Μήπως ξοδεύεις τα χρήματά σου στα λάθος πράγματα;

Μήπως ξοδεύεις τα χρήματά σου στα λάθος πράγματα;

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του San Francisco, ανάλογα με τις αγορές που συνηθίζεις να κάνεις κρίνεται το αν διαλέγεις με βάση την προσωπική σου ευχαρίστηση ή την οικονομική αξία της αγοράς σου. Στην έρευνα που διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων, φάνηκε πως μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων πιστεύει πως το να ξοδέψει χρήματα σε υλικά αγαθά είναι  καλύτερη επένδυση αν και θεωρούν πως η επένδυση σε μια εμπειρία τους προκαλεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση..

Διάβασε 7 τρόπους για έξυπνες αγορές, ώστε και εσύ να είσαι χαρούμενη και να μην αναστενάξει το πορτοφόλι σου:

Το χρειάζομαι στ’ αλήθεια; Σίγουρα με μια πρώτη ματιά ο παρορμητικός αγοραστής μέσα σου θα απαντούσε: «Ναι! Φυσικά και το χρειάζομαι!», όμως μη βιαστείς να ακολουθήσεις τη συμβουλή του και να κατευθυνθείς στο ταμείο. Σκέψου το λίγο περισσότερο. Μήπως έχεις κάτι παρόμοιο ήδη; Μήπως είναι περιττό έξοδο; Αν πραγματικά το χρειάζεσαι είναι γιατί στο μυαλό σου υπάρχει ήδη ο λόγος, η ανάγκη που θέλεις να καλύψεις, όπως το ότι οι παλιές σου μαύρες γόβες έχουν ήδη φθαρεί, ή πως πριν λίγο καιρό ενώ βασανιζόσουν να καθαρίσεις εκείνο τον ανανά σκεφτόσουν πως χρειάζεται να πάρεις επιτέλους ένα εργαλείο γι’ αυτή τη δουλεία .

Μην το αγοράσεις αμέσως: Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να το σκεφτεί. Πήγαινε σπίτι και άσε να περάσουν μια με δυο μέρες, να καταλαγιάσει μέσα σου η καταναλωτική μανία και ύστερα ξαναεπισκέψου το μαγαζί έχοντας ήδη αποφασίσει.

Ρώτα μια φίλη σου: Όχι μια οποιαδήποτε φίλη σου, αλλά μια που σέβεσαι τη γνώμη της, ξέρεις πως σκέφτεται λογικά και πως θα σε συμβουλέψει σωστά.

Ζύγισε τις επιλογές σου: Αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτή την αγορά και σε κάτι άλλο τι θα προτιμούσες. Μήπως θα ήταν καλύτερο να φυλάξεις τα λεφτά σου για εκείνη την εκδρομή που τόσο καιρό σκεφτόσουνα ή εκείνη τη νέα ταινία που τόσο πολύ θέλεις να πας να δεις; Μπορεί σε 2 χρόνια να μην θυμάσαι πότε αγόρασες αυτή τη τσάντα, όμως σίγουρα θα θυμάσαι το ξέφρενο σαββατοκύριακο που πέρασες.

Μήπως η αγορά σου είναι προϊόν συναισθηματικής φόρτισης; Πολύ συχνά μας πιάνει καταναλωτική μανία προσπαθώντας να ανακουφίσουμε το συναισθηματικό βάρος που νιώθουμε, να ξεχάσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, να ξεφύγουμε από ένα συναίσθημα ανίας ή να νιώσουμε μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας ατόμων. Να θυμάσαι πως καμία αγορά και κανένα υλικό αγαθό δεν πρόκειται να φέρουν την ισορροπία και τη χαρά στη ζωή σου. Αντί να επιβαρύνεις ανούσια το πορτοφόλι σου, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις με αισιοδοξία και θάρρος τις δύσκολες καταστάσεις.

Μην ψωνίζεις με κάρτες: Απέφυγε τις αγορές με πιστωτικές σου κάρτες και προτίμησε να κρατάς μαζί σου συγκεκριμένο ποσό χρημάτων. Έτσι δεν θα βγεις εκτός προϋπολογισμού κάνοντας ανούσιες σπατάλες

Σημείωνε τις αγορές σου: Καλό θα ήταν επίσης να σημειώνεις σε λίστες τόσο τα προϊόντα που χρειάζεσαι όσο και εκείνες τις μη υλικές αγορές που έχεις ανάγκη ( ένα ταξίδι, μια συναυλία, μια ταινία ή μια παράσταση, μια έκθεση που θέλεις τόσο να επισκεφτείς). Έτσι πριν πας για ψώνια θα έχεις ήδη στο νου σου όχι μόνο τα συγκεκριμένα υλικά πράγματα που θες να αγοράσεις, αλλά η σκέψη των μη υλικών θα σε αποθαρρύνει από το να τα επενδύσεις τα χρήματά σου σε κάτι που αργότερα θα μετανιώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT