Jean Paul Gaultier-John Galliano: Νέα εποχή

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο στο Παρίσι. Ο Jean Paul Gaultier υποκλίνεται, αποθεώνεται, λέει αντίο στο prêt-à-porter με μια τελευταία συλλογή για το καλοκαίρι του 2015 και φεύγει νικητής (και εστεμμένος). Δευτέρα, δύο μέρες μετά, στην ίδια πόλη. Ο John Galliano αναλαμβάνει ρόλο creative director στο Μaison Martin Margiela, σχεδιάζοντας ανδρικό και γυναικείο prêt-à-porter και haute couture, με ένα συμβολικό comeback. Και οι δύο θα συναντηθούν τον Ιανουάριο στην Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι, περιζήτητοι, εξουθενωμένοι, ανακουφισμένοι και αγχωμένοι μαζί, ο καθένας για τους λόγους του.

Έχω πάρει συνέντευξη και από τους δύο. Συνάντησα τον John Galliano στο Λονδίνο και τον Jean Paul Gaultier στο Παρίσι, στην Αθήνα, στις Σπέτσες, στο Λονδίνο. Πώς ήταν από κοντά; Φανταστείτε τον John Galliano χωρίς την κοτσίδα, το ναυτικό καπέλο, την τιάρα, τα φτερά Ινδιάνου, τα δάχτυλα-κερατάκια στο φακό του Richard Avedon, καμία σχέση με τον John Galliano που βλέπουμε στο φινάλε των fashion shows, μεταμφιεσμένο, μεταλλαγμένο, μεταβατικό, ετοιμοπόλεμο για την άλλη όχθη. Και ο Jean Paul Gaultier; Ο άνθρωπος που γνώρισα ήταν εξαιρετικά φιλικός, χαμογελαστός, κοινωνικός, εύστροφος, πληθωρικός, χωρίς ντεκαπάζ ή άσπρο τσουλούφι αλά Suzy Menkes, ένας σούπερσταρ με λευκό T-shirt και μπλε πουλόβερ με V.

Αν έπαιζαν στο σινεμά, ο Galliano θα ήταν ο μαφιόζος, ίσως όχι πια ο Johnny Depp σαν Πειρατής της Καραϊβικής, και ο Gaultier καλός κωμικός. Στην πραγματική ζωή, ο 53χρονος John Galliano είναι ξανθός, ρετουσαρισμένος, χαμογελαστός και απενοχοποιημένος. Θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Iggy Pop και Carine Roitfeld. Ο 62χρονος Jean Paul Gaultier, πιο αλέγκρος και ανάλαφρος από ποτέ, είναι ο Gaultier των eighties (χωρίς το kilt).

Οι καιροί αλλάζουν. Ο Martin Margiela υπήρξε βοηθός του Jean Paul Gaultier (όπως και ο Nicolas Ghesquière και ο Peter Dundas). Ο John Galliano γίνεται Margiela στη θέση του Margiela. Τι σημαίνουν οι κινήσεις και των δύο για την εξέλιξη της παγκόσμιας μόδας; Για τον John Galliano, ίσως τον πιο controversial και αυτοκαταστροφικό σχεδιαστή της γενιάς του, είναι μια δεύτερη ευκαιρία. Μετά την απόλυσή του από τον οίκο Christian Dior το 2011 -ύστερα από 15 χρόνια πετυχημένης θητείας-, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή. Και είναι η πρώτη του «δουλειά» από τότε, με μικρές αναλαμπές, το νυφικό της Kate Moss, μια συλλογή για τον Οscar de la Renta, τη συνεργασία του με τη ρωσική εταιρία αρωμάτων L’Etoile.

Το καινούριο του αφεντικό, ο Renzo Rosso, πρόεδρος του ΟΤΒ (Only The Brave) Group, δήλωσε: «Ο John Galliano αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα όλων των εποχών, ένας εξαιρετικός couturier σε έναν οίκο που ανέκαθεν προκαλούσε και καινοτομούσε στον κόσμο της μόδας. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τα λάθη σου, να μάθεις να τα διορθώνεις, και σας εγγυώμαι ότι ο John Galliano το έχει κάνει αυτό».

Η δεύτερη ευκαιρία έρχεται με έναν οίκο που γίνεται και πάλι προσωποκεντρικός. Αν και το Maison Margiela γεννήθηκε το 1989, με τον Martin Margiela να αποφεύγει τη δημοσιότητα και να αποσύρεται το 2002 με την εξαγορά του οίκου, η σχεδιαστική ομάδα που γνωρίζει τον Galliano άλλοτε ντυμένο αστροναύτη και άλλοτε πειρατή, ξέρει ότι αποκλείεται να πλήξει. Γιατί ο Galliano δεν έχει καμία σχέση με τον Margiela, ούτε στο κομμάτι της αισθητικής, ούτε του design. Πληθωρικός και μαξιμαλιστής ο πρώτος, κονσεπτουαλιστής ο δεύτερος. Από τις λευκές ετικέτες και την απουσία λογότυπου, στο ιστορικό παραλήρημα. 

Όσο για τον Jean Paul Gaultier, μόνο η Μαρία Αντουανέτα απουσίαζε από το τελευταίο show του στο Παρίσι, στο Le Grand Rex, το μεγαλύτερο -και πιο ατμοσφαιρικό- κινηματοθέατρο στην Ευρώπη. Catherine Deneuve, Amanda Lear, Βoy George, Pierre Cardin, Alexander Wang, Alber Elbaz, Gareth Pugh, Rick Owens, Jeremy Scott, 2.800 άτομα. Ένα πάρτι, ένα best of, μια ρετροσπεκτίβα, με τις καλύτερες στιγμές του, διασκευασμένες στο σήμερα, με κλώνους-καρικατούρες, Suzy, Franca, Carine, Emmanuelle, Grace, και μοντέλα που διεκδικούσαν τον τίτλο της Miss Jean Paul Gaultier 2015. Και στο φινάλε, με τη βροχή από χρυσό κομφετί, περνούσαν σαν φλας εικόνες οικείες και αγαπημένες, μια αίσθηση τόσο feelgood και αληθινή. Σημαία της Γαλλίας, Madonna στο soundtrack, La Vie En Rose, Eye of the Tiger, Prince, ομπρέλες, σασπένς, καλλιστεία και μία λιποθυμία. Με τον Jean Paul να αποχαιρετά το κοινό του με κορδέλα (και σκέρτσο) φιναλίστ διαγωνισμού ομορφιάς.

Θεατρικός σαν τον Galliano, με αυτοσαρκασμό και χιούμορ, παιδικότητα, ίσως όχι τόσο κυνισμό, και σίγουρα λιγότερο μαύρο. «Οι εμπορικοί φραγμοί και οι φρενήρεις ρυθμοί των επιδείξεων μου άφησαν μικρό περιθώριο ελευθερίας για φρέσκιες ιδέες», εξηγούσε μετά ο Jean Paul Gaultier, που ανήκει πλέον στο ισπανικό group Puig, έχει αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών στο Μόντρεαλ και το 2015, στο Παρίσι, με μια αίθουσα αφιερωμένη στο Eurotrash. Ποια στέφθηκε Miss Jean Paul Gaultier 2015 στο show που διήρκεσε 35 λεπτά; Η Coco Rocha.

Για τον Gaultier ο χρόνος έχει άλλη διάσταση. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι επιδείξεις του ξεπερνούσαν τα 45 λεπτά, όταν σήμερα 8 είναι το όριο. Η καριέρα του Galliano καταστράφηκε μέσα σε 42 δευτερόλεπτα. Αυτή ήταν η διάρκεια του βίντεο από το παρισινό μπαρ La Perle, στο Marais, που άλλαξε τη ζωή του. Ζήτησε συγνώμη (για τα ρατσιστικά σχόλια), πλήρωσε (και με το παραπάνω), αποτοξινώθηκε (από όλα), μετανόησε και επέστρεψε.

Το νέο ραντεβού είναι τον Ιανουάριο στο Παρίσι. Για να δούμε Jean Paul Gaultier και John Galliano να σκηνοθετούν το δικό τους παραμύθι. Μην περιμένετε τις υπερπαραγωγές του οίκου Dior. Η βιομηχανία μόδας έχει αλλάξει. Τα défilés γίνονται με στρατιωτικούς κανόνες. Τα κινητά αποτυπώνουν στιγμές και κάθε στραβοπάτημα. Μόδα του δρόμου, δεκαετίες, ιστορικές αναφορές, όλα στο μπλέντερ. Το prêt-à-porter φλερτάρει με την couture. Τιμές, πατρόν, στυλ, σε συσκευασία υψηλής ραπτικής, και πολλαπλά αντίτυπα. Δύο showmen στο Παρίσι με νέες αγωνίες και εμμονές. Ποιος είπε ότι η μόδα δεν έχει χιούμορ; Only the brave.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT