Απλή Ζωή

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζούμε καθημερινά  κοντά σε αυτό που  ονειρευόμαστε»,  τόσο απλά. Η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου σκιαγραφεί την πορεία της προς  την Αίγινα και τη  δημιουργία της εταιρίας The Cool Projects.

Απλή Ζωή-1

Είναι ίδια, δεν έχει αλλάξει. Χαίρομαι που την ξανασυναντώ σε καινούριο περιβάλλον. Της ταιριάζει. «Έχω ζήσει από επιλογή παντού. Είμαι νομάς από επιλογή, πιο νομάς δεν γίνεται», λέει γελώντας η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου καθώς αφήνουμε το εργαστήριο του Cool Soap και ανεβαίνουμε προς το σπίτι στην Παχειά Ράχη. Με τον Γιάννη Ζαγοριανάκο μετακόμισαν στην Αίγινα τρία χρόνια πριν, έχοντας ήδη δρομολογήσει την παραγωγή του Cool Soap, σαπουνιού από ελαιόλαδο – ενός φυσικού, ξεχασμένου ελληνικού προϊόντος.

Πλησιάζουμε στην Παχειά Ράχη, διατηρητέο και το πιο σωστά διατηρημένο χωριό της Αίγινας. Ωραία περιοχή, σχεδόν άγριο τοπίο. Ήδη από τη δεκαετία του ’60, η Παχιορράχη, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων που αγόρασαν σπίτια και τα αναστήλωσαν. Ευτυχώς, οι νέοι κάτοικοι δεν επιβλήθηκαν στο τοπίο με «νησιώτικες» κατοικίες. Αναστηλώσεις και καινούριες κατασκευές προσαρμόστηκαν στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και την αισθητική του χωριού, με αποτέλεσμα ο οικισμός να έχει διαφυλάξει το ύφος και τη γοητεία του. Η πρώτη εντύπωση είναι η μαυρόπετρα. Τα αγροτικά σπίτια, όπως αυτό που νοικιάζουν η Μαρίνα και ο Γιάννης, είναι χαμηλά, με αυλή και συνήθως εξωτερική σκάλα που οδηγεί στο επάνω πάτωμα. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην είσοδο του οικισμού – λόγω φυσικής διαμόρφωσης τα περισσότερα σταθμεύουν εκτός χωριού, λίγα «κρύβονται» πλάι στα σπίτια και τις αυλές.

Απλή Ζωή-2

Ένα αγροτόσπιτο γεμάτο βιβλία, cd, προσωπικά αντικείμενα.

Το σπίτι, απλό, απλούστατο, επιβάλλεται με το ελάχιστο της κατασκευής του. «Από το 2006 είχαμε την καλοκαιρινή εμπειρία της Αμοργού – ένα υπέροχο μονόσπιτο χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς ηλεκτρικό, όπου πηγαίναμε κάθε χρόνο. Όταν επιλέξαμε να μετακομίσουμε στην Παχειά Ράχη γνωρίζαμε αυτόν τον τρόπο ζωής. Εδώ, το φυσικό περιβάλλον πρωτοστατεί, σε διαμορφώνει αλλιώς. Ξαναμαθαίνεις να κοιτάς, βλέπεις λεπτομέρειες. Μια απλή βόλτα παίρνει άλλη διάσταση».

Απλή Ζωή-3

Ο κήπος μικρός, σχεδόν άγριος, πανηγύρι για το σκύλο, την Τάρα, και το γάτο, τον Στάχτη.

Εργαστήριο και γραφείο στο λιμάνι, και κατοικία στην Παχειά Ράχη όρισαν μια μίνιμουμ απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή. «Πριν από δέκα χρόνια δεν θα είχα πάρει αυτήν την απόφαση», πιστεύει η Μαρίνα. «Εδώ έχεις λιγότερη κοινωνική ζωή, δεν με πειράζει. Επιλέγω να ζω με τη νοσταλγία των ανθρώπων. Όμως, όταν πηγαίνω στην Αθήνα βλέπω πιο ουσιαστικά τους δικούς μου ανθρώπους». Στην Ελλάδα η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου ζει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στο Παρίσι και το Ρίο ντε Τζανέιρο, σπούδασε στο Λονδίνο, Ιστορία της Τέχνης και Ανθρωπολογία. Μετακόμισε στην Αθήνα το 2000. «Ζω στην Ελλάδα τα περισσότερα χρόνια που έχω ποτέ ζήσει στον ίδιο τόπο! Βεβαίως, ως παιδί ερχόμουν κάθε καλοκαίρι. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ταξιδεύαμε οικογενειακώς στην Πελοπόννησο, πηγαίναμε στα νησιά, στην Ύδρα, τη Μύκονο».

Απλή Ζωή-4

Η θέα από τη βεράντα απερίγραπτη, «πιάτο» ο Σαρωνικός.

Η πρώτη δική της δουλειά στην Αθήνα ήταν το cats&marbles, μια γκαλερί για αντίκες και σύγχρονη τέχνη που διατήρησε μέχρι το 2009. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προώθηση της ελληνικής χειροτεχνίας μέσα από το The Booze Market off-line και online με το www.thecraftsmarket.com, δυο πλατφόρμες που δεν υφίστανται πλέον. «Με ενδιαφέρει η ενεργή χειροτεχνία, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλαίσιο ανάπτυξης για τις αγορές, καθένας μπορεί να ενεργήσει όπως θέλει…»

Η μόνιμη εγκατάσταση στην Αίγινα ταίριαξε γάντι με το project του Cool Soap. Από την αρχή μέχρι σήμερα, κατασκευάζουν οι ίδιοι τα προϊόντα (πάντα σε μικρές δόσεις), ασχολούνται με την τυποποίηση (σε ωραίες συσκευασίες σχεδιασμένες από το γραφείο 3 in a box) και οργανώνουν τη διάθεση σε Ελλάδα και εξωτερικό (πρόσφατα «μπαρκάρισαν» μια μεγάλη παραγγελία για την Αμερική). «Η διαδικασία παραγωγής των Cool Soaps βασίζεται σε μια απλή χημική διεργασία: η ψυχρή μέθοδος παραγωγής μετατρέπει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (που προμηθεύονται από συνεταιρισμό της Σπάρτης και ελαιοτριβείο της Αίγινας) σε αγνό σαπούνι περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο από 60 έως 100%», εξηγεί η Μαρίνα. Πρόκειται για ένα συγχρονισμό ακριβείας που υπό τον χημικό (και καλλιτέχνη) Γιάννη Ζαγοριανάκο πραγματοποιείται επίσημα και σωστά, ενώ οι 12 παραλλαγές των 12 βασικών συνταγών, εμπλουτισμένες με αιθέρια έλαια (π.χ. λεβάντα, γιασεμί, ευκάλυπτο, φασκόμηλο), εξελίσσονται με τις προτάσεις και τη συνεργασία της Μαρίνας. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν basic αλλά πολυτελές, άρτιας σύστασης σε σχέση με πολλά παρόμοια χειροποίητα σαπούνια. «Δεν είναι το ίδιο να μαγειρεύεις σπίτι σου και να μαγειρεύεις για ένα εστιατόριο», επισημαίνει ευγενικά ο Γιάννης. Από τη βεράντα, η θέα προς το λιμάνι, το Μαραθώνα και την Πέρδικα, το νησάκι Μονή, το Αγκίστρι και τη χερσόνησο των Μεθάνων είναι μαγευτική, ψυχής θεραπευτική! Πού να πας, ποιο καινούριο μέρος «διασκέδασης» να αναζητήσεις στην Αθήνα; «Πάντα μπορώ να επιστρέψω και να πιω το ποτό μου στο Galaxy, ένα μέρος που αγαπώ και δεν αλλάζει», λέει γελώντας η αριστοκρατική νεαρή κυρία της Παχειάς Ράχης.

Αυτή την εποχή μάλλον θα πρέπει να επισκέπτεται συχνότερα την Αθήνα, γιατί στο τέλος Ιουνίου συμμετέχει στην παράσταση Στροφοδίνες του Βίκου Ναχμία, στην Πειραιώς 260. «Οι πρόβες σιγά-σιγά πυκνώνουν. Στροβιλίζομαι με την ομάδα του Βίκου έξι χρόνια, είναι ένα είδος διαλογισμού. Η παράσταση προέκυψε. Είχαμε ξαναπαρουσιαστεί στο Bios, τώρα παρουσιαζόμαστε από τις 20 έως και τις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών». Τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια για το Cool Soap; «Προχωρούμε με προσοχή. Δουλεύουμε για πράγματα που μας ενδιαφέρουν, ζούμε τη ζωή που θέλουμε, έχουμε πολύτιμο χρόνο».

Τα προϊόντα Cool Soap διατίθενται  σε επιλεγμένα καταστήματα, στο e-store  www.coolgreeksoap.com, αλλά και στο εργαστήριο στην Αίγινα (Αγίου Νεκταρίου 5, τηλ. 22970 29359).

Photos: Ηλιάνα Αλεξάνδρου

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT