Εβίτα, το σύμβολο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γυναίκα που δεν έμεινε στην ιστορία ως η σύζυγος μίας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας όπως του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952 γεννήθηκε σαν σήμερα στις 7 Μαΐου 1919 κι έμεινε γνωστή με το υποκοριστικό, Εβίτα.

Η Εύα Περόν επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού στο θέατρο, το ραδιόφωνο και το σινεμά με αρκετή επιτυχία. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '40, κέρδιζε τόσα που της επέτρεπαν να νοικιάζει το δικό της διαμέρισμα και να ζει άνετα, ενώ η αναγνωρισιμότητά της είχε εκτοξευτεί.

Γνώρισε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν το 1944 σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Χουάν και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο.

Είναι εκείνη που θα μιλήσει για τα εργατικά δικαιώματα στην Αργεντινή, θα παλέψει για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Εβίτα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Περόν να περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας τον νόμο 13.010, που έδινε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η Εβίτα δε θα μείνει στη σκιά τους συζύγου της, αλλά θα ιδρύσει και θα  διηθύνει το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Γυναικείο Περονικό Κόμμα.

Σε ταξίδι της αργότερα στην Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός Τύπος την υποδέχτηκε με πικρόχολο τρόπο, καυτηριάζοντας την αίσθηση της μόδας που είχε, κάπως «ντεμοντέ» για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιστρέφοντας στην Αργεντινή, η Εβίτα θα ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της, παραγγέλλοντας νέα κομμάτια από το Παρίσι, ώστε να μην ξαναδώσει τροφή στον ξένο Τύπο για κακεντρεχή κριτική.

Λίγο πριν το θάνατό της το 1952, από καρκίνο στην ηλικία των τριαντατριών ετών, η Εύα Περόν θα λάβει από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

Ο θάνατος δεν επισκίασε τη φήμη της Εύας Περόν. Το φάντασμα της Εβίτας συνέχισε να πλανάται επί δεκαετίες πάνω την Αργεντινή, ενώ το ταριχευμένο πτώμα της έμπαινε και έβγαινε, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της πολιτικής στη χώρα.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 το μιούζιαλ των Αντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις έκανε γνωστή την Εβίτα στο ευρύ κοινό, δίνοντας μυθικές διαστάσεις στην προσωπικότητά της. Η ταινία του Αλαν Πάρκερ με πρωταγωνίστρια τη Madonna δημιουργεί ακόμα περισσότερο σύγχυση για το ποια είναι στην πραγματικότητα η Εβίτα.

Οι ανακρίβειες που παρουσιάζονται στην πλοκή αλλά και η επιλογή της Madonna για πρωταγωνίστρια ξεσήκωσαν το πλήθος της Αργεντινής. Όμως ένα δείπνο του πρόεδρου Κάρλος Μένεμ με την βασίλισσα της Pop, τον έπεισε να δώσει άδεια να τραβηχτεί η σκηνή όπου η Εβίτα τραγουδά το τραγούδι «Don't cry for me, Argentina» στο μπαλκόνι της Casa Rosaria, από όπου έβγαζε τους πολιτικούς της λόγους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT