Meghan Trainor: Το κορίτσι που τα έβαλε με τις αδύνατες!

Meghan Trainor: Το κορίτσι που τα έβαλε με τις αδύνατες!

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μουσική βιομηχανία ασχολείται με τα κιλά των γυναικών. Η Pink, η Sara Bareilles και η Kesha είναι μόνο μερικές από τις νέες ερμηνεύτριες που έχουν τραγουδήσει για το δικαίωμα των γυναικών να έχουν την εμφάνιση που θέλουν χωρίς να ακολουθούν τα κατεστημένα πρότυπα ομορφιάς. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που ένα κορίτσι κατάφερε να ανέβει τόσο γρήγορα στην κορυφή των pop charts με το ντεμπούτο single της μιλώντας για τα περιττά κιλά της και τις ‘αδύνατες’ που πρέπει να ‘κάνουν στην άκρη’. Το τραγούδι ‘All That Bass’ της Meghan Trainor έχει δημιουργήσει αντιδράσεις όχι για την κόντρα ‘αδύνατων-παχουλών’ αλλά κυρίως για το γεγονός ότι επιβάλλει και αυτή με τον τρόπο της ένα διαφορετικό πρότυπο ομορφιάς.

Η 20χρονη τραγουδίστρια που κατάγεται από το νησί Ναντάκετ της Μασαχουσέτης τα τελευταία χρόνια έγραφε τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες ή κυκλοφορούσε ανεξάρτητα τα τραγούδια της. Το ‘All That Bass’ είχε δοθεί αρχικά σε άλλους καλλιτέχνες – ανάμεσά τους και η Beyonce– πριν αποφασιστεί από την δισκογραφική εταιρεία Epic να το τραγουδήσει η ίδια η Meghan. Το τραγούδι (αλλά και το videoclip) έχει μια 50s χροιά και ένα ‘πιασάρικο’ ρυθμό, όμως ήταν οι στίχοι που το έκαναν να αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό. Το κύριο μήνυμα του τραγουδιού είναι πως ‘τα παραπανίσια κιλά είναι όμορφα’, με το ‘bass’ στον τίτλο του τραγουδιού να αναφέρεται στις γυναικείες καμπύλες . «Η μαμά μου είπε να μην ανησυχώ για το βάρος μου. Λέει ότι τα αγόρια θέλουν να έχουν κάτι να αγκαλιάζουν το βράδυ», τραγουδάει η Trainor που χωρίς να λέει κάτι πρωτότυπο, έχει προκαλέσει την αντίδραση διάφορων φεμινιστικών ομάδων, γιατί πολύ απλά προσπαθεί να προσδιορίσει την ομορφιά ανάλογα με το τι θέλουν οι άντρες.

Η Meghan είναι ένα φρέσκο κορίτσι με παραπανίσια κιλά που χορεύει με περίσσεια χάρη στο videoclip του τραγουδιού. Το χαμόγελο δεν φεύγει από τα χείλη της ούτε όταν τραγουδάει τους στίχους ‘φέρνω τα παραπανίσια κιλά πίσω, πείτε το αυτό σε όλες τις αδύνατες’, με πολλές γυναίκες να επισημαίνουν ορθώς (με σχόλια τους στο YouTube) ότι ένα τραγούδι που εξυμνεί το δικαίωμα των γυναικών να έχουν το σώμα που θέλουν δεν μπορεί να απορρίπτει το αδύνατο. Οι στίχοι «κάθε εκατοστό σου είναι τέλειο από κάτω μέχρι κάτω» δεν θα έπρεπε να αναφέρονται μόνο στις παχουλές, αφού και οι πιο αδύνατες κοπέλες παλεύουν με την έλλειψη αυτοπεποίθησης , αγχώνονται για την εμφάνισή τους και προσπαθούν να είναι τέλειες καθημερινά.

Σε συνέντευξή της στο Billboard, η Meghan Trainor τόνισε ότι δεν είχε σκοπό να ξεκινήσει μια κόντρα ‘αδύνατων-παχουλών’: «Κάποια κορίτσια μου έγραψαν ότι μάλλον τις μισώ επειδή είναι αδύνατες, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε η τραγουδίστρια. Κι ενώ η συγκεκριμένη κόντρα δεν έχει φοβερό ενδιαφέρον για πολλούς, το γεγονός ότι η μουσική βιομηχανία έχει αρχίσει να προβάλλει γυναίκες που δεν έχουν αναλογίες μοντέλου και προμοτάρει τραγούδια που μιλούν για παχουλά πρότυπα ομορφιάς, δείχνει ότι οι καμπύλες πουλάνε, έστω κι αν προς το παρόν πρέπει να φιλτράρονται μέσα από την αισθητική παλαιότερων δεκαετιών, όταν τα Pin Up girls και η έντονη θηλυκότητα ήταν στη μόδα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Χουλιαρά

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT