Γυάλινος κόσμος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της περιτριγυρίζονταν από παιχνίδια και κούκλες, η μικρή Elisabeth έπαιζε στο εργοστάσιο γυαλιών του παππού της, φτιάχνοντας γλυπτά από οξική κυτταρίνη. «O παππούς μου είχε το μοναδικό εργοστάσιο γυαλιών στην Αθήνα. Η εταιρία του ονομαζόταν Ταρταρούγα. Εκείνος μου κληροδότησε την αγάπη για τα χειροποίητα γυαλιά». Σήμερα, ο παππούς της Elisabeth Leau είναι 97 χρονών, ενώ η Ταρταρούγα ανήκει πλέον στο παρελθόν. «Από το ’90 και έπειτα το εργοστάσιο έμεινε ανενεργό. Βλέπεις, εκείνη την εποχή επικρατούσε μια αποστροφή προς το ελληνικό προϊόν, κάτι που προσπαθούμε να αλλάξουμε».

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε το Deep Shallow Exposition, ένα brand με ιδιαίτερα χειροποίητα γυαλιά που επιμελείται αποκλειστικά η 25χρονη σχεδιάστρια. Έχοντας ως εφόδιο τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική στο Central Saint Martins του Λονδίνου, αλλά και την καλλιτεχνική φλέβα που έχει κληρονομήσει από τη ζωγράφο μητέρα της, η Elisabeth ξεκαθαρίζει πως για εκείνη δεν πρόκειται για μια απλή μάρκα γυαλιών: «Στο μυαλό μου το βλέπω μελλοντικά σαν μια πλατφόρμα που θα “αγκαλιάζει” καλλιτέχνες και θα τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε διάφορα projects που θα έχουν “ψυχή”». Αυτό το όραμα οδήγησε τη σχεδιάστρια να ανοίξει πρόσφατα ένα ολόλευκο showroom στο νούμερο 5 της οδού Ρώμα στο Κολωνάκι, στόχος του οποίου είναι να λειτουργεί σαν tabula rasa, μια λευκή σελίδα που κάθε τόσο θα αλλάζει μορφή ανάλογα με το εκάστοτε project.

Γυάλινος  κόσμος-1

Στο showroom του DSE προσφέρεται υπηρεσία Bespoke, και μπορεί κανείς με τη βοήθεια της Elisabeth να σχεδιάσει το δικό του ζευγάρι γυαλιά.

«Απευθύνομαι σε εκείνους που καταλαβαίνουν πως αυτό που κάνω είναι μια μορφή τέχνης. Δεν πρόκειται για ένα αντικείμενο που θα το φορέσεις και θα το πετάξεις την επόμενη ημέρα», εξηγεί. Άλλωστε, ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσει ένα ζευγάρι χειροποίητων γυαλιών, λιμάροντάς το και δίνοντάς του μορφή, είναι τέτοιος που δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί διαφορετικά αυτό που κάνει. «Δεν υπάρχει ποτέ έτοιμο εμπόρευμα, όλα κατασκευάζονται κατά παραγγελία». Για τη δημιουργία ενός «γλυπτού» –όπως τα αποκαλεί– χρειάζεται περίπου ένας μήνας προκειμένου να τελειοποιηθεί. Τονίζει, δε, πως τα γυαλιά κατασκευάζονται από 100% οικολογική και βιοδιασπώμενη οξική κυτταρίνη (ένα υλικό με βάση το βαμβάκι και το ξύδι), κάτι που αυτόματα τη διαχωρίζει από τη μάζα. Όσο για τη μόδα, η Elisabeth απαντά πως δεν τη βρίσκει σύμφωνη. «Δεν υπάρχει πλέον αξιοπιστία στη μόδα, όλα είναι εμπορευματοποιημένα». Παραδέχεται ωστόσο πως η δουλειά του Yves Saint Laurent και του Martin Margiela την συναρπάζει. «Εάν έβαζα στολές στον κόσμο, νομίζω θα τους φόραγα λευκά και θα πρόσθετα statement κομμάτια που θα έκαναν τη διαφορά. Έτσι κι αλλιώς, ανέκαθεν επένδυα αποκλειστικά σε κομμάτια που μου “μιλούσαν”. Πιστεύω πως το προσωπικό στυλ του καθενός είναι που τελικά έχει σημασία. Μέσα από τα ρούχα εκθέτουμε τον εαυτό μας με έναν βαθύ και ταυτόχρονα πολύ επιφανειακό τρόπο. Και κάπου εκεί βρίσκεται και το Deep Shallow Exposition».

PHOTOS: ΑΡΙΑΝΑ ΖΑΠΠΑ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT