Μάθε τα «βρώμικα» μυστικά της οδοντόβουρτσάς σου

Μάθε τα «βρώμικα» μυστικά της οδοντόβουρτσάς σου

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδοντόβουρτσά σου στέκει αθώα στην άκρη του νιπτήρα, φαινομενικά καθαρή κι έτοιμη να πολεμήσει στο πλάι σου ενάντια στην πλάκα, την κακοσμία και την τερηδόνα. Πριν την βάλεις στο στόμα σου για την καθημερινή φροντίδα της στοματικής σου υγιεινής, μάθε πως κατά μέσο όρο μια απλή οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενεί 10 εκατομμύρια βακτήρια, αν όχι περισσότερα, μεταξύ των οποίων συναντάμε το E. Coli και τον σταφυλόκοκκο, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Σα να λέμε…μπλιάξ!

Μα πώς θα μπορούσε μια τόσο καθαρή σχέση να σε προδώσει;

Σε κάθε δεδομένη στιγμή υπάρχουν 100-200 είδη στοματικών βακτηρίων που ζουν στο στόμα μας. «Σε ένα στόμα που δεν έχει βουρτσιστεί μπορεί να υπάρχουν τόσα μικρόβια, όσο στο πάτωμα ενός μπάνιου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ανν Γουέι, δρ. Οδοντικής Χειρουργικής (DDS) με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Σα να μην έφτανε αυτό, η ίδια η οδοντόβουρτσά σου έχει την τάση να κάνει τα γλυκά μάτια σε διάφορα βακτήρια, ειδικά σε εκείνα που συχνάζουν στις σκοτεινές γωνίες του μπάνιου σου. Αν για παράδειγμα η συνηθισμένη θέση της οδοντόβουρτσάς σου, είναι στην άκρη του νιπτήρα, όπως είπαμε νωρίτερα, τότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μόλυνσης από το πιτσίλισμα κατά το πλύσιμο των χεριών σου.

Ο κρυφός εραστής της οδοντόβουρτσάς σου είναι… η λεκάνη!

Ξέρω πως και μόνο στην ιδέα αναγουλιάζεις ελαφρώς, μα είναι αλήθεια!…Σκέψου μόνο τι συμβαίνει όταν τραβάς το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης. Ο Τσάρλς Γκέρμπα, διδάκτωρ και καθηγητής Μικροβιολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής και στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, επισημαίνει ότι τα βακτήρια και οι ιοί που πέφτουν από το σπρέι τουαλέτας «παραμένουν αερομεταμεφόμενα για τόσο καιρό, αρκετό για να εγκατασταθούν σε κάθε επιφάνεια του μπάνιου». Μια Αγγλική έρευνα αποκάλυψε πως τραβώντας το καζανάκι χωρίς πρώτα να έχουμε κλείσει το καπάκι, βακτηρίδια υπεύθυνα για στομαχικές διαταραχές και διάρροια, βρέθηκαν ή καλύτερα «πέταξαν» έως και 25 εκατοστά πάνω από την λεκάνη.

Και αν η οδοντόβουρτσα σου πέσει κατά λάθος στο πάτωμα, ισχύει ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων; Μάλλον όχι. Για την ακρίβεια εκείνη τη στιγμή η οδοντόβουρτσα έρχεται σε επαφή όχι μόνο με το σπρέι τουαλέτας που έχει κατακάτσει στο πάτωμα, αλλά και ό,τι έχει μεταφερθεί σε αυτό από τα διάφορα πόδια και παπούτσια που το επισκέφτηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πες «όχι» στον πλαστικό έρωτα

Μήπως είσαι από αυτούς που προσπαθούν να προστατεύσουν την αγαπημένη τους οδοντόβουρτσα μέσε σε πλαστικές αεροστεγείς συσκευασίες; Αν ναι, σου έχω άσχημα νέα. Η οδοντόβουρτσα μη μπορώντας να στεγνώσει μεταξύ των βουρτσισμάτων δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη μούχλας. Οπότε αν δεν έχεις σκοπό να καλλιεργήσεις μανιτάρια πάνω σε αυτήν, σταμάτα το όπως είσαι!  Έχε το νου σου επίσης, πως αν οι οδοντόβουρτσες όλης της οικογένειας βρίσκονται στο ίδιο δοχείο, τότε τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από τη μια στην άλλη αν οι κεφαλές ακουμπούν, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν μοιράζεστε την ίδια οδοντόκρεμα.

Πώς να κρατήσω λοιπόν τη σχέση μας «καθαρή» και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις;

Αφού σε αφυπνίσαμε αρκετά (περίπου όσο σε αηδιάσαμε, αλλά ήταν για το καλό σου), μαζέψαμε 6 απλές λύσεις για να κρατήσεις την οδοντόβουρτσά σου βακτηριο-προστατευμένη όσο το δυνατό περισσότερο:

Πάρε νέα οδοντόβουρτσα: Μπορεί ο παλιός να είναι αλλιώς, αλλά ο νέος είναι ωραίος (και κυρίως καθαρός). Αντικατέστησε σε τακτά χρονικά διαστήματα την οδοντόβουρτσά σου. Κάθε τρεις με τέσσερις μήνες είναι μια καλή αρχή, και μπορείς να το διαπιστώσεις επίσης όταν οι τρίχες της αρχίσουν να ξεφτίζουν, όπως αναφέρει η Τζούντιθ Τζόουνς δρ. Οδοντικής Χειρουργικής, καθηγήτρια και Πρόεδρος του τμήματος Γενικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Οδοντιατρικής της Βοστόνης.

Χρησιμοποίησε σωστή οδοντόκρεμα: Ενώ οι περισσότερες οδοντόκρεμες σκοτώνουν πράγματι τα μικρόβια, κάποιες είναι καλύτερες από άλλες. Οδοντόκρεμες με triclosan/copolymer στα συστατικά είναι πολύ καλύτερες από τις απλές οδοντόκρεμες φθορίου στην καταπολέμηση των βακτηρίων του στόματος.

Μη μοιράζεσαι:  Μη μοιράζεσαι οδοντόβουρτσα με κανένα, ασχέτως με το πόσο  σχολαστική είσαι (ή είναι) με τον καθαρισμό της. Ποτέ δε θα απαλλαγείς από όλα τα βακτήρια. Αν θες να είσαι πραγματικά ασφαλής, είναι καλύτερο  να φροντίσεις ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να έχει και το δικό του σωληνάριο οδοντόπαστας. «Αν πάλι προτιμάτε να μοιράζεστε μια κοινή, τότε φροντίστε ώστε να μην ζουλάτε το άνοιγμα της οδοντόκρεμας πάνω στην οδοντόβουρτσας. Αντίθετα, είναι καλύτερα να την κρατάτε σε κάποια απόσταση και να την αφήνετε να πέσει φυσικά στην επιφάνεια της οδοντόβουρτσας» σημειώνει η δρ. Γουέι.

Καθαρίστε καλά τα τριχάκια: Περιστασιακά μπορείς να βυθίζεις την οδοντόβουρτσα σε στοματικό διάλυμα με αντιμικροβιακούς παράγοντες, ειδικά αν έχει πέσει στο πάτωμα, ενώ πρέπει να την καθαρίζεις καλά μετά από κάθε βούρτσισμα είτε με άφθονο νερό της βρύσης, είτε ακόμη καλύτερα με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Η δρ. Τζόουνς δεν ντρέπεται να παραδεχτεί μάλιστα πως έχει κατά περιόδους βάλει την δική της μέσα στο πλυντήριο των πιάτων.  Πάντως αν είναι να βάλεις την ηλεκτρική σου οδοντόβουρτσα στο πλυντήριο πιάτων, βεβαιώσου πως έχεις βάλει μόνο την άκρη με τα τριχάκια, κι όχι το μέρος που μπαίνουν οι μπαταρίες.

Κλείνε το καπάκι της λεκάνης: Πάντα τράβα το καζανάκι με το καπάκι κλειστό. Δε χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο,πιστεύω.

Άσ’ την να πάρει αέρα: Μην την τοποθετείς σε πλαστικά αεροστεγή σακουλάκια, περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό. Ιδανικά τοποθέτησέ την στο ντουλαπάκι του μπάνιο. Θα καταλάβεις αν αερίζεται καλά από το αν θα έχει προλάβει να στεγνώσει μεταξύ των βουρτσισμάτων. Κι αν οι οδοντόβουρτσες βρίσκονται όλες σε ένα κοινό δοχείο, βεβαιώσου πως οι κεφαλές δεν αγγίζουν η μια την άλλη.

Μαριλίνα Μπακούρη 

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT