Samantha Sotos: Λιτή κομψότητα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αυστραλία, αλλά στα 18 μου αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα. Μέχρι τότε δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να ασχοληθώ με τη μόδα. Ξεκίνησα να φοιτώ σε ένα αμερικάνικο κολέγιο, όμως δεν μου άρεσε. Έπρεπε λοιπόν να αποφασίσω τι θα κάνω. Μια φίλη μου η οποία σπούδαζε γραφιστική υπήρξε η αφορμή για να ερευνήσω το κομμάτι του design. Αρχικά σπούδασα Fashion Design στην Akto και έπειτα έφυγα για το Λονδίνο, για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη μόδα στο Middlesex University. Όσο έμπαινα βαθύτερα στο αντικείμενό μου, απελευθερωνόμουν, μάθαινα να βγάζω την ψυχή μου.

Η έννοια που περιγράφει τη φιλοσοφία μου είναι η λέξη Euralian, ένα αμάλγαμα της ευρωπαϊκής και της αυστραλέζικης κουλτούρας. Όταν έστηνα το brand μου το 2006 και αναρωτιόμουν ποια κατεύθυνση θα πάρω, ανέτρεξα στις εμπειρίες που είχα από την Αυστραλία και την Ελλάδα. Από τη μία, στην Αυστραλία θυμάμαι τις γυναίκες να ντύνονται με βάση την άνεση. Από την άλλη, στην Ελλάδα είναι όλα αναπάντεχα. Πηγαίνεις το πρωί στη δουλειά και δεν ξέρεις πού θα σε βρει το βράδυ. Γι’ αυτό στις Ελληνίδες κυριαρχεί η κομψότητα. Σκέφτηκα λοιπόν πως ένα κράμα αυτών των δύο θα ήταν ιδανικό. Για τη συλλογή Sunkissed, για το καλοκαίρι του 2015, εμπνεύστηκα από την ανατολή και τη δύση του ηλίου, και το φως. Ένα φως που μας προστατεύει και λειτουργεί σαν ενεργειακή ασπίδα. Δούλεψα με ανάλαφρα υφάσματα, όπως το μετάξι, το βαμβάκι και το ζέρσεϊ. Έδωσα επίσης βάση στη λεπτομέρεια, μέσα από δαντέλες και τρέσες με έντονο το αρχαιοελληνικό στοιχείο. Οι αποχρώσεις που επέλεξα είναι αυτές της μέντας, το κόκκινο της λάβας, το ροδακινί αλλά και το εκρού, αντλώντας έμπνευση από το δειλινό της Σαντορίνης.

Samantha Sotos: Λιτή κομψότητα-1

Οι αποχρώσεις της μέντας, το ροδακινί και το εκρού πρωταγωνιστούν στη νέα της συλλογή Sunkissed, που είναι εμπνευσμένη από την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Εκτός από την κύρια συλλογή, τρέχω και δύο σειρές με βαπτιστικά και νυφικά. Η πρώτη ξεκίνησε τυχαία, ύστερα από μία συνεργασία που είχα με ένα κατάστημα βαπτιστικών. Όσο για τα νυφικά, ήταν πολλές οι γυναίκες που μου το ζητούσαν όταν έβλεπαν από κοντά τη συλλογή. Το ατού μου είναι τα θηλυκά ρούχα που είναι ταυτόχρονα άνετα, και αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων γυναικών, που με προσέγγιζαν εδώ στο ατελιέ μου στο Θησείο. Δεν λειτουργώ με δειγματολόγιο για τα νυφικά, ούτε έχω κάποια συλλογή. Τα προσεγγίζω εξατομικευμένα, έτσι ώστε να δημιουργώ κάτι μοναδικό, με γνώμονα την προσωπικότητα αλλά και το σωματότυπο καθεμιάς.

Samantha Sotos: Λιτή κομψότητα-2

Πιστεύω πως αυτό που κάνει τη δουλειά μου ξεχωριστή είναι ότι σχεδιάζω κομμάτια διαχρονικά, τα οποία συνδυάζονται με τα ήδη υπάρχοντα στην ντουλάπα μιας γυναίκας. Είναι επίσης ελαστικά, έχουν λάστιχα σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία τους δίνουν την ευελιξία να εφαρμόζουν τέλεια σε κάθε σωματότυπο. Συνεχώς προσπαθώ να σκέφτομαι γιατί δεν θα φόραγα ένα ρούχο. Για κάθε συλλογή, άλλωστε, ψάχνω πάντα στη δική μου γκαρνταρόμπα να δω τι λείπει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT