Η διαφήμιση αλλιώς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι αισθάνεται μια γυναίκα ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες των περιοδικών, με τις διαφημίσεις πολυτελών αξεσουάρ και ρούχων που ξέρει ότι μάλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει;

Αποκλεισμό; Για να μην αισθάνεται «εκτός», η εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου αποφάσισε να παρέμβει στις αυθεντικές φωτογραφίες των περιοδικών, αντικαθιστώντας τα εικονιζόμενα μοντέλα με τον εαυτό της. Έτσι γεννήθηκε η υβριδική εικαστική έκδοση ΥΟΥ ΑΜ Ι (εκδ. Cube art editions).

Η διαφήμιση αλλιώς-1
Η διαφήμιση αλλιώς-2

«Σκοπός μου», λέει η ίδια, «είναι να οικειοποιηθώ, να παραποιήσω και να μεταμορφώσω αυτές τις δημόσιες, φροντισμένες, τέλεια κατασκευασμένες εικόνες. Σε ένα από τα animations το μοντέλο μετατρέπεται σε τέρας, για να καλυφθεί στη συνέχεια από μία διόλου glamorous, απενοχοποιημένη, σκοτεινή χρωματική κηλίδα. Άλλοτε το βλέμμα του μανεκέν γίνεται μελαγχολικό, για να ματαιωθεί η εικόνα ευμάρειας που πρεσβεύει. Φυσιολογικές, γήινες, ενίοτε θλιμμένες εκφράσεις παίρνουν τη θέση του υπεροπτικού ύφους των μοντέλων. Δεν είμαστε όλοι πάντοτε νικητές. Δεν είμαστε όλοι πάντοτε όπως μας επιβάλλουν να είμαστε. Κατοικώ μέσα σε σώματα που δεν μου ανήκουν, εντυπωσιάζομαι από τη μόδα, με σαγηνεύει, αλλά της επιβάλλομαι. Η ταυτότητά μου εμπλουτίζεται κάθε φορά. Το έργο αυτό είναι η απάντησή μου στα μηνύματα που δέχομαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου για το πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι ή να ξοδεύω τα χρήματά μου και πώς τελικά πρέπει να ενταχθώ στο σύστημα που με περικυκλώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint Étienne στη Γαλλία, συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές της στη Γερμανία, στην Καλσρούη, και μετά έζησε για έξι μήνες στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να πειραματίζεται με όλα τα είδη της τέχνης: Ζωγραφική, σχέδια, video, performance, κολάζ, γλυπτική. Τη σχέση της με την τέχνη την παρομοιάζει με ένα δέντρο με μεγάλα κλαδιά. «Κάθε κλαδί μεγαλώνει παράλληλα με τα άλλα και ταυτόχρονα μόνο του. Το λουλούδι δύο καρπών μπορεί να διαφέρει από κλαδί σε κλαδί».

Η πρώτη παρουσίαση του ΥΟΥ ΑΜ Ι έγινε το Νοέμβριο στην Κύπρο, στο «Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας», ένα χώρο πολύ ιδιαίτερο, που βρίσκεται μέσα σ’ ένα πάρκο στη Λευκωσία. Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε στην Γκαλερί Can η ομαδική έκθεση Kenophobia, στην οποία συμμετέχει, αλλά και μία έκθεση στη Νίκαια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT