Mad Men: Η σειρά που ακολουθεί πιστά την μόδα των ‘70s

Mad Men: Η σειρά που ακολουθεί πιστά την μόδα των ‘70s

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Mad Men, η αμερικάνικη δημοφιλής σειρά για τον φανταχτερό χώρο της διαφήμισης την δεκαετία του ‘60 και του ’70, έγινε μία από τις πιο αγαπημένες τηλεοπτικές παραγωγές παγκοσμίως. Δεν είναι όμως μόνο ο ενδιαφέρον χαρακτήρας του πρωταγωνιστή Don Draper – τον οποίο υποδύεται ο Jon Hamm– οι ερωτικές περιπέτειές του ή η σταδιακή ανεξαρτησία που απέκτησαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια εκείνων των πολυτάραχων δεκαετιών για την Αμερική και τον κόσμο, που έκαναν τη σειρά τόσο επιτυχημένη. Τα κοστούμια, η διακόσμηση αλλά και οι διάλογοι είναι τα στοιχεία αυτά που μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στη μικρή οθόνη μια συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας που άλλαξε πολλά σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο αλλά και στις σχέσεις των δυο φύλων.

Η σχεδιάστρια κοστουμιών της σειράς, Janie Bryant, μίλησε στο περιοδικό Vanity Fair για το πώς κατάφερε να αποτυπώσει στα ρούχα των πρωταγωνιστών τη μόδα της δεκαετίας του ’70 αλλά και όλες αυτές τις αλλαγές που έφερε η χειραφέτηση των γυναικών και η οικονομική ευρωστία σε συνδυασμό με την καταγωγή και το παρελθόν των χαρακτήρων.  Μετά από 8 χρόνια περίπου που εργάζεται για την σειρά, η σχεδιάστρια δημιούργησε τα ρούχα για την τελευταία σεζόν και όπως λέει τα κεντρικά στοιχεία στα ρούχα του Don, της Peggy, του Roger και της Joan, έχουν παραμείνει σχεδόν τα ίδια: «Μου αρέσει ο Don με αυτά τα γκρι κοστούμια. Εάν σκεφτείτε τον χαρακτήρα του, είναι ένα παιδί της εξοχής. Προέρχεται από μια ταπεινή οικογένεια και είχε μια άσχημη παιδική ηλικία όπου έπρεπε να αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη, τον αλκοολισμό, την πορνεία. Πάντα επιστρέφω στο γκρι κοστούμι γιατί αυτή είναι η ‘πανοπλία’ του απέναντι στον εαυτό του και τον κόσμο».

Οι αλλαγές στον εργασιακό χώρο και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωταγωνιστών έπρεπε να αντικατοπτρίζονται και στα ρούχα τους: «Ο Don και ο Roger είναι από αυτούς τους άντρες που φορούν κοστούμια που ράφτηκαν για αυτούς. Αυτά τα φτιαγμένα κατά παραγγελία πουκάμισα και οι γραβάτες είναι μέρος της κουλτούρας τους και δείχνουν τα πλούτη που είχαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή». Για αυτό, η Bryant χρησιμοποίησε πιο ακριβά υλικά ενώ προσπάθησε να φτιάξει ρούχα που συμβαδίζουν και με την μόδα των 70s. Το πέτο έγινε πιο πλατύ και οι γραβάτες το ίδιο αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα σε αρμονία με τον κάθε χαρακτήρα: «Τα κοστούμια του Don πάντα ταιριάζουν με το αρρενωπό και μίνιμαλ στοιχείο του χαρακτήρα του». Τα χρώματα που επιλέγει για τον πρωταγωνιστή, όπως αναφέρει,  εκτός από το γκρι είναι το μπλε και το καφέ ενώ ποτέ δεν θα διάλεγε πράσινα, κίτρινα ή άλλα έντονα χρώματα που ήταν τότε στη μόδα.

Η Bryant ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό των φορεμάτων των γυναικών της σειράς, όπως της Joan που υποδύεται η πληθωρική Christina Hendricks. Η οικονομική άνεση που απέκτησε μετά την προαγωγή της σε συνέταιρο, της έδωσε την δυνατότητα να ψωνίζει σε πιο ακριβές μπουτίκ ρούχων. Το μαύρο, βελούδινο και περίτεχνο φόρεμα που φόρεσε στην τελευταία σεζόν ήταν χαρακτηριστικό της δεκαετίας : «Εκείνη την περίοδο, τα φτερά ήταν μέρος της μόδας και ήθελα η Joan να έχει κάτι που ήταν ό,τι καλύτερο τότε» εξήγησε η σχεδιάστρια που ήθελε να δείξει την εξωτική και αισθησιακή πλευρά του χαρακτήρα της Joan. Μπορεί στην τελευταία σεζόν τα 70s να έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους αλλά τα 60s ακόμα παραμένουν στο στιλ των χαρακτήρων που είναι πιο συντηρητικοί ή που θέλουν να παρουσιαστούν πιο σεμνοί. Η Peggy Olson που υποδύεται η Elizabeth Moss, για παράδειγμα, έχει διαφορετική άποψη για τη μόδα. Στην τελευταία σεζόν ξεκίνησε να ντύνεται κάπως διαφορετικά, αφού πλέον έχει αρχίσει να ανακαλύπτει περισσότερο τον εαυτό της. Σε μια σκηνή φόρεσε ένα vintage polka dot ταγέρ που έχει ένα φιόγκο κοντά στο λαιμό «ένα φόρεμα που αντικατοπτρίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της Peggy. Συνήθως η Peggy αγοράζει ένα καινούριο φόρεμα ανά σεζόν» είπε η Bryant.  Λίγο πριν το τελευταίο επεισόδιο, η Bryant, όπως και όλοι οι συντελεστές, δηλώνει ότι δεν θέλει να τελειώσει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η σειρά θα ανήκει πια στο παρελθόν και όχι στο παρόν ή στο μέλλον», είπε η σχεδιάστρια. Όπως πολλές άλλες, όμως, τηλεοπτικές παραγωγές που έδωσαν προσοχή στις λεπτομέρειες και κατάφεραν να αποτυπώσουν άψογα μια ολόκληρη εποχή και να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έχει ήδη γράψει τηλεοπτική ιστορία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT