Προγραμματισμός ή αυθορμητισμός; Πως θα οργανώσετε τον χρόνο σας

Προγραμματισμός ή αυθορμητισμός; Πως θα οργανώσετε τον χρόνο σας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί ή τα βιβλία 'αυτοβοήθειας' για να εξοικονομήσει κανείς χρόνο συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είμαστε πολύ αυθόρμητοι για να ακολουθήσουμε πιστά ένα πρόγραμμα, ότι οι υποχρεώσεις, τα παιδιά ή οι συγγενείς θα μας αποτρέψουν από τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει.

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο ‘Manage Your Day Today’ επικαλείται τον προγραμματισμό ως τον μόνο τρόπο για να έχουμε χρόνο να κάνουμε όσα πρέπει αλλά και όσα θέλουμε μέσα στην ημέρα. Έαν θέλετε να έχετε χρόνο να σκεφτείτε, αν δεν θέλετε να ξοδεύετε όλη μέρα σβήνοντας άχρηστα email από το inbox σας κι αν θέλετε να φεύγετε από το γραφείο σας μια λογική ώρα, τότε ένα χρονοδιάγραμμα θα σας βοηθήσει να το πετύχετε.

Οι διάφορες ‘παρεμβολές’, μάλιστα, δεν θα έπρεπε να σας απογοητεύουν ή να σας αποτρέπουν από το να προγραμματίσετε την ημέρα σας. Αντίθετα αυτά τα διαλείμματα είναι μέρος του προγράμματος, από το οποίο μπορείτε να ξεφύγετε λίγο ώστε να επιστρέψετε μετά. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει για να σας εμποδίσει να φέρεστε αυθόρμητα όταν θέλετε, απλά λειτουργεί ως ‘πυξίδα’ που σας βοηθά να προλάβετε να κάνετε όσα πρέπει, ενώ σας απαλλάσσει από την κούραση που προκαλεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο σωστός τρόπος για να οργανώσετε την ημέρα σας είναι να την χωρίσετε σε μισάωρα. Έτσι θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε μια δουλειά στο γραφείο χωρίς να χάσετε χρόνο στα social media ή διαβάζοντας τα emails σας, ενώ μπορείτε να προγραμματίσετε ακόμα και τις στιγμές χαλάρωσης ή διασκέδασης. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο μόνος τρόπος να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας χωρίς να νιώθετε τύψεις ή χωρίς να σκέφτεστε τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας. Μια πιο αυθόρμητη προσέγγιση μπορεί τελικά να είναι περισσότερο καταπιεστική, αφού περιορίζεται από τις αλλαγές στη διάθεσή μας, το άγχος και την ασταμάτητη σκέψη.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT