Cate Blanchett: Γιατί την ενοχλεί να ασχολούνται μόνο με το στιλ της;

Cate Blanchett: Γιατί την ενοχλεί να ασχολούνται μόνο με το στιλ της;

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι άντρες και οι γυναίκες celebrities αντιμετωπίζονται διαφορετικά στη βιομηχανία του θεάματος. Πέρα από τις διακρίσεις στο κάστινγκ μιας ταινίας και τις μισθολογικές διαφορές, δεν είναι λίγες οι σταρ που μιλούν για την αντικειμενοποίηση των γυναικών στο κόκκινο χαλί. Η Cate Blanchett επαναφέρει το θέμα στη νέα της συνέντευξη στην αυστραλιανή έκδοση του περιοδικού Harper’s Bazaar με χιούμορ αλλά και με ευστροφία και αναρωτιέται γιατί οι δημοσιογράφοι ασχολούνται μόνο με το στιλ των διάσημων γυναικών και όχι με τη δουλειά τους.

Η ηθοποιός είχε αντιδράσει στο κόκκινο χαλί των περσινών βραβείων SAG όταν ο κάμεραμαν προσπάθησε να κάνει μια πανοραμική λήψη του σώματός της, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά «κάνεις το ίδιο και στους άντρες;», ενώ δεν δίστασε να πει σε ένα δημοσιογράφο που της έκανε επιφανειακές ερωτήσεις ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Και δεν είναι η μόνη. Η Scarlett Johansson αναρωτήθηκε γιατί ένας δημοσιογράφος ήθελε να μάθει από τον συμπρωταγωνιστή της, Robert Downey Jr. λεπτομέρειες για τον ρόλο του ενώ ρώτησε εκείνη μόνο για την δίαιτα που έκανε. «Γιατί κάνεις σε εκείνον μια υπαρξιακού ενδιαφέροντος ερώτηση  και εμένα με ρωτάς για την διατροφή μου;» είχε πει η Scarlett αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι το ενδιαφέρον των μίντια για τις λαμπερές σταρ περιορίζεται μόνο στην εμφάνισή τους και όχι στη δουλειά τους.

«Από τότε που άρχισα να περπατώ στο κόκκινο χαλί, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ», δήλωσε η Cate στο αυστραλιανό περιοδικό χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον «τρόπο που ρωτούν τις γυναίκες για την εμφάνισή τους στο κόκκινο χαλί. Θεέ μου, είναι απλά ένα φόρεμα!». Η ηθοποιός πιστεύει, όπως είπε, ότι το υπερβολικό ενδιαφέρον για την εμφάνιση των καλλιτέχνιδων στρέφει την προσοχή του κοινού μακριά από τις επαγγελματικές επιτυχίες τους: «Οι άνθρωποι ξεχνούν το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές βρίσκονται εκεί χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες τους». Εντούτοις καταλαβαίνει τον ενθουσιασμό για την μόδα, αφού όπως δήλωσε «είναι μια όμορφη ευκαιρία να φορέσεις όμορφα φορέματα και να περάσεις καλά. Αλλά ας μην ξεχνάμε και την δουλειά». Μάλιστα, η Blanchett τόνισε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι ρεπόρτερ ξεπερνούν τα όρια στις συνεντεύξεις ρωτώντας ανούσιες ερωτήσεις, λέγοντας αστειευόμενη «τι θα ρωτήσουν μετά; Ποια μάρκα σερβιέτας φοράμε;».

Οι γυναίκες έχουν διαπρέψει σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς, στην επιστήμη, την τεχνολογία, την πολιτική και τις τέχνες κι ενώ τις περισσότερες φορές χαίρουν του ίδιου σεβασμού με τους άντρες συναδέλφους τους, η εξωτερική τους εμφάνιση φαίνεται ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρει περισσότερο. Από την μία, η κοινωνία τις ενθαρρύνει να ακολουθήσουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και από την άλλη υπάρχει η απαίτηση να έχουν μια όμορφη εμφάνιση, συμβατή με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς. Οι celebrities που δέχονται αυτή την καταπίεση σε υπερβολικό βαθμό, επιτέλους αντιδρούν και προσπαθούν να ενημερώσουν τους θαυμαστές τους για την αντικειμενοποίηση των γυναικών που εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος και όχι μόνο. Η πρωτοβουλία της ηθοποιού Amy Poehler, είναι χαρακτηριστική: Ξεκινώντας το hashtag ‘AskHerMore’ στα social media, ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να δώσουν στους ρεπόρτερ που καλύπτουν το ‘κόκκινο χαλί’ διάφορων εκδηλώσεων, εναλλακτικές ερωτήσεις στην κλασική «Ποιος σχεδίασε το φόρεμά σου;», αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος πολλές φορές ασχολείται με πιο ενδιαφέροντα και σοβαρά ζητήματα από αυτά που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των media.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT