Πόσο ρόλο παίζει η ‘χημεία’ στην επιλογή συντρόφου;

Πόσο ρόλο παίζει η ‘χημεία’ στην επιλογή συντρόφου;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ένα ζευγάρι είναι πολύ ερωτευμένο ή ευτυχισμένο, συνηθίζουμε να λέμε ότι έχει καλή ‘χημεία’. Τελικά πόσο ρόλο παίζει η χημεία στις σχέσεις μας ή στην επιλογή συντρόφου; Σύμφωνα με τους ερευνητές 5 πανεπιστημίων που έκαναν ένα πείραμα για την οσμή, οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μυρίζουν τον φόβο ή την χαρά ενός άντρα, κάτι που επηρεάζει την κρίση τους στο πρώτο ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘Psychological Science’, 3 ομάδες αντρών παρακολούθησαν 3 διαφορετικά βίντεο. Το πρώτο γκρουπ παρακολούθησε σκηνές από μια χαρούμενη ταινία έτσι ώστε να εκδηλώσουν θετικά συναισθήματα, το δεύτερο γκρουπ παρακολούθησε ένα θρίλερ προκειμένου να εκδηλώσουν φόβο, ενώ το τρίτο παρακολούθησε στην τηλεόραση τον καιρό, έτσι ώστε να παραμείνουν ουδέτερα τα συναισθήματά τους. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από τον ιδρώτα των αντρών και έβαλαν 35 γυναίκες να τα μυρίσουν.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι γυναίκες μπορούσαν να αντιληφθούν την χαρά ή τον φόβο στον ιδρώτα των αντρών, αφού κάθε φορά που μύριζαν το δείγμα από τον ιδρώτα των αντρών που ήταν χαρούμενοι, οι γυναίκες γελούσαν, ενώ όταν μύριζαν τον ιδρώτα των φοβισμένων αντρών έπαιρναν ανάλογη έκφραση στο πρόσωπό τους.

Αυτή η ικανότητα των γυναικών να αντιληφθούν την ‘χημεία’ των αντρών μέσω της οσμής, επηρεάζει σύμφωνα με τους επικεφαλής και τις σχέσεις των δύο φύλων. Όπως είπε ο ολλανδός γιατρός Jasper H.B. de Groot  «η χημεία παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις. Εάν είσαι νευρικός και κάποιος αντιληφθεί την οσμή του σώματος σου μπορεί τότε να αισθανθεί και ο ίδιος νευρικότητα και το πρώτο ραντεβού θα αποτύχει. Εάν έχεις μια θετική αντιμετώπιση τότε και ο άλλος θα μπορούσε να έχει ανάλογα συναισθήματα, κι έτσι το ραντεβού θα έχει επιτυχία». Σύμφωνα με την έρευνα, οι άντρες δεν έχουν την ίδια ικανότητα με τις γυναίκες: «Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε οσμές και συναισθηματικά σημάδια. Σε προηγούμενα πειράματά μας παρατηρήσαμε ότι οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν την οσμή του φόβου ενώ οι άντρες όχι» είπε ο de Groot.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT