5 είδη μουσικής που ενισχύουν την παραγωγικότητα

5 είδη μουσικής που ενισχύουν την παραγωγικότητα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μουσική συντροφεύει καθημερινά τους περισσότερους ανθρώπους: Ακούμε μουσική στη δουλειά, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο ασανσέρ, στα μαγαζιά ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Ποια είναι η επίδρασή της όμως στις καθημερινές μας ασχολίες και ιδιαίτερα στη δουλειά μας που απαιτεί προσοχή, δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα;

Σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας ‘The Telegraph’, η εταιρεία Mindlab International διεξήγαγε μια έρευνα που απέδειξε ότι 9 στους 10 εργαζόμενους είναι πιο παραγωγικοί όταν ακούν μουσική. Όπως δήλωσε ο νευροψυχολόγος David Lewis «η μουσική είναι ένα δυνατό εργαλείο όχι μόνο για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων αλλά και για να βελτιωθεί η ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση». Ποια είδη μουσικής, όμως, θεωρούνται ιδανικά για τους χώρους εργασίας; Επειδή η λάθος μουσική μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, επιλέξτε τα παρακάτω 5 είδη μουσικής για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας:

1. Μουσική με ‘δυνατά μπάσα’: Τραγούδια που εστιάζουν στο μπάσο και εμπνέουν την αυτοπεποίθηση και μας κάνουν πιο δραστήριους μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να προκαλέσου θετικά συναισθήματα στους εργαζόμενους. Ένα καλό παράδειγμα ενός τέτοιου τραγουδιού είναι το δημοφιλές  «We Will Rock You» των Queen.

2. Ambient μουσική χωρίς στίχους: Στους εργασιακούς χώρους που απαιτείται από τους εργαζόμενους μεγάλη προσοχή σε λεπτομέρειες, σε χειρονακτικές εργασίες αλλά και σε εργοστάσια, η ambient μουσική είναι ιδανική γιατί δίνει το ‘ρυθμό’ και διατηρεί την ετοιμότητα των εργαζομένων.

3. Κλασική μουσική: Σύμφωνα με τις έρευνες η κλασική μουσική μειώνει το άγχος και ανεβάζει τη διάθεση των ακροατών για αυτό θεωρείται ιδανική για τους εργαζόμενους σε απαιτητικές δουλειές με αρκετό άγχος, όπως σε νοσοκομεία.

4. Mozart: Μια έρευνα του πανεπιστημίου της California έδειξε ότι η μουσική του Mozart βελτιώνει την εκμάθηση και τη μνήμη για αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε δουλειές που είναι απαραίτητες αυτές οι ικανότητες.

5. Ποπ μουσική: Οι συμμετέχοντες της έρευνας του Mindlab συμπέραναν ότι η ποπ μουσική μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να καταχωρούν πιο γρήγορα δεδομένα στον υπολογιστή με ποσοστό 58%. Αυτό το είδος μουσικής θεωρείται το καλύτερο για τις εργασίες που απαιτούν ταχύτητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT