Έρωτας και γάμος: Πραγματικότητα ή επιστημονική φαντασία;

Έρωτας και γάμος: Πραγματικότητα ή επιστημονική φαντασία;

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έρωτας και η ρομαντική διάθεση θεωρείται ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής συντρόφου των περισσότερων ανθρώπων. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ένας γάμος που ξεκινάει με έρωτα, καταλήγει στην καλύτερη περίπτωση σε συντροφικότητα, σε μια σχέση χωρίς ρομάντζο αλλά με βαθιά αγάπη. Τελικά, μπορεί η ρομαντική διάθεση να διατηρηθεί μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση και με ποιον τρόπο είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση της ‘Social Cognitive and Affective Neuroscience’, ο έρωτας και το ρομάντζο που είναι απαλλαγμένο από την ακατάσχετη επιθυμία και την εμμονή, είναι δυνατόν να διατηρηθεί σε ένα γάμο. Είναι, μάλιστα, ένα συναίσθημα και ένας τρόπος συμπεριφοράς και επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι που συνδέεται με την ικανοποίηση, την ευτυχία και την αυτοπεποίθηση που νιώθει κανείς μέσα στον γάμο του.

Σύμφωνα με αμερικάνικες στατιστικές έρευνες, παρά τα υψηλά ποσοστά των διαζυγίων και της δυσαρέσκειας που εκφράζεται από τους παντρεμένους, τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα περίπου 10 χρόνια δηλώνουν σε ποσοστό 40% πολύ ερωτευμένα. Επιπλέον, η έρευνα της ‘Social Cognitive and Affective Neuroscience’ έδειξε την ίδια δραστηριότητα στα σημεία του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στους ανθρώπους που ερωτεύθηκαν πρόσφατα και στους ανθρώπους που είναι παντρεμένα περίπου 20 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι ο έρωτας είναι εφικτός σε ένα γάμο και μπορεί να κρατήσει για χρόνια, αρκεί να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως θα μπορέσουμε να τον διατηρήσουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος μας αντιλαμβάνεται τον έρωτα σαν επιβράβευση που μειώνει το άγχος, βελτιώνει την αίσθηση της ασφάλειας, την ηρεμία και την δέσμευση. Το μυστικό είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό τον ‘μύθο΄ που χτίσαμε για τον σύντροφό μας όταν τον πρώτο-γνωρίσαμε, να μην τον απομυθοποιήσουμε, δηλαδή, με την πάροδο των χρόνων. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε, εξαιτίας της καθημερινότητας και της συμβίωσης, να τον δούμε ως τον τέλειο άνθρωπο, μπορούμε έστω να διατηρήσουμε μια ‘γλυκιά πλάνη’ ότι είναι ο πιο όμορφος, ο πιο αστείος, ο πιο έξυπνος ή και ο πιο ιδανικός σύντροφος για εμάς. Ταυτόχρονα, η ρομαντική διάθεση, αν είναι φυσική συμπεριφορά για εμάς ή την εμπνέουμε στον σύντροφό μας, σίγουρα βελτιώνει τη σχέση. Η φροντίδα, τα δώρα, οι ρομαντικές κινήσεις είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων μας σε ένα επιτυχημένο και ευτυχισμένο γάμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT