Η διατροφολόγος συμβουλεύει

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατροφολόγος συμβουλεύει

ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D, Η ΚΡΗΝΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ

«ΔΡΑΣΗ» ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η βιταμίνη D είναι το κοινό όνομα για μια οικογένεια 10 περίπου

στερολών, με πιο σημαντικές την εργοκαλσιφερόλη και τη

χοληκαλσιφερόλη, οι οποίες υπάρχουν μόνο στα τρόφιμα ζωικής

προέλευσης. Επίσης, ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει βιταμίνη D

όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ποιες είναι οι λειτουργίες της βιταμίνης D;

•Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου –η ανεπάρκεια της

οδηγεί σε μεγάλες απώλειες ασβεστίου διαμέσου των κοπράνων.

•Διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ισορροπία ασβεστίου –

φωσφόρου.

•Βελτιώνει την απορρόφηση του φωσφόρου από το λεπτό έντερο

αυξάνοντας την επαναρρόφηση του από τα νεφρικά σωληνάρια.

•Είναι απαραίτητη στην αύξηση και στον εμπλουτισμό των οστών

και των δοντιών -αδαμαντίνη και η οδοντίνη συντίθενται αποκλειστικά

από φώσφορο και ασβέστιο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια της βιταμίνης

D;

H ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά,

τετανία, μαλακά οστά και τέλος οστεοπόρωση. Ανεπάρκεια βιταμίνης D

μπορεί να προκληθεί από μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία,

ανεπαρκή πρόσληψη και τέλος διαταραχή απορρόφησής της από το

έντερο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης

D;

Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της

όρεξης, αύξηση του αισθήματος της δίψας, ναυτία, έμετους,

δυσκοιλιότητα, νευρικότητα, καταβολή, μειωμένη ανάπτυξη καθώς και

μείωση του σωματικού βάρους. Σοβαρότερα συμπτώματα τοξικότητας

αποτελούν η ανώμαλη εναπόθεση ασβεστίου στους μαλακούς ιστούς

(καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, πνεύμονες, ουροφόρα σωληνάρια). Εάν η

χορήγηση υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D συνεχιστεί, μπορεί να

παρατηρηθεί καθολική ασβέστωση των μαλακών ιστών, η οποία ενδέχεται

να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τη βιταμίνη D;

H βιταμίνη D βρίσκεται στα ψάρια, στο συκώτι, κστον ρόκο του

αυγού, στο εμπλουτισμένο γάλα και στα τυριά.

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc,

Βασ. Παύλου 10, Βούλα, τηλ: 210 8995.614,

www.balancediet.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT