη, Κώστα Λαύκα και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο εξαιρετικά υπερήφανους.
Με τη μέθοδο αυτή, της υπολογιστικής προσομοίωσης, οι μηχανικοί μπορούν να βρίσκουν και να αντιμετωπίζουν τα σχεδιαστικά λάθη νωρίς στη διαδικασία της ανάπτυξης ενός προϊόντος, να προβλέπουν με ακρίβεια τη συμπεριφορά των κατασκευών, να μειώνουν το κόστος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα του προϊόντος.
Οι τομείς της βιομηχανίας στους οποίους η εταιρεία επικεντρώνεται είναι οι υπεραγώγιμοι ηλεκτρομαγνήτες, η ναυτιλία, η αεροδιαστημική,η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια (π.χ. ανεμογεννήτριες), τα ιατρικά μηχανήματα (π.χ. μαγνητικοί τομογράφοι), ο κατασκευαστικός τομέας (π.χ. γέφυρες, τούνελ) και το πετρέλαιο/αέριο, αλλά και ο τομέας της βιοϊατρικής.
Η εταιρεία FEAC και ο Σωτήρης Κόκκινος είναι μία από τις ομάδες του προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας «egg-enter.grow.go» της Eurobank, που στις 15 Ιουνίου ολοκληρώνουν τη 12μηνη συμμετοχή τους στο πλαίσιο του 2ου κύκλου του Προγράμματος. Η FEAC, όπως και οι υπόλοιπες 22 ομάδες του 2ου κύκλου, φιλοξενήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του egg και έλαβε πολύτιμες υπηρεσίες και mentoring σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, Λογιστικής, Marketing και Επικοινωνίας από τους υποστηρικτές και χορηγούς του Προγράμματος.