Όσα Παίρνει Ο Άνεμος: Η ιστορία πίσω από το φόρεμα της Vivien Leigh

Όσα Παίρνει Ο Άνεμος: Η ιστορία πίσω από το φόρεμα της Vivien Leigh

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Scarlett O’Hara, η εμβληματική ηρωίδα της ταινίας ‘Όσα παίρνει ο άνεμος’ που υποδύθηκε η Vivien Leigh, υπήρξε σύμβολο αποφασιστικότητας και επιμονής. Όπως ο αμερικανικός νότος, έτσι κι εκείνη σε μια προσπάθειά της να επιβιώσει και να εξελιχθεί, έφτιαξε ένα εντυπωσιακό φόρεμα χρησιμοποιώντας ύφασμα από τις κουρτίνες του σπιτιού της για να καμουφλάρει την απόγνωσή της.  Τα φορέματα της πρωταγωνίστριας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ταινία με τον σχεδιαστή Walter Plunkett να κερδίζει τις εντυπώσεις και να εξελίσσεται σε αυθεντία στη δημιουργία κοστουμιών για ταινίες εποχής. Πρόσφατα, ένα μπλε φόρεμα με ζιγκ-ζαγκ λεπτομέρειες που φόρεσε η Vivien Leigh σε 4 σκηνές της ταινίας πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 137 χιλιάδων δολαρίων,  ενώ αρχικά είχε αγοραστεί από τον James Tumblin, υπεύθυνο του τμήματος μακιγιάζ στα Universal Studios, έναντι 20 δολαρίων.

Το φόρεμα που αρχικά ήταν μπλε, αλλά με τα χρόνια απέκτησε ένα ανοιχτό γκρι χρώμα, είχε ένα εντυπωσιακό μαύρο ζιγκ-ζαγκ σχέδιο και ανέδειξε την σιλουέτα της Vivien Leigh στην συνάντησή της με τον Rhett Butler που υποδυόταν ο Clark Gable αλλά και στην σκηνή όπου η Scarlett δέχεται επίθεση από δύο άντρες.

Όσα Παίρνει Ο Άνεμος: Η ιστορία πίσω από το φόρεμα της Vivien Leigh-1

Σχεδιασμένο από τον Plunkett, το φόρεμα όπως και όλα τα κοστούμια της ταινίας έπρεπε να είναι αντάξιο των απαιτήσεων του στούντιο του David O. Selznick αλλά και των προδιαγραφών της Techicolors. Μάλιστα, ο Plunkett δημιούργησε για την ταινία πάνω από 5,000 ξεχωριστά κομμάτια και κοστούμια για τους 50 χαρακτήρες και τους κομπάρσους και κατάφερε να αποτυπώσει εξαιρετικά την εποχή αλλά και την ψυχοσύνθεση των ηρώων. Ο σχεδιαστής ταξίδεψε στην Ευρώπη ψάχνοντας σχέδια και κοστούμια ενώ ταυτόχρονα δούλευε και για τη δημιουργία κοστουμιών για άλλες ταινίες με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής, όπως η Katharine Hepburn που ήταν αυτή που τον πρότεινε αρχικά για τον σχεδιασμό των φορεμάτων του ‘Όσα παίρνει ο άνεμος’ όταν ενδιαφερόταν να υποδυθεί η ίδια την Scarlett.

Στη δημοπρασία πουλήθηκαν πάνω από 150 κομμάτια από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1939. O Tumblin ξεκίνησε την προσωπική του συλλογή με κομμάτια από το’ Όσα παίρνει ο άνεμος’ τη δεκαετία του ’60 όταν επισκέφτηκε μια εταιρεία κοστουμιών. Όπως εξηγεί ο ίδιος «είδα το φόρεμα στο πάτωμα και o ξεναγός μου είπε ότι ετοιμάζονταν να το πετάξουν. Ζήτησα να μου το πουλήσουν όταν είδα μια ετικέτα που έγραφε ‘Selznick International Pictures’ και ‘Scarlett production dress’. Πόσο κόστισε; 20 δολάρια!». Από τότε κατάφερε να συγκεντρώσει αμέτρητα αντικείμενα, όπως ψεύτικα προπολεμικά σουβενίρ, εργαλεία και κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία αλλά και σχέδια ή γράμματα των συντελεστών. Εκτός από το φόρεμα της Scarlett στην δημοπρασία που έγινε στο Beverly Hills πουλήθηκε και ένα κοστούμι του Clark Gable έναντι 55 χιλιάδων δολαρίων  αλλά και δύο καπέλα της Vivien Leigh.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT