Η διατροφολόγος συμβουλεύει

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατροφολόγος συμβουλεύει

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΦΕΙΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΣΙΛΟΥΕΤΑΣ ΚΑΙ

ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τι ακριβώς είναι υγιεινή διατροφή; Οι πρώτοι, βασικοί κανόνες

είναι αρκετά απλοί. Ολοι χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό πρωτεϊνών,

υδατανθράκων και λιπαρών, καθώς και αρκετών βιταμινών, μετάλλων,

ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών για να είμαστε υγιείς. Οι ειδικοί

μας λένε ότι ορισμένα τρόφιμα που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες

είναι καλύτερα από κάποια άλλα, και μπορούμε να τα καταναλώνουμε

πιο συχνά ενώ για μερικά ισχύει το αντίθετο. Υπάρχουν λοιπόν

ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε ποτέ; Οχι

ακριβώς. Εάν επιθυμούμε ένα παγωτό περιστασιακά, μπορούμε να το

έχουμε. Αρκεί να μην μας γίνουν συνήθεια. Υγιεινή διατροφή δεν

σημαίνει απαγόρευση, αλλά ρύθμιση της συχνότητας με την οποία τρώμε

ακόμη και τις επιβαρυντικές για τη σιλουέτα μας – και την υγεία

μας- τροφές. Οι επιστήμονες του τμήματος διατροφής του Harvard

έχουν φτιάξει μία λίστα από τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται

ελάχιστα. Οι έρευνες τους αποδεικνύουν ότι καταναλώνοντας τα

συγκεκριμένα τρόφιμα συχνά και αποκλείοντας ταυτόχρονα υγιεινότερες

επιλογές, ίσως θέτουμε τα θεμέλια για σοβαρές παθήσεις όπως οι

καρδιαγγειακές, η υπέρταση, ο διαβήτης, ακόμη και κάποιες μορφές

καρκίνου.

Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα

Πρόσθετα σάκχαρα. Οποια μορφή κι αν έχει -λευκή

κρυσταλλική, καστανής ή σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη-

η ζάχαρη δεν περιέχει σχεδόν κανένα θρεπτικό συστατικό και είναι

καθαρός υδατάνθρακας. Τρώγοντας μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, γεμίζουμε

«κενές θερμίδες» και προκαλούμε έντονο ανεβοκατέβασμα του σακχάρου.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα αναψυκτικά και τα άλλα ποτά με ζάχαρη

είναι η κύρια πηγή πρόσθετων σακχάρων στην διατροφή των Αμερικανών

και έχουν σημαντική συμβολή στην αύξηση του βάρους τους. Και αυτό,

όχι μόνο γιατί τα συγκεκριμένα ποτά από μόνα τους προσθέτουν

θερμίδες, αλλά επειδή αυτές οι θερμίδες δεν μας χορταίνουν όπως το

στερεό φαγητό.

Λίπος γαλακτοκομικών. Παγωτό, πλήρες γάλα, και

παχιά τυριά είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά καθώς και κάποια ποσότητα

trans λιπαρών και γι’ αυτό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης

καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Γλυκά. Μπισκότα, κεϊκς, ντόνατς, γλυκά και πολλά

άλλα στα οποία είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Δυστυχώς αυτά τα

παρασκευάσματα είναι γεμάτα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα

σάκχαρα, κακά λιπαρά και αλάτι.

Λευκοί υδατάνθρακες. Ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα,

κέικ. Εάν σας αρέσουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα, προτιμείστε να είναι

ολικής αλέσεως το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται. Δοκιμάστε

επίσης τα ολικής αλέσεως δημητριακά και ζυμαρικά, το καστανό ή

μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά

μπισκότα ή μπάρες δημητριακών χρησιμοποιώντας βρώμη με λιγότερη

ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Επεξεργασμένα κρέατα και κρέατα μεγάλης περιεκτικότητας σε

λιπαρά. Αποφύγετε τα αλλαντικά, ιδιαίτερα αυτά που είναι

πλούσια σε λιπαρά. Παρά τα αντικρουόμενα στοιχεία, οι περισσότεροι

ειδικοί συμφωνούν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπεϊκον, το

ζαμπόν, το παριζάκι, το χοτ ντοκ και πολλά παρόμοια που

χρησιμοποιούνται στα γεύματα είναι λιγότερο «υγιεινά» σε σχέση με

την πρωτεΐνη που προέρχεται από τα ψάρια, το κοτόπουλο χωρίς τη

πέτσα και τη γαλοπούλα. Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να μην

καταναλώνεται συχνά και να επιλέγονται τα μέρη του κρέατος που δεν

περιέχουν λίπος ή περιέχουν ελάχιστο λίπος.

Αλάτι. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες και ο

Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστούν μείωση του νατρίου

στα 1500mg/ημέρα και όχι περισσότερο από 2300mg/ημέρα. Παρόλα αυτά

οι περισσότεροι προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 1 ½ κ.γ αλάτι την

ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3400mg νατρίου την ημέρα. Το

σώμα χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα νατρίου και οι μεγαλύτερες

ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης

ιδιαίτερα σ’αυτούς που έχουν ευαισθησία στο νάτριο και

καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc.

Βασ. Παύλου 10, Βούλα, τηλ. 210 899.5614, Website:

http://www.balancediet.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT