Athens by night

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Athens by night

Ο ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΚΟΒΕΙ ΒΟΛΤΕΣ

ΣΤΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ «SEX & THE

CITY»

ΓΥΝΑΙΚΑ, τεύχος 62, Ιούλιος 2013

Τη γνώρισα στο Παρίσι. Σπούδαζε θεατρολογία και ονειρευόταν να

γίνει ηθοποιός. Με φιλοξένησε στο σπίτι της από το πρώτο κιόλας

βράδυ και το επόμενο πρωί σηκώθηκε νωρίς για να φτιάξει μπρέκφαστ.

Μα τον άγιο Λούκουλο, ποτέ δεν είχα ξαναδεί τέτοιο πράγμα: τα

δεκάδες εδέσματα που παρέθεσε ήταν σαν ρωμαϊκό όργιο για τις

αισθήσεις.

Ποτέ γυναίκα δεν είχε μπει σε τέτοιο κόπο για μένα. Ωστόσο, για

κείνη δεν ήταν κόπος, ήταν χαρά. Και την άλλη μέρα, όταν έφτιαξε

ψητό αρνί με κονιάκ και δεντρολίβανο, κατάλαβα ότι είχα βρει τη σεφ

της ζωής μου.

«Φανή, αποθέτω όλες τις οικονομίες μου στα πόδια σου», είπα

ενθουσιασμένος. «Αύριο κιόλας ανοίγουμε εστιατόριο!».

Η Φανή με κοίταξε με τα πανέμορφα μάτια της και αρνήθηκε

ευγενικά.

«Δεν θα γίνω εγώ μαγείρισσα», είπε. «Εγώ είμαι γεννημένη

ηθοποιός».

«Φανή, λογικέψου», την ικέτεψα. «Η ηθοποιία θα σου αποφέρει μόνο

πόνο και θλίψη. Οι καιροί είναι χαλεποί. Η Κομεντί Φρανσέζ απολύει,

δεν προσλαμβάνει».

Ομως η Φανή ήταν αμετάπειστη. «Ή σανίδι ή τίποτα!» φώναξε με

στεντόρεια φωνή, λες και βρισκόταν στην Επίδαυρο.

Εφτιαξε κι άλλα φαγητά όσο καιρό μείναμε μαζί – κάπου δύο

χρόνια. Μέχρι τότε πίστευα ότι καμία γυναίκα δεν μαγειρεύει σαν τη

μάνα μου, αλλά η Φανή με διέψευσε.

Οταν τέλειωσε τις σπουδές της στη Γαλλία και επέστρεψε στην

Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στο σπίτι μου. Στη συνέχεια καλούσαμε συχνά

κόσμο για φαγητό και όλοι έγλειφαν τα δάχτυλά τους και υμνούσαν την

τέχνη της (τη μαγειρική) και με χτυπούσαν στον ώμο λέγοντας πόσο

τυχερός ήμουν που είχα βρει τέτοιο θησαυρό.

Ωστόσο η Φανή μαράζωνε. Δεν μπορούσε να βρει δουλειά ως

ηθοποιός, παρ’ όλες τις προσπάθειες. Γυρνούσε συντετριμμένη από τις

οντισιόν και έβλεπε στην τηλεόραση τις εκπομπές του Γκόρντον Ράμσεϊ

και άλλων μάγων της κουζίνας.

«Φανή, άσε να σου ανοίξω ένα εστιατόριο», έλεγα μονότονα. «Μην

αφήνεις το ταλέντο σου να πηγαίνει χαμένο».

«Το ταλέντο μου είναι στην υποκριτική», επέμενε εκείνη. «Αν

θέλεις, άνοιξέ μου ένα θέατρο».

Ομως δεν ήμουν μαικήνας τέτοιου βεληνεκούς. Χώρια που η

συγκατοίκηση δεν άργησε να αποδομήσει –για να θυμηθώ τον Ντεριντά–

τη σχέση μας. Ενα δροσερό ανοιξιάτικο πρωινό η Φανή έφυγε λοιπόν

για πάντα από το σπίτι. Οχι όμως και από τη ζωή μου – μια γυναίκα

που κάποτε αγάπησες την αγαπάς πάντα.

Σήμερα, δύο χρόνια αφότου χωρίσαμε, η Φανή (η ηρωίδα του «Ου

μπλέξεις», μ’ άλλα λόγια) λειτουργεί ένα υπέροχο εστιατόριο στην

καρδιά της Αθήνας, δίπλα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το έχει

ονομάσει Γκελ («έλα» στα τούρκικα, ίσως για να σαρκάσει το γεγονός

ότι δεν έπαιξε καν σε σίριαλ της γειτονικής χώρας). Εκεί λοιπόν, σ’

ένα μικρό μπιστρό που θυμίζει Παρίσι και Νέα Υόρκη μαζί, μπορεί

κάποιος να απολαύσει τα εκπληκτικά φαγητά της σε τιμές

εξαιρετικές.

Με τη Φανή δεν παντρευτήκαμε ποτέ. Χάρη όμως στο Γκελ, έχω στη

διάθεσή μου την κουζίνα της χωρίς τις οχληρές δεσμεύσεις του

γάμου.

Γκελ Bistrot, Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά,

Αθήνα, τηλ. 211 4000.863. Τιμή κατ’ άτομο: € 23.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT