Το μυστικό μιας ευτυχισμένης σχέσης

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κάνει μια σχέση να κρατάει για πάντα; Κάποιοι θα συμφωνούσαν ότι ο σεβασμός, η κατανόηση και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός ευτυχισμένου γάμου κι άλλοι θα έλεγαν ότι χωρίς πάθος, αγάπη και σωστή επικοινωνία κάθε μακροχρόνια σχέση είναι καταδικασμένη να τελειώσει. Η έρευνα του ψυχολόγου και ειδικού σε θέματα σχέσεων John Gottman, έρχεται να αποδείξει ότι ενώ όλα τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για την εξέλιξη και την πορεία μιας σχέσης, δεν είναι αυτά που μπορούν να εγγυηθούν το ‘για πάντα’.

Ο σεβασμός είναι μια λέξη που αποδέχεται πολλές ερμηνείες: Μπορεί κάποιος να σέβεται κάποιον χωρίς να τον αγαπάει και το αντίστροφο. Ο σεβασμός μπορεί να μην απαιτεί οικειότητα, ζεστασιά ή συντροφικότητα. Από την άλλη, ο αμοιβαίος θαυμασμός, σύμφωνα, με τους επιστήμονες όχι μόνο δημιουργεί ένα συναίσθημα ικανοποίησης και επιβεβαίωσης αλλά μπορεί να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί για πάντα. Ένα ζευγάρι δεν πρόκειται να σώσει τη σχέση του αν δεν νιώθει θαυμασμό ο ένας για τον άλλο και δεν υπάρχει τρυφερότητα.

Πώς ένα ζευγάρι μπορεί να καλλιεργήσει τον θαυμασμό; Όπως λένε οι ειδικοί πρέπει καθημερινά να εκφράζουν τον θαυμασμό αλλά και τον σεβασμό που νιώθουν. Προτείνουν, μάλιστα, στα ζευγάρια να γράψουν μια λίστα με τους λόγους που είναι περήφανοι για τον σύντροφό τους, που τους σέβονται αλλά και το πόσο και πως βελτιώθηκε η ζωή τους μετά τη γνωριμία τους. Εάν λέτε καθημερινά έναν από αυτούς τους λόγους στον σύντροφό σας, τότε θα καταφέρετε να δείξετε την εκτίμησή σας και τον θαυμασμό σας .

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT