Οι συνταγές της Δέσποινας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα μαγειρεύουμε γεύσεις από την Ιταλία. Σαν πρώτο πιάτο ξεκινάμε με μία caponata, σαν κυρίως συνεχίζουμε με Spaghetti aglio olio e peperoncino κι ολοκληρώνουμε το γεύμα μας με μους εσπρέσο σοκολάτα.

Caponata

Υλικά:

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες χωρίς σπόρια

1 μεσσαίο κρεμμύδι κόκκινο

1 χούφτα σταφίδες ξανθές

2 χούφτες κουκουνάρι

1 μικρή ντομάτα

½ ματσάκι μαϊντανού

2 κουταλιές της σούπας ξύδι άσπρο

½ σφηνάκι κονιάκ

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σκούρα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

200 ml ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους  (αφού τις έχουμε πλύνει και στεγνώσει). Τις σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σ’ ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα στις μελιτζάνες να το σοτάρουμε χωρίς όμως να καεί. Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τις σταφίδες τις οποίες είχαμε βάλει μέσα στο κονιάκ για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Κόβουμε κονκασέ τη ντομάτα και την βάζουμε μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε και ζεστό ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να ψηθεί καλά η ντομάτα για περίπου 10 λεπτά. Πριν σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Tip: Η caponata σερβίρεται κρύα προαιρετικά με ξινό τυρί λευκό.

Spaghetti aglio olio e peperoncino (Σπαγγέτι με σκόρδο, λάδι και καυτερή πιπεριά)

Υλικά:

500 γρ. σπαγγέτι Νο. 5

1 ματσάκι μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο

2 peperoncino

½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο το peperoncino και το σκόρδο λιωμένο. Προσέχουμε να μην μας καεί. Παράλληλα βράζουμε με αλάτι τα σπαγγέτι (al dente) και τα ρίχνουμε με μια πιρούνα λίγα λίγα στο τηγάνι κι ανακατεύουμε σταδιακά. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι.

Μους εσπρέσο σοκολάτα (για 5  ποτήρια)

Υλικά:

250 γρ. κουβερτούρα

1 χούφτα κόκκους εσπρέσο

200 ml κρέμα γάλακτος

100 ml γάλα φρέσκο

1 φλιτζάνι εσπρέσο καφέ

Εκτέλεση:

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τους κόκκους εσπρέσο. Σ’ ένα μπολ κόβουμε κομματάκια την κουβερτούρα και σουρώνουμε μέσα το γάλα να αφαιρεθούν οι κόκκοι. Ρίχνουμε καυτό το φλιτζάνι εσπρέσο και ώσπου να λιώσει η κουβερτούρα και να γυαλίζει χτυπάμε σε σαντιγί την κρέμα γάλακτος. Όταν κρυώσει η σοκολάτα ενώνουμε τα υλικά. Σερβίρουμε σε ποτήρια κοκτέιλ και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.

*Την Δέσποινα θα την βρείτε στην κουζίνα του L’abbuffata

Οι συνταγές της Δέσποινας-1

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT