Διεθνής απήχηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οροφή του ∆ημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», στην Ερμούπολη, ο κεντρικός πολυέλαιος πλαισιώνεται από προσωπογραφίες επιφανών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, από τον Σοφoκλή και τον Ευριπίδη, μέχρι τον Mozart, τον Rossini και τον Verdi. Για τον Βασίλη Κ. Καραμητσάνη, δικηγόρο και πρόεδρο του Animasyros, ο διάκοσμος αυτός συνιστά ήδη από τη δεκαετία του 1860 μια ηχηρή κατάφαση στο ερώτημα αν ανήκουμε στην Ευρώπη. «Το Animasyros, Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, είναι αφιερωμένο στην τέχνη της εμψύχωσης, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά η λέξη animation», εξηγεί ο ίδιος. «Είναι μια προσπάθεια καθαρά εθελοντική, την οποία ξεκινήσαμε το 2008 με ελάχιστο προϋπολογισμό και καταφέραμε να είμαστε μέσα στα 10 κορυφαία φεστιβάλ του είδους στον κόσμο».

Η φετινή 8η διοργάνωση έχει ως θεματικό πυρήνα την αναπηρία, ιδωμένη υπό ένα ευρύτερο πρίσμα που δεν αφορά μόνο τη σωματική, αλλά περιλαμβάνει επίσης οτιδήποτε μπορεί να περιορίζει έναν άνθρωπο συναισθηματικά, κοινωνικά, αισθητηριακά, ακόμα και ηλικιακά. Εκτός από τις καθιερωμένες προβολές, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις στο «Απόλλων» και άλλα σημεία της πόλης, περιλαμβάνει για πρώτη φορά κομμάτι αγοράς με την πρόσκληση ξένων διανομέων, σε μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι προοπτικές ιδιαίτερα της ελληνικής και της ευρύτερης ευρωπαϊκής σκηνής.

Διεθνής απήχηση-1

Άποψη του θεάτρου «Απόλλων»

Διεθνής απήχηση-2

Παιδικό εργαστήρι από το περσινό φεστιβάλ

Διεθνής απήχηση-3

Το εντυπωσιακό «Απόλλων» ήταν ακριβώς εκείνο που τράβηξε την προσοχή της Ιόλης Ανδρεάδη στη Σύρο, καθώς διερευνούσε πού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 4ο διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ World Wide Lab. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πλατφόρμα σκηνοθετών από διάφορες χώρες του κόσμου, που συναντιούνται κάθε χρόνο για να δουλέψουν εντατικά πάνω στη δημιουργία και παρουσίαση θεατρικών projects με μια εναλλασσόμενη ομάδα συνεργατών.

Διεθνής απήχηση-4

Άποψη της Ερμούπολης

Διεθνής απήχηση-5

Ιόλη Ανδρεάδη

Διεθνής απήχηση-6

Στιγμιότυπο από προηγούμενο World Wide Lab

Φέτος το θέμα τους είναι Προσλήψεις και Αναπαραστάσεις του Αρχαίου ∆ράματος: διεθνής παράδοση και προσωπική εμπειρία και, πριν φτάσουν στο θέατρο για τις τελικές παραστάσεις, θα έχουν ως βάση για τη διαμονή και τις πρόβες τους τις εγκαταστάσεις του Syros Institute, στην Ιστορική Μονή Πατέρων Ιησουιτών, στην Άνω Σύρο. «Χωρίς να έχουν έρθει στην Ελλάδα, οι πιο πολλοί την έχουν στο μυαλό τους σαν κάτι μυθικό», εξηγεί η νεαρή σκηνοθέτης, που αυτήν τη χρονιά μοιράζεται την καλλιτεχνική διεύθυνση του εγχειρήματος με έναν Αμερικάνο συνάδελφο. «Έχει ενδιαφέρον να γίνει ένας διάλογος για το πώς είναι διαμορφωμένη η ιδέα του αρχαίου δράματος στο μυαλό του καθενός. Θα ανεβάσουμε τις Εκκλησιάζουσες σε σύγχρονη απόδοση, ένα νέο ιταλικό έργο για τη σχέση του Αλέκου Παναγούλη με την Oriana Fallaci, το οποίο θα συνδεθεί με μονολόγους ηρωίδων αρχαίας τραγωδίας, και ένα ακόμη νέο έργο με αποσπάσματα από αρχαίες κωμωδίες και θέμα την ουτοπία».

Animasyros 8.0: 24-27/09, www.animasyros.gr ―World Wide Lab 2015: 22/08-06/09, worldwidelab. wordpress.com

Πορτρέτο  ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΝΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝ∆ΡΕΟΥ (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*).

STYLING: ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΒΒΙΝΟΣ .

ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΙΟΛΗΣ ΑΝ∆ΡΕΑ∆Η: ΑΛΕΞΗΣ ΛΟΗΣ.

ANIMASYROS PHOTOS BY INBULB-ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT