Ένας Φοίνικας αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες στην Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης

Ένας Φοίνικας αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες στην Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία καλλιτέχνης χρησιμοποίησε την καταστροφή σαν μία πηγή δημιουργίας, και δημιούργησε έργα τέχνης από τις στάχτες του Mackintosh Building, τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκόβης που καταστράφηκε από μία μεγάλη πυρκαγιά. Η Melissa Maloco έχασε όλο της το portfolio εξαιτίας της φωτιάς, αλλά απτόητη, κατάφερε να δημιουργήσει το κομμάτι μιας έκθεσης που παρουσίαζε τη δουλειά των καλλιτεχνών που έχασαν τα έργα τους στην μεγάλη αυτή καταστροφή. Για τις ανάγκες της έκθεσης, η οποία φέρει τον τίτλο Negotiation of Space (A Door Opening and Closing), η  Maloco χρησιμοποίησε άνθρακα κατευθείαν από τις στάχτες του κτηρίου, δείχνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μετατρέψει την καταστροφή σε δημιουργία.

«Είχα τελειώσει με την εγκατάσταση του show μου, καθώς και της επιπλέον δουλειάς και των sketchbook μου την Πέμπτη το βράδυ και είχα μόλις εγκαταλείψει το κτίριο για να εκτυπώσω μια λίστα των εργασιών που θα παρουσίαζα για την αξιολόγηση, όταν ξέσπασε η φωτιά. Καθώς παρακολουθούσα το κτήριο να τυλίγεται μέσα στις φλόγες, ήταν σαν να βλέπω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο να καίγεται» αποκάλυψε η καλλιτέχνης στο Dazed & Confused.

Η Maloco έχει καταφέρει να αποδείξει την αντιδραστική της καλλιτεχνική φύση, εν μέσω μίας επώδυνης εμπειρίας. Ωστόσο, η ίδια προσπαθεί να δει τη θετική πλευρά της καταστροφής. «Η αρχική σειρά των σχεδίων ήταν πολύ πιο καθαρή και γραφική. Η σκέψη του να ξαναδημιουργήσεις τόσο σύντομα μπορεί να φαντάζει τόσο ξένη, αλλά το γεγονός ότι κλήθηκα να εκθέσω νέα δουλειά τόσο γρήγορα με βοήθησε να ξεμπλοκάρω, κάτι που ήταν απελευθερωτικό. Ως καλλιτέχνες νομίζω ότι είμαστε οπτικά άτομα, οπότε η πρόσβαση στο κτήριο μετά την πυρκαγιά με βοήθησε να αντιμετωπίσω και να επεξεργαστώ τα γεγονότα» συμπλήρωσε. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Burgh Hall, Dunoon και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου. 

Επιμέλεια: Μάρω Παρασκευούδη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT