Ιλεάνα Μακρή: Η μαγική γκαλερί της

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι γείτονές μας είχαν πολύ όμορφα μαγαζιά – εκεί που βρισκόταν το Les Connaisseurs έφτιαχναν έπιπλα ζωγραφισμένα στο χέρι, ακόμα φυλάω πράγματα δικά τους. Ήμασταν ωραία παρέα. ∆ημιουργήσαμε το χριστουγεννιάτικο πάρτι της Χάρητος τότε, από Λουκιανού μέχρι Πλουτάρχου, με ωραίες μουσικές, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Σιγά-σιγά, μετά το 2005, η Χάρητος εξελίχθηκε σε κάτι άλλο από αυτό που ήταν όταν την επέλεξα. Τα τελευταία χρόνια δεν με ευχαριστούσε πια, οι πρώτοι άρχισαν να φεύγουν… Χάθηκε η μαγεία, κάτι που για μένα παίζει μεγάλο ρόλο. Το όνομα δεν ήταν τυχαίο, μου έκανε κόπο να το εγκαταλείψω», καταλήγει.

Είναι γεγονός ότι στο εξωτερικό η λέξη μαγεία δεν σημαίνει ό,τι στην ελληνική γλώσσα. Είχε επανειλημμένα συμβεί ξένοι πελάτες να αναζητούν, ματαίως, το κατάστημα «Ιλεάνα Μακρή» στην Αθήνα, όπως λέει η ίδια. «Η Μαγεία εγκαταλείφθηκε ως όνομα, όχι ως αίσθηση. Μαγεία πρέπει να υπάρχει παντού – στη δουλειά, στο σπίτι, στις σχέσεις. Είναι αυτό που σε κάνει να ονειρεύεσαι».

Ιλεάνα Μακρή: Η μαγική γκαλερί της-1

Σήμερα το brand Ileana Makri διατίθεται στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αυστραλία, σε καταστήματα όπως τα Barneys, Colette, A’maree’s, Maxfield, Dover Street Market, Lane Crawford. «Έδωσα για πολλά χρόνια περισσότερο βάρος στο εξωτερικό, γιατί από εκεί ξεκίνησε η αποδοχή. Πρώτος πελάτης ήταν το Barneys, ένας “τόπος” που γνώρισα τη δεκαετία του ’70, τόσο όμορφο! Εκεί, το 1999, έδωσα την πρώτη μου collection». Την αποδέχτηκαν. H συνέχεια είναι γνωστή. Σήμερα τα κοσμήματά της φοριούνται από την Uma Thurman, την Jennifer Lopez και τη Heidi Klum, αλλά και από γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

«Ένα στολίδι είναι ωραίο να συνοδεύει μια γυναίκα σε κάθε περίσταση, να είναι εύχρηστο, να νιώθουμε άνετα φορώντας το». «Fine jewellery for no special occasion» είναι το logo της, το οποίο προέκυψε ένα βράδυ στο σπίτι της Ελισάβετ Λύρα όταν ο Πρόεδρος του Christie’s τη ρώτησε πώς θα περιέγραφε με μια φράση τη δουλειά της. Το κόσμημα της σύγχρονης γυναίκας πρέπει να είναι συνυφασμένο με την καθημερινότητα. «Να τη συντροφεύει όλη τη μέρα, όπως μια τσάντα. Κόσμημα ίσον αξεσουάρ, συμπλήρωμα, κάτι που μπορεί να ανεβάσει ή να κατεβάσει το ντύσιμό μας, “dress it up or dress it down”, σε έναν κόσμο που κινείται 24 ώρες το 24ωρο χωρίς διακοπή», πιστεύει η Ιλεάνα Μακρή. Οι πολύτιμες κατασκευές της ανήκουν απόλυτα σε αυτή την κατηγορία, συνδυάζοντας με στυλ την ανάγκη της σύγχρονης γυναίκας για φινέτσα. Εξίσου «συνδυασμένες» με στυλ είναι οι δικές της συνιστώσες, προσωπικές και επαγγελματικές, γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων αλλά και σχεδιασμός κοσμήματος, μια αντισυμβατική αντίληψη για τη ζωή, η καλλιτεχνική της φύση. 

Και όταν τελείωσε η Μαγεία της Χάρητος, πώς προέκυψε το Ileana Makri στην Πατριάρχου Ιωακείμ; «Η επιλογή έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Η εικόνα της ερημωμένης Πατριάρχου Ιωακείμ με γέμιζε θλίψη. Θέλησα να βάλω την ενέργειά μου σε ένα σύγχρονο μαγαζί στην Αθήνα. Προφανώς θα παρέμενα στο κέντρο. Κατοικώ στο κέντρο, στο ίδιο σπίτι, από τεσσάρων ετών – εκτός από λίγα χρόνια που έζησα στο εξωτερικό και λίγα στην Εκάλη, όπου πήγα για πρακτικούς λόγους, όταν τα παιδιά ήταν μικρά, και δεν πέρασα καλά. Όταν ξανακατέβηκα, βρήκα την υγειά μου! Περπατάω πολύ – από παιδάκι, από κορίτσι έχω περπατήσει κάθε δρόμο της Αθήνας. Μαθήτρια, αντί για μολύβια στο χαρτοπωλείο του Τολίδη, κατέβαινα τρέχοντας στην Ομόνοια μαγεμένη από τους πλανόδιους, από τα μαγαζιά με τις χάντρες, τις κορδέλες. Ακόμα έχω ένα μπαούλο με πράγματα από τότε… Καθόμουν με τις ώρες και όλο κάτι έφτιαχνα. Νομίζω ότι τα παιδικά μου χρόνια τα έχω περάσει μόνη φτιάχνοντας διάφορα πράγματα με τα χέρια μου, που τα πουλούσα στους γονείς και τους θείους!».

Η επόμενη φάση, συναισθηματικά ειλημμένη, θα διαδραματιζόταν στο κέντρο της Αθήνας. Η επιλογή του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη ήταν επίσης (σχεδόν) δεδομένη. Είχαν συναντηθεί παλαιότερα, και γνώριζε τη δουλειά του, την οποία έβρισκε καταπληκτική. Σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας, η συνεννόηση γινόταν με μια κουβέντα, όπως λέει η ίδια. «Επειδή την εποχή που κατασκευαζόταν το μαγαζί ταξίδευα πολύ, ο χώρος ολοκληρώθηκε από τον Στέλιο Κόη ακριβώς όπως επιθυμούσα – είμαστε και οι δύο εξίσου τελειομανείς στο σχεδιασμό και την κατασκευή».

Με τυπολογία ανορθόδοξη για κοσμηματοπωλείο, ο χώρος, σαν γεωμετρικός κήπος, με προθήκες σαν δέντρα από μέταλλο και γυαλί, φιλοξενεί τα κοσμήματα της Ιλεάνας και των συν-εκτιθέμενων κάτω από ένα φωτεινό πρίσμα, σε οπτική 360 μοιρών. Εδώ υπάρχει ακόμα μια καινοτομία: η Ιλεάνα Μακρή δεν είναι πλέον μόνη, αλλά φιλοξενεί στη στέγη της νέους δημιουργικούς σχεδιαστές, Έλληνες και ξένους (εννοείται ότι αξεσουάρ και κεριά δεν απουσιάζουν). «Λατρεύω το κόσμημα, συχνά βλέπω θαυμάσια κομμάτια. Επιθυμία μου είναι να υπάρχει και μια άλλη άποψη, να προσφέρω ευρύτερη γκάμα επιλογής αλλά και μεγαλύτερη γκάμα τιμών, αφού πολλοί νέοι δημιουργοί χρησιμοποιούν πιο φθηνά υλικά».

Αυτήν την εποχή στην Πατριάρχου Ιωακείμ 13-15 φιλοξενούνται οι διεθνείς Eddie Borgo, Sophie Bille Brahe, Dannijo, Delfina Delettrez, Dezso by Sara Beltran, Noor Fares, Le Gramme, Savoir Joaillerie, Pamela Love, Maison Martin Margiela, Mira, Christina Ortiz, Joanna Peters και οι Έλληνες Elé Karela, Lito, Elena Syraka, Venyx και Maggoosh. Επιλογές υψηλής ποιότητας, περισσότερο μια γκαλερί κοσμημάτων-έργων παρά ένα κοσμηματοπωλείο. «Οι συνεργασίες θα εναλλάσσονται. Θέλω να έρχονται οι ξένοι σχεδιαστές, να δημιουργούνται μικρά events, να μιλούν για τη δουλειά τους, να γνωρίζουν το κοινό. Πολλοί αξιόλογοι νέοι Έλληνες δημιουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα δικού τους χώρου – μπορώ να τους προσφέρω την ευκαιρία να δείξουν δουλειά, να έρθουν σε επαφή με ευρύτερο κοινό. Αν δεν σε ανακαλύψει κάποιος, παίρνει καιρό να βγεις από την αφάνεια. Στο χώρο του κοσμήματος έχουμε πολύ ταλαντούχους ανθρώπους, επίσης πολύ καλούς τεχνίτες στην αργυροχρυσοχοΐα. Βέβαια, λόγω της κρίσης πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει ή δεν επενδύουν πλέον στη δουλειά».

Από τα δικά της κοσμήματα, η πρώτη σειρά με χρυσό, διαμάντια και πολύτιμους λίθους κατασκευάζεται στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη σειρά με ασήμι, σμάλτo, ημιπολύτιμες πέτρες, κατά τα τρία τέταρτα εδώ, ενώ κατά το ένα τέταρτο μόλις ξεκίνησε να φτιάχνεται στην Ινδία, μια χώρα που επισκέπτεται συχνά.

«Το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας είναι οι νέοι άνθρωποι, αφουγκράζονται τα πάντα», συνεχίζει η Ιλεάνα Μακρή.«Για μένα είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάσσω ιδέες μαζί τους, παίρνω δύναμη».Πιθανόν αυτή η απόφαση συμπόρευσης, που αλλάζει μια επιτυχημένη πορεία, να εμπεριέχει ένα ρίσκο.«∆εν πειράζει, ξεκινώ από την αρχή.Επαναπαύονται οι άνθρωποι που παίρνουν τον εαυτό τους στα σοβαρά. Εμένα δεν μου περνά από το μυαλό, έχω χιούμορ!», απαντά χαμογελώντας. «Μέσα από μετακινήσεις και αλλαγές ζωντανεύω! Βάζω τελεία δύσκολα, δύσκολα πάω παρακάτω, αλλά όταν το αποφασίσω δεν κοιτώ πίσω.∆εν με τρομάζει τι συμβαίνει γύρω.Η ζωή συνεχίζεται, καθένας πρέπει να παίρνει κάποια ρίσκα, κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για το μέλλον».

Photos: Πάνος Δαβιος (D-TALES)

Φωτογραφίες καταστήματος: KOIS ARCHITECTS

Επιμέλεια: Μυρτώ Κριτσωτάκη

MakeUp: Πετρούλα Δουράμπεη

Συνεργασία Styling: Αναστασία Ιωσηφίδου

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT