Vivienne Westwood: Η αυτοβιογραφία της punk σχεδιάστριας

Vivienne Westwood: Η αυτοβιογραφία της punk σχεδιάστριας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στιλ της είναι μοναδικό, οι δημιουργίες της πάντα ανατρεπτικές και τόσα χρόνια η Vivienne Westwood έχει καταφέρει με όλα αυτά και ακόμα περισσότερα να δημιουργήσει ένα δυνατό όνομα στον χώρο της μόδας, αλλά και να ξεχωρίσει για την προσωπικότητά της. Με την πιο κατηγορηματική της δήλωση «Αυτή θα είναι η ιστορία μου, η ιστορία που κάνεις άλλος δεν έχει ξαναπεί» μας παρουσιάζει τη βιογραφία της, γραμμένη από τον ιστορικό και βιογράφο φίλο της, Ian Kelly. Η σχεδιάστρια με το εκκεντρικό στιλ, του διηγήθηκε τη ζωή της, με τη μοναδική της φωνή, την απρόσμενη οπτική της και την παθιασμένη της ειλικρίνεια.

Κάπως έτσι δημιούργησαν μαζί το βιβλίο «Vivienne Westwood» όπου παρουσιάζουν τις punk καταβολές της Westwood, το φιλανθρωπικό της έργο, τις ενέργειες ακτιβισμού και το βικτωριανό στιλ που τόσα χρόνια αγαπά. «Οι ζωντανοί αξίζουν σεβασμό κι όσοι έχουν πεθάνει αξίζουν την αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά η διάσημη σχεδιάστρια. «Ο Ian κι εγώ δουλέψαμε μαζί σε όλο αυτό και το αποτέλεσμα με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αυτή τη φορά θα διαβάσει ο κόσμος μία ιστορία που δεν έχει ξαναγραφτεί». Η Westwood, ένα ατρόμητο πρότυπο γυναίκας, έγραψε από μνήμης την αυτοβιογραφία της και ζήτησε εν μέρει και ιστορίες από το τεράστιο δίκτυο των φίλων της, την οικογένεια και τους συνεργάτες της. Ο φίλος της και συνεργάτης της Ian Kelly τη θεωρεί έναν αληθινό θρύλο, έναν εθνικό θησαυρό: «Η Vivienne είναι πολλά παραπάνω από όσα πρωτοβλέπεις. Είναι τόσο παθιασμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικολογία, αλλά είναι κι ένα μεγαλόκαρδο άτομο που τόσα χρόνια γνωρίζουν πολλοί μέσα από τις δημιουργίες της. Είναι επίσης κι η δασκάλα του δημοτικού σχολείου που συνάντησε και ερωτεύτηκε τον Malcom McLaren στα 21 της κι άλλαξαν μαζί τον κόσμο».Η ευρεία γκάμα των εκλεκτών φίλων της περιλαμβάνει από την Pamela Anderson και τον πρίγκιπα Κάρολο μέχρι τη Naomi Campbell, τη Jerry Hall, τον Bob Geldof και τον Julian Assange.  Πολλοί από αυτούς – ανάμεσά τους και ο σύζυγος αλλά και συνεργάτης της, Andreas Kronthaler που είναι μικρότερός της κατά 25 χρόνια – συνεισφέρουν στο βιβλίο με μοναδικές ιστορίες.

Η βιογραφία της Vivienne Westwood εξιστορεί τη χρωματιστή και ξεχωριστή ζωή της από το ταπεινό της ξεκίνημα μέχρι τη λαμπερή και δημοφιλή ενηλικίωσή της αλλά και τα χρόνια της ακτιβιστικής της δράσης. Γεννημένη ως Vivienne Swire στο Derbyshire το 1941, η Westwood επισκέφθηκε το Λονδίνο στην εφηβεία της και στα 21χρόνια της ήταν ήδη παντρεμένη, χωρισμένη και μητέρα. Στη συνέχεια, συνάντησε τον Malcom McLaren. Μαζί δημιούργησαν το παγκόσμιο φαινόμενο της punk, κι απ’ τη μία βρέθηκαν να είναι managers των Sex Pistols, ενώ παράλληλα έτρεχαν και την επιχείρηση με ρούχα που είχαν στην King’s Road. Κάπου εκεί ήταν που ξεκίνησε και το ταξίδι της για να ανακαλύψει τον εαυτό της και να αναγνωρίσει μία πνευματική φιλοδοξία της που τη βρήκε να βασίζει ολόκληρες collection της σε πίνακες του 18ου αιώνα και παράλληλα να προσπαθεί να γίνει η καλύτερη σχεδιάστρια στο είδος της.

Η όρεξη για ζωή και οι ιδέες της οδήγησαν την Vivienne στον πολιτικό ακτιβισμό κι έτσι το 2014 τη βρίσκει στο συμβούλιο της οργάνωσης “Liberty” για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στη Greenpeace. Προσφέρει σχεδόν όλα της τα λεφτά για να σώσει τα δάση του Αρκτικού Κύκλου και προσπαθεί να ζει απλά με τον σύζυγό της που γνώρισε όταν δίδασκε μόδα. Φυσικά, δεν έχει τον παραμικρό σκοπό στα 72 της να παραιτηθεί ή να μειώσει τον ρόλο της ως ακτιβίστρια. «Αυτό που πρέπει να ξέρετε για τη Vivienne είναι πως είναι εντελώς γνήσια, απόλυτα αφοσιωμένη. Είναι όπως οι σοφοί ηλικιωμένοι ενός χωριού. Ξέρει να πει πολλά πράγματα, αλλά ξέρει και να ρωτά και ενδιαφέρεται πάντα να μάθει παραπάνω» δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Shami Chakrabati. «Είναι πρότυπο και μία από τις πιο σημαντικές φεμινίστριες που μπορώ να σκεφτώ. Έχει ιδρύσει μία αυτοκρατορία και είναι γεμάτη αγάπη για όσους βρίσκονται γύρω της. Και παράλληλα με όλα αυτά δείχνει φανταστική» συμπλήρωσε δείχνοντας το πόσο σημαντική γυναίκα και επαγγελματίας είναι η μεγάλη κυρία της μόδας, Vivienne Westwood. 

Επιμέλεια: Ειρήνη Σιδέρη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT