Γαστρική πτύχωση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαστρική πτύχωση

Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ

ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΩΣΗΣ 3

ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που

αντιμετωπίζει σήμερα ο δυτικός κόσμος. Πάνω από 400 εκ. άνθρωποι

παγκοσμίως, 20% του πληθυσμού της Ευρώπης και 22,5% του πληθυσμού

της Ελλάδας, χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον

Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) η παχυσαρκία

επηρεάζει σήμερα περισσότερους ανθρώπους ακόμα και από την πείνα.

Και αυτό διότι η παχυσαρκία από ιατρικής απόψεως αποτελεί νόσο που

συνοδεύεται από προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση,

η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και ση τεφανιαία νόσος, τα οποία

δρώντας αθροιστικά έχουν ως συνέπεια τη μείωση του προσδόκιμου

επιβίωσης του ανθρώπου.

Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση 3 στρωμάτων

Η γαστρική πτύχωση είναι μια περιοριστική επέμβαση που στόχο

έχει να μειώσει σημαντικά την ποσότητα τροφής που μπορεί να

καταναλώσει ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται

αναδίπλωση (πτύχωση) του μείζονος τόξου του στομάχου μέσα σ’ αυτό

ώστε να επιτευχθεί μείωση της χωρητικότητας του στομάχου χωρίς να

αφαιρεθεί τμήμα από το στομάχι –όπως συμβαίνει με τη μέθοδο Sleeve-

ή να τοποθετηθεί ξένο σώμα -όπως συμβαίνει στον με τον γαστρικό

δακτύλιο.

Τα πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης 3 στρωμάτων είναι

πολλά:

• Γίνεται λαπαροσκοπικά.

• Δεν αφήνει ουλές.

• Είναι αποτελσματική σε όλο το φάσμα της παχυσαρκίας (από

BMI>30 έως BMI>60 όπου BMI σημαίνει Δείκτης Μάζας Σώματος, ο

οποίος ορίζεται ως το πηλίκο του βάρους του ατόμου προς το ύψος του

στο τετράγωνο).

• Είναι μικρής διάρκειας επέμβαση – διαρκεί μόλις 1 ώρα.

• Η πτύχωση του στομαχιού γίνεται σε 3 στρώματα, οπότε η

χωρητικότητα του είναι ακόμα μικρότερη από αυτήν που επιτυγχάνεται

με τη μέθοδο Sleeve χωρίς όμως να ακρωτηριάζεται κανένα όργανο του

σώματος. Ετσι επιτυγχάνεται μεγάλη απώλεια βάρους ακόμα και σε

σοβαρά υπέρβαρους ασθενείς (BMI > 60).

• Καταστέλλεται το κέντρο έκκρισης της γρελίνης, της ορμόνης που

ευθύνεται για το αίσθημα πείνας.

• Εχει μηδενική θνητότητα. Στην περίπτωση του Sleeve ακόμα και

στα πιο εξειδικευμένα κέντρα παχυσαρκίας (Obesity Centre of

Excellence) παγκοσμίως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό θνητότητας. Στην

γαστρική πτύχωση 3 στρωμάτων δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για τη

ζωή του ασθενούς.

• Εχει μηδενική νοσηρότητα. Το τραύμα είναι μικρό, η ενόχληση

ελάχιστη και η παραμονή στην κλινική διαρκείς μόλις 2 βράδια.

• Είναι η χαμηλότερου κόστους επέμβαση παχυσαρκίας, με άριστη

σχέση κόστους – αποτελέσματος (cost effect).

• Είναι η μόνη επέμβαση που μπορεί να διορθώσει τα ατελή

αποτελέσματα όλων των άλλων επεμβάσεων (Δακτύλιος, Sleeve, By

Pass).

Τα αποτελέσματα απώλειας βάρους της πτύχωσης 3 στρωμάτων είναι

άμεσα και εντυπωσιακά: Οι ασθενείς χάνουν έως και 80% του

πλεονάζοντος βάρους τους πρώτους έξι μήνες -τον πρώτο μήνα η

απώλεια είναι περίπου 10 κιλά. Τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση

ο ασθενής έχει ένα πολύ μικρό στομάχι το οποίο μεγαλώνει σταδιακά

και φτάνει στο ιδανικό μέγεθος μετά τον πρώτο χρόνο. Στόχος της

επέμβασης είναι ο ασθενής να τρώει από όλα αλλά να αισθάνεται

κορεσμό με μία μερίδα γαλλικού εστιατορίου.

Ευχαριστούμε τον Βασίλειο Γκιούρδα (

www.giourdasxeirourgiki.gr),

Χειρουργό Πεπτικού με εξειδίκευση στη Βαριατρική Χειρουργική, για

τις πληροφορίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT