Ζυγαριά vs Τσιγάρο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα το να κόψει κανείς το κάπνισμα μόνο θετικό μπορεί να είναι και σώζει ζωές, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του International Journal of Clinical Practice, πολλοί διστάζουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα φοβούμενοι μήπως έτσι πάρουμε περιττά κιλά.

Μια άλλη έρευνα του Penn State College of Medicine, εξέτασε 186 καπνιστές  που αναζήτησαν θεραπεία για να κόψουν το κάπνισμα, και 102 καπνιστές που απέφευγαν συστηματικά να ζητήσουν θεραπεία. Οι ερευνητές συζήτησαν με τους συμμετέχοντες για το παρελθόν τους με το κάπνισμα και συγκεκριμένα περιπτώσεις που δοκιμάζοντας να το κόψουν, πήραν βάρος, καθώς και κατά πόσο αυτό θα τους αποθάρρυνε από το να δοκιμάσουν να το κόψουν στο μέλλον.

Τόσο εκείνοι που είχαν απευθυνθεί στους γιατρούς τους για να κάνουν το μεγάλο βήμα, όσο και εκείνοι που το απέφευγαν, φάνηκε πως είχαν τον ίδιο φόβο για τα περιττά κιλά που συνήθως συνοδεύουν αυτή τη μεταβατική περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως αυτή η αλλαγή στη ζυγαριά τους ήταν που έκανε πολλούς από τους καπνιστές να ξανααναζητήσουν θεραπεία με τη καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Περίπου το 50% των συμμετεχόντων είχε πάρει βάρος σε μια παρελθοντική απόπειρα να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια. Μεταξύ αυτών, όσοι φοβούνται αυτά τα παραπανίσια κιλά, ήταν πιο πιθανό να αποφύγουν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση από τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί που βοηθούν άτομα να κόψουν το κάπνισμα, θα έπρεπε ρωτήσουν τους ασθενείς τους σχετικά με τέτοια παρελθοντικά περιστατικά, και να τους ενημερώνουν για τις διάφορες στρατηγικές συντήρησης του βάρους τους που μπορούν να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της αντικαπνιστικής τους θεραπείας.

Η σχέση κιλών και καπνίσματος  ήταν πάντα κάτι που προβλημάτιζε γιατρούς και καπνιστές και όπως αναφέρει μια έρευνα του British Medical Journal  το 2012, πρώην καπνιστές μπορεί να πάρουν μέχρι και 4 κιλά όταν το κόψουν. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα της νικοτίνης να διεγείρει τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα που δίνουν σήμα να σταματήσουμε το φαγητό όταν νιώθουμε χορτασμένοι.

Άσχετα όμως από το ρίσκο να πάρεις μερικά κιλάκια παραπάνω, τα οφέλη του να κόψεις το κάπνισμα (όπως η μείωση της πιθανότητας κάποιου εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής) είναι πολλά για να τα παραβλέψεις.

Επιμέλεια: Μαριλίνα Μπακούρη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT