Paris Fashion Week: Όλα όσα έγιναν στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων

Paris Fashion Week: Όλα όσα έγιναν στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη και η λήξη κάθε Εβδομάδας Μόδας συνοδεύεται από τις απαραίτητες κριτικές αλλά και τις τάσεις που προκύπτουν από τις παρουσιάσεις των συλλογών. Η Νέα Υόρκη μας βάζει στον ρυθμό και το Παρίσι κλείνει την αυλαία. Κάπως έτσι, λοιπόν, και η Fashion Week Άνοιξη-Καλοκαίρι 2015 τελείωσε στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού πρώτα οι μεγαλύτεροι οίκοι έδωσαν το δικό τους στίγμα. Τα shows του Jean Paul Gaultier, της Vivienne Westwood, του οίκου Chanel, Lanvin, Saint Laurent, Dior, Balmain, όπως και τα υπόλοιπα κατάφεραν για ακόμα μία φορά να προσελκύσουν πλήθος κόσμου της μόδας, αμέτρητες fashionistas αλλά και celebrities. Οι front rows γέμισαν, τα trends παρουσιάστηκαν και φυσικά, το κάθε brand έβαλε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Ο Karl Lagerfeld, καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel, κάθε χρόνο διοργανώνει πρωτοποριακά shows που κερδίζουν τις εντυπώσεις κι έτσι φέτος αποφάσισε να κλείσει την επίδειξη μόδας του διάσημου οίκου για την collection Spring-Summer 2015 με μία διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών! Έτσι στο τέλος του show τα μοντέλα που πήραν μέρος στο catwalk, ανάμεσά τους η Cara Delevingne, η Gisele Bündchen, η Charlotte Free, η Georgia May Jagger και άλλες, μετέτρεψαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σε πασαρέλα κρατώντας πλακάτ και ντουντούκες διαδηλώνοντας για την ελευθερία τους και τα δικαιώματά τους. Το show όμως της Chanel ήταν και μία αναδρομή στην πορεία του Lagerfeld, καθώς είχε ξαφνικά ένα όραμα από τα χρόνια του στο brand Chloe. Οι θηλυκές γραμμές ακολούθησαν τις ανδρικές, τα μοτίβα αναμείχθηκαν, όπως και τα κλασικά με τα μοντέρνα σχέδια. Οι παστέλ αποχρώσεις και τα χακί πρωταγωνίστησαν, όπως και οι ρίγες, τα λευκά και τα navy κομμάτια με χρυσές λεπτομέρειες και αξεσουάρ.

Η Stella McCartney παρουσίασε κομμάτια λευκά και navy σε φαρδιές γραμμές, ρούχα που αφήνουν το σώμα να νιώθει ελεύθερο, ενώ πρόσθεσε στη συλλογή της denim και παστέλ καρό. Μία σειρά αέρινων κομματιών με prints, φαρδιά παντελόνια -αλλά όχι τόσο φαρδιά που να σε δυσκολεύουν στο περπάτημα- και μεταξένια κοστούμια που αναδεικνύουν τη θηλυκή σου πλευρά σύνθεσαν μία collection που αγαπά κάθε γυναίκα. Αυτή η ευκολία και η ρευστότητα μεταφέρθηκε και στα βραδινά της κομμάτια. Όχι μόνο τα φορέματα, αλλά και τα κοστούμια ανέδειξαν το σεξ απίλ, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Τα έντονα prints και οι ασπρόμαυρες αντιθέσεις, τα καλοσχεδιασμένα και καλοραμμένα κομμάτια με τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες, αλλά και τα παστέλ στοιχεία ήταν όλα όσα παρουσίασε η Sarah Burton για τον Alexander McQueen. Με επιρροές από την Ιαπωνία, παρόμοιες με εκείνες της ανδρικής αλλά και της Resort collection, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου φαίνεται πως επηρεάστηκε από τις γκέισες και τους σαμουράι και στη γυναικεία της συλλογή. Άλλωστε η Sarah Burton αγάπησε την Ιαπωνία σε ένα ταξίδι της πριν χρόνια και τη σχέση κάθε ρούχου με τον ιδιοκτήτη του κι έτσι δεν ήταν δύσκολο να εμπνευστεί από την ιδέα του πολύτιμου αυτού δεσμού. “Να φτιάχνεις τα ρούχα σου για να σημαίνουν κάτι” είναι το moto της. Κι έτσι η πασαρέλα γέμισε από αέρινες skater φούστες, tops και πανωφόρια με μανίκια κιμονό και κομμάτια με ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Στο catwalk του Jean Paul Gaultier, ο πάντα εκρηκτικός και εκκεντρικός σχεδιαστής, παρουσίασε το ανδρόγυνο look με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ενώ τα ασπρόμαυρα σύνολα άνοιξαν την πασαρέλα. Ακολούθησαν τα κομμάτια με έντονα prints και χρώματα, οι 80s αναφορές αλλά και οι δημιουργίες με τον τίτλο ‘Élection de Miss Jean Paul Gaultier 2015’. Με σύμμαχο το χιούμορ αλλά και το ξεχωριστό του γούστο ο Gaultier κέρδισε τις εντυπώσεις με το πρωτοποριακό show του και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο έναν κύκλο, καθώς όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ήταν το τελευταία prêt-à-porter show του, μιας και θέλει να αφοσιωθεί στις haute couture συλλογές του και στα αρώματά του.

Για τον οίκο Dior, ο Raf Simons φαίνεται πως αγάπησε πολύ το αποτέλεσμα στην Couture collection που παρουσίασε το καλοκαίρι κι έτσι θέλησε να συνεχίσει στα ίδια βήματα και για τη ready-to-wear συλλογή. Θέλησε να συνδυάσει το μέλλον με το μακρινό παρελθόν, κάτι που αποτελεί πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου ξεκαθάρισε την οπτική του καλύτερα και εντονότερα από κάθε άλλη φορά και ένωσε με μαεστρία τον 18ο με τον 22ο αιώνα. Το λευκό χρώμα κυριάρχησε στα σχέδιά του, όπως και τα floral διακοσμητικά αλλά και οι περίτεχνες λεπτομέρειες.

Ειρήνη Σιδέρη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT