Το Άστρο του Βορρά

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όπως συνέβη με την Jessica Chastain πριν από λίγα χρόνια, όταν περίπου εφτά ταινίες της στριμώχτηκαν μέσα σε μία σεζόν, με αποτέλεσμα να γίνει αυτόματα γνωστή και, επειδή είναι εξαιρετική ηθοποιός, αμέσως αποδεκτή, έτσι φέτος αναδύθηκε από τη σχετική αφάνεια η Alicia Vikander: «Νιώθω αγαλλίαση και αγωνία μαζί, ελπίζοντας πως δεν θα κουραστούν από το πρόσωπό μου με αυτήν τη σύμπτωση της ταυτόχρονης κυκλοφορίας τόσων ταινιών που γύριζα τα τελευταία τρία χρόνια», μου λέει με τη βραχνή φωνή της η μικροσκοπική Σουηδέζα ηθοποιός, ενώ παράλληλα μου θυμίζει πως η ξέφρενη πορεία της προς τα φώτα της δημοσιότητας ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο στις Κάννες, όπου δάνεισε τη φωνή της για το ντοκιμαντέρ της Ingrid Bergman, που επιμελήθηκε η Isabella Rossellini – και το οποίο, φυσικά, θεωρεί τεράστια τιμή για εκείνην.

Η Vikander, που θυμίζει μια ευτυχή διασταύρωση της Natalie Portman με την Penelope Cruz, πέρασε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια στη Σουηδία, μοιράζοντας το χρόνο της, μετά το διαζύγιο των γονιών της, τη μια ως το μόνο παιδί της μητέρας της, τις καθημερινές στην πόλη, και την άλλη ως μέλος της πολυμελούς δεύτερης οικογένειας του πατέρα της, στα προάστια. Μετά από εξαντλητική προπόνηση και πολλούς τραυματισμούς, πήρε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσει το χορό για να αφοσιωθεί στην υποκριτική. Η δραματική σχολή όμως είχε διαφορετική άποψη και αφού απέτυχε να εισαχθεί δύο συναπτές χρονιές, εγγράφηκε στη Νομική και ήταν έτοιμη για την άσκησή της όταν της πρότειναν ένα ρόλο στη σουηδική ταινία Pure, τον οποίο δεν αρνήθηκε, και έπραξε σοφά, καθώς τιμήθηκε με το αντίστοιχο Όσκαρ της Ακαδημίας της χώρας της.   

Μετά από «προπαρασκευαστικούς» ρόλους στην Άννα Καρένινα και το Fifth Estate, η Vikander προβιβάστηκε σε μάγισσα-παρτενέρ στον Έβδομο Γιο, που λίγοι είδαν στις αίθουσες, αλλά ξεχώρισε στο εγκεφαλικό Ex Machina, όπου υποδύεται ένα σέξι ρομπότ, τη μοιραία και αδάμαστη Ava. Για να πάρει το ρόλο της Γερμανίδας διπλής κατασκόπου στην υπέρκομψη ρετρό επαναφορά της τηλεοπτικής σειράς από τα ’60s Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E. παρέλειψε επίτηδες να πει στον Guy Ritchie πως δεν ξέρει να οδηγεί, παρόλο που μια από τις βασικές σκηνές της ταινίας απαιτούσε αυτοκινητιστική δεξιοτεχνία από πλευράς της. Εκτιμώντας την αποφασιστικότητα της 26χρονης ηθοποιού, ο Ritchie πρόβαρε επί εβδομάδες μια δύσκολη κωμική σκηνή, όπου η Vikander έπρεπε να προσποιηθεί τη μεθυσμένη, κάτι που της προκάλεσε τρόμο για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά άφησε πλήρως ικανοποιημένο το Βρετανό σκηνοθέτη. Η ίδια αισθάνεται πως πλέει πιο άνετα στα νερά της περιπέτειας, περιμένοντας με ενθουσιασμό το επόμενο επεισόδιο της σειράς του Bourne, δηλώνοντας μάλιστα πως είναι τρομερή φαν των ταινιών με τον Matt Damon –ο οποίος επιστρέφει δυναμικά– και τις έχει δει τουλάχιστον από 10 φορές την καθεμία. 

Το Άστρο του Βορρά-1

Love magazine, Autumn/Winter 2015

Το Άστρο του Βορρά-2

Από την καμπάνια της Louis Vuitton για το Φθινόπωρο 2015.

Ωστόσο, οι ταινίες που την τοποθετούν σοβαρά στο χάρτη των υπολογίσιμων ηθοποιών, ακόμη και για το επερχόμενο σιρκουί των βραβείων, είναι το The Light Between Oceans, που γυρίστηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνωρίστηκε στενά με τον Michael Fassbender, και το Κορίτσι από τη Δανία, με την αφορμή του οποίου τη συνάντησα στη Βενετία, στο πλαίσιο του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μαζί με το σκηνοθέτη του Λόγου του Βασιλιά Tom Hooper και τον πρωταγωνιστή Eddie Redmayne, φρέσκο από το Όσκαρ του για τη Θεωρία των Πάντων. Στην ταινία η Vikander παίζει την Gerda, τη σύζυγο του πρώτου στα χρονικά καταγεγραμμένου ανθρώπου που έκανε επιτυχή αλλαγή φύλου, στη Δανία της δεκαετίας του ’20, του Einar Wegener. Η πορτρετίστα Gerda εμπνέεται από τη νέα γυναικεία φύση του Einar και τον ζωγραφίζει συχνά, ως Lili Elbe πλέον, προκαλώντας για πρώτη φορά στην καριέρα της το ενδιαφέρον των γκαλερί και των φιλότεχνων. Της λέω πως τα κορίτσια από τη Δανία είναι τελικά δύο, η Lili και η Gerda. Συμφωνεί, λέγοντας πως το σενάριο που έλαβε ήταν η συγκλονιστικότερη ερωτική ιστορία που έχει διαβάσει. Με ενδιαφέρει να μάθω αν κατανόησε το μέγεθος της αγάπης της Gerda προς τον Einar/Lili, καθώς του προσέφερε τόσα πολλά, με τόση αυταπάρνηση και αμφίβολη ανταπόδοση. «Συζητήσαμε με τον Tom Hooper για την απίστευτη γενναιοδωρία της Gerda και την υποστήριξη που έδειξε στον έρωτα της ζωής της, σε σημείο που αφιέρωσε σχεδόν όλη της τη ζωή στην επώδυνη φάση της μεταμόρφωσής του, χωρίς η ίδια να έχει κάτι να αποκομίσει». 

Στη σύντομη συνάντησή μου με την Alicia Vikander, είδα ένα νέο κορίτσι που φυλάει τις δυνάμεις της για τη συνέχεια, που μετράει τα λόγια της και δείχνει ευγνωμοσύνη για την τύχη της. Φοβάται πως η επιτυχία δεν διαρκεί πολύ – έτσι δήλωσε πρόσφατα. Ωστόσο, τουλάχιστον για τη χρονιά που διανύουμε αλλά και για την επόμενη, είναι καταδικασμένη σε ατελείωτες, υψηλού προφίλ πρεμιέρες, με τα βλέμματα στραμμένα πάνω της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT