Πως τα όμορφα ρούχα μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση

Πως τα όμορφα ρούχα μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες σχετίζουμε ορισμένα ρούχα με συναισθήματα: ένα φόρεμα που μας ρίχνει τη διάθεση γιατί μας θυμίζει μια παλιά αγάπη, ένα παντελόνι που δεν μας κάνει πια και μας χαλάει την καλή ψυχολογία μας ή μια τσάντα που μας θυμίζει μια καλύτερη περίοδο στη ζωή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες χρησιμοποιούμε τα ρούχα για να αλλάξουμε διάθεση.

Μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Queensland θέλησαν να ανακαλύψουν πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τα ρούχα για να βελτιώσουμε ή να καμουφλάρουμε τα συναισθήματά μας. Ο επικεφαλής γιατρός, Alastair Tombs, επισήμανε ότι «έχουμε πολλές απαιτήσεις από τα ρούχα μας. Αρκετοί άνθρωποι δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τα ρούχα για να αλλάξουν διάθεση. Εάν σηκωθούν το πρωί και δεν αισθάνονται καλά, επιλέγουν να φορέσουν κάτι για να αλλάξει η ψυχολογία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν τα ρούχα για να κρύψουν τα συναισθήματά τους.  Μπορεί να μην τους φτιάχνουν τη διάθεση αλλά τους κάνει να μοιάζουν σαν να είχαν καλή ψυχολογία».

Αντιθέτως, κάποιοι άνθρωποι μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα στα ρούχα, όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας: «Εάν βγουν σε ένα ραντεβού και δεν πάει καλά, προτιμούν να απευθύνουν το αρνητικό συναίσθημα στα ρούχα παρά στους εαυτούς τους». Για αυτό κάποιοι πετούν ή σκίζουν ρούχα που τους θυμίζει άσχημες στιγμές της ζωής τους. Ένα βλέμμα και μόνο σε ένα τέτοιο ρούχο, σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους. Ενώ, αντιθέτως ένα φόρεμα που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο όμορφες μπορεί αυτόματα να μας ανεβάσει τη διάθεση.

Ο λόγος που τα ρούχα έχουν τέτοια επίδραση στην ψυχολογία μας είναι η μνήμη. «Τα ρούχα λειτουργούν όπως και οι φωτογραφίες. Φέρνουν στο μυαλό μας αναμνήσεις από μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας. Εάν το σκεφτούμε ρεαλιστικά είναι απλά κομμάτια υφάσματος, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αγαπούν κάποια ρούχα επειδή τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα».

Πως μπορούμε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τα ρούχα μας έτσι ώστε να έχουμε πάντα καλή διάθεση; Είναι απλό: Αρκεί να απαλλαγούμε από τα ρούχα που μας χαλάνε το κέφι, να μην αισθανόμαστε άσχημα επειδή κρατάμε ρούχα που αγαπάμε αλλά δεν φοράμε πια και να προτιμάμε να φοράμε ρούχα που μας ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT