Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τις δύσκολες μέρες σου και ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τις δύσκολες μέρες σου και ντρέπεσαι να ρωτήσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες νιώθουν ντροπή και απελπισία κάθε φορά που τους έρχεται περίοδος. Μπορεί να μην είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στο κόσμο, όμως ένας από τους λόγους που νιώθουμε τόσο άβολα σχετικά με την εμμηνόρροια, είναι γιατί η σεξουαλική μας διαπαιδαγώγηση καθώς και η συζήτηση γύρω από το θέμα της περιόδου θεωρούνταν ανέκαθεν ταμπού, οδηγώντας σε μια σύγχυση γύρω από το θέμα.

Εμείς, καταρρίπτοντας τους διάφορους μύθους που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των χρόνων, μαζέψαμε τα 10 πράγματα που θα έπρεπε να ξέρεις σχετικά με το μηνιαίο σου ραντεβού… με τη φύση:

1. Κι όμως υπάρχει πιθανότητα να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.

2. Οι γόνιμες μέρες είναι πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, γύρω στη μέση δηλαδή, του κύκλου σου.

3. Ένας ασταθής κύκλος μπορεί να οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες, όπως στρες, απότομη αλλαγή βάρους, κάποια πρόσφατη ασθένεια, χρήση διαφόρων φαρμάκων ή ορμονικών προβλημάτων.

4. Μπορεί να νομίζεις πως χύνεις ποτάμια αίμα, όμως στη πραγματικότητα σε κάθε περίοδο δε χάνεις παρά ελάχιστο αίμα, που ισοδυναμεί με 2-3 κουταλιές έως ένα φλιτζανάκι.

5. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν είναι κάτι το μεμπτό, ειδικά από τη στιγμή που και εσύ και ο ερωτικός σου σύντροφος συμφωνείτε. Για την ακρίβεια, βάση ερευνών, η σεξουαλική επαφή μπορεί να ανακουφίσει και από τους πόνους της περιόδου, καθώς βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος.

6. Η προγεστερόνη, η ορμόνη που θεωρείται πως μειώνει την λίμπιντο, κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι αρκετά χαμηλά, αυξάνοντας έτσι την όρεξή σου, τόσο για σεξουαλικά παιχνίδια, όσο και για γλυκά.

7. Ο «συγχρονισμός περιόδων» όντως συμβαίνει σε πολλές γυναίκες, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία να δώσουν εξήγηση στο φαινόμενο.

8. Η γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος να απαλλαγείς από τους πόνους περιόδου.

9. Μια τυπική περίοδος κρατάει τρεις με επτά ημέρες, ανάλογα τη γυναίκα. Συνήθως ένας κύκλος κρατάει 28 ημέρες, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ηλικία και τον οργανισμό κάθε γυναίκας.

10. Η έμμηνος ρύση ξεκινάει συνήθως όταν ένα κορίτσι φτάσε τα 13, αλλά αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Κάποια κορίτσια αργούν περισσότερο από άλλα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κοριτσιών που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε ηλικία 12 χρονών.

Το ήξερες; Η εμμηνόρροια σε πολλές χώρες θεωρείται ακόμη ταμπού. Στην Ινδία μια γυναίκα που έχει περίοδο θεωρείται ακάθαρτη, και δεν της επιτρέπεται η είσοδος σε ναούς, η επαφή με θρησκευτικά αντικείμενα, ακόμη και το μαγείρεμα. Σε διάφορες φυλές μάλιστα, η γυναίκα αναγκάζεται να κοιμάται στο πλυσταριό κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Αλλά το ταμπού αυτό δεν έχει ξεπεραστεί ούτε από τον δυτικό πολιτισμό. Ακόμη και σήμερα στις διαφημίσεις για σερβιέτες αποφεύγεται να χρησιμοποιείται η οποιαδήποτε ένδειξη αίματος. Αντίθετα η αναπαράσταση γίνεται με ένα μπλε υγρό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT