Πες μια και καλή αντίο στα κουνούπια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά και ήδη νιώθεις τα πρώτα του σημάδια. Κατέβασες τα καλοκαιρινά σου ρούχα και ετοιμάζεσαι να απολαύσεις τις ζεστές μέρες και νύχτες που έρχονται. Δυστυχώς για εσένα όμως, κάθε καλοκαίρι έρχεται παρέα με μερικούς από τους πιο ανεπιθύμητους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους βλέπουν τα εκτεθειμένα σου μπράτσα και πόδια ως το αγαπημένο τους εστιατόριο.

Τα κουνούπια ήδη έχουν κάνει τις πρώτες τους εμφανίσεις και δεν ξέρεις από πού να κρυφτείς. Μη βιαστείς να εξοπλιστείς με διάφορα χημικά απωθητικά, αντίθετα μάθε τους τρόπους που μπορούν να σε προφυλάξουν φυσικά από τα ενοχλητικά τσιμπήματα. 

Τι να αποφύγεις:

1. Προσπάθησε να μην φοράς φρουτένια και λουλουδάτα αρώματα. Μπορεί να ελκύουν τους άντρες, αλλά είναι εξίσου θελκτικά για τα κουνούπια.

2. Απέφυγε τη συχνή κατανάλωση μπύρας, καθώς τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά της. Αντίθετα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ποτήρι μπύρας ως παγίδα.

3. Απέφυγε να φοράς σκουρόχρωμα ρούχα. Τα σκούρα χρώματα φαίνεται πως τραβάνε περισσότερο την προσοχή των κουνουπιών απ΄ ότι τα ανοιχτόχρωμα.

4. Έχε υπόψη σου πως ακόμη και η ομάδα αίματός σου παίζει μεγάλο ρόλο. Βάση ερευνών άτομα με ομάδα αίματος 0 προσελκύουν περισσότερα κουνούπια από τις υπόλοιπες.

5. Απομάκρυνε τυχόν λιμνάζοντα νερά. Τα λιμνάζοντα νερά δεν είναι μόνο χώρος που συγκεντρώνονται κουνούπια, αλλά επίσης και  ο χώρος που προτιμούν να αναπαράγονται.

6. Τα κουνούπια έλκονται από τα φώτα πυρακτώσεως. Γι’ αυτό προτίμησε λάμπες φθορίου για τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι τα απωθούν.

Πώς να προστατευτείς:

1. Φύτεψε τα σωστά φυτά: Έχει παρατηρηθεί πως η χαρακτηριστική οσμή φυτών όπως η μέντα, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο κατιφές και ο βασιλικός είναι φυσικά κουνουπο-απωθητικά. Φρόντισε να εξοπλίσεις με αυτά την  κουζίνα, τα περβάζια των παραθύρων, τα μπαλκόνια, την αυλή ή τον κήπο σου. Ανακίνησε τα φύλλα τους για να απελευθερώσουν το άρωμά τους ή τρίψε τα στο δέρμα και τα ρούχα σου για καλύτερη προστασία.

2. Δημιούργησε ένα χειροποίητο μείγμα από αιθέρια έλαια που είναι γνωστά για τις κουνουπο-απωθητικές τους ιδιότητες όπως λεβάντα, βασιλικό, ευκάλυπτο, γεράνι, κανέλα, γαρύφαλλο, δυόσμο, δεντρολίβανο, citronella και τανάτσετο, και άλειψε με αυτό το σώμα σου. Εναλλακτικά μπορείς να τα ανακατέψεις με λίγο νερό, να τα βάλεις σε ένα μπολ (όχι πλαστικό), κάτω από το οποίο θα τοποθετήσεις ένα κεράκι ρεσό. Καθώς το νερό θα εξατμίζεται, οι μυρωδιές των ελαίων θα κρατάνε μακριά τα κουνούπια.

3. Άρχισε να καταναλώνεις περισσότερη βιταμίνη Β1.Έχει αποδειχθεί πως η καθημερινή κατανάλωση μίας ταμπλέτας Β1 δρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών. Επίσης η κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιού επίσης απωθεί τα κουνούπια.

4. Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις το χυμό του σκόρδου για να δημιουργήσεις ένα φυσικό απωθητικό, αν  δεν σου αρέσει η ιδέα του να μυρίζεις περίεργα. Μπορείς είτε να αναμείξεις ένα μέρος χυμό σκόρδου με 5 μέρη νερού σε ένα μικρό μπουκάλι με απλικατέρ και να ψεκάζεις τα εκτεθείμένα μέρη του σώματός σου με αυτό, είτε να βουτήξεις λωρίδες βαμβακερού υφάσματος στο μείγμα του σκόρδου και να σκεπάσεις τα «στρατηγικά» σημεία της βεράντας και του κήπου σου.

5. Προσπάθησε να κρατάς το σώμα και τους χώρους του σπιτιού δροσερούς καθώς τα κουνούπια μας εντοπίζουν εύκολα και από τη θερμότητα του σώματός μας. Μια καλή λύση επίσης για να αποφύγεις τα έξοδα του air condition είναι ένας ανεμιστήρας.

6. Έχεις και μερικούς συμμάχους στη μάχη ενάντια στα κουνούπια. Μπορεί να σε τρομοκρατούν δε λέω, αλλά οι αράχνες, οι σαλαμάνδρες και τα βατράχια είναι οι φυσικοί θηρευτές των ανεπιθύμητων κουνουπιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT