Τέχνη στην κουζίνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ χαριτωμένη, συνεχώς χαμογελαστή, ιδιαίτερα φιλική, η ελληνικής καταγωγής Mina Stone είναι μια chef που σου ανοίγει την καρδιά και την όρεξη! Κινείται με τόση άνεση ανάμεσα στις κατσαρόλες της και τον κόσμο που την περιτριγυρίζει, που είναι προφανές γιατί η Gagosian Gallery στην πρόσφατη Los Angeles Art Book Fair, σε μια εγκατάσταση-κουζίνα στο booth της, ζήτησε από τη Mina να μαγειρέψει, ενώ υπέγραφε και το βιβλίο της. Εκείνες τις μέρες ίσως να πέρασαν και 35.000 άνθρωποι από μπροστά της. Η ίδια λέει ότι επέστρεψε με χαρά στη βάση της, στο Μπρούκλιν. Άλλωστε, η Νέα Υόρκη είναι η πόλη όπου ζει και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Ξεκίνησε να δουλεύει ως σχεδιάστρια ρούχων, σύντομα όμως συνειδητοποίησε ότι προτιμούσε να ονειρεύεται μέσα από τα βιβλία μαγειρικής παρά μέσα από τις σελίδες της Vogue! Από το 2006 μαγειρεύει επαγγελματικά, ως personal chef. Σήμερα στους πελάτες της συγκαταλέγονται διάσημοι καλλιτέχνες της νεοϋορκέζικης εικαστικής σκηνής, είναι η αποκλειστική chef για τον Urs Fischer και το στούντιό του, μαγειρεύει για τα εγκαίνια της γκαλερί Gavin Brown’s Enterprise, ενώ στα μαγειρικά της projects περιλαμβάνονται συνεργασίες με το Μουσείο Geffen MOCA, την Gagosian Gallery, την εικαστικό Elizabeth Peyton κ.ά.

«Από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι οι καλλιτέχνες μού έδωσαν την ελευθερία να φτιάξω ό,τι ήθελα και να εκφραστώ μέσα από τη μαγειρική. Η σχέση τέχνης και φαγητού, για εμένα, αφορά περισσότερο μια δημιουργική στάση».

Στην Αθήνα ήρθε με το συνεργάτη της Alex Eagleton, ο οποίος έχει γεννηθεί εδώ, αλλά ζει στη Νέα Υόρκη από το 2002. Το μενού που είχαν σχεδιάσει για το Breeder Feeder ονομαζόταν Back in Town. Με αρώματα Καραϊβικής, Μεξικού, Περσίας, Ιταλίας και φυσικά Ελλάδας, ήταν εμπνευσμένο από τις multiculti γειτονιές της Νέας Υόρκης.

Τέχνη στην κουζίνα-1

Στο βιβλίο Cooking  for Artists (εκδόσεις Kiito-San) παρουσιάζονται περισσότερες από 70 «οικογενειακές» συνταγές της Mina Stone εμπνευσμένες από την ελληνική της κληρονομιά και την αγάπη της για το απλό, φρέσκο, εποχιακό φαγητό. Το βιβλίο είναι σχεδιασμένο από τον Urs Fischer και περιλαμβάνει σχέδια των Hope Atherton, Darren Bader, Matthew Barney, Alex Eagleton, Urs Fischer, Cassandra MacLeod, Elizabeth Peyton, Rob Pruitt, Peter Regli, Josh Smith, Spencer Sweeney και Φίλιππου Θεοδωρίδη.

Τέχνη στην κουζίνα-2

 Οι έξι χρυσοί κανόνες της Mina Stone

1. Μαγειρεύετε με αγάπη

2. Να είστε χαλαροί

3. Διατηρείτε την  κουζίνα σας καθαρή

4. Να διασκεδάζετε

5. Να χρησιμοποιείτε πολλά και διαφορετικά χρώματα

6.Να έχετε έμπνευση

Επιρροές κλειδιά:  Η Ελλάδα και η γιαγιά μου.

Τυπικό πιάτο: Ρεβίθια με δεντρολίβανο, περσικό κοτόπουλο κατσαρόλας (Persian chicken stew), Ρύζι με σαφράν, αμύγδαλα και κορινθιακές σταφίδες

Αγαπημένα Υλικά:  Λάδι ελιάς, χυμός λεμονιού και αλάτι

Τι χαρακτηρίζει τη μαγειρική της: Απλά υλικά και όμορφα λαχανικά. Απλή, αυθεντική μαγειρική 110%

PHOTO: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΝΟΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT