Ο κόσμος των σκιών

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρού μήκους ταινία Between Black & White του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου, και μια σειρά κοσμημάτων που σχεδίασε η Ιλεάνα Μακρή αποκλειστικά για το ΕΛΙΖΑ, εμπνευσμένη από τη λευκή γλυπτική φιγούρα ενός κοριτσιού που φιλοτέχνησε η Μαρίνα Καρέλλα, προσεγγίζουν δημιουργικά ένα σκοτεινό θέμα, αυτό της κακοποίησης των παιδιών, με την ελπίδα ο κόσμος να εγκαταλείψει την παθητική του στάση και να δράσει.«Η κακοποίηση και η παραμέληση ενός παιδιού, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία, 0 – 5 ετών, γίνεται “προθάλαμος” προβλημάτων που εμφανίζονται άμεσα ή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, και συχνά οδηγούν στη διαμόρφωση ατόμων με πολλαπλές δυσκολίες προσαρμογής», λέει η Μαρίνα Καρέλλα.

Ο κόσμος των σκιών-1

Αυτοπροσωπογραφία της Μαρίνας Καρέλλα. 

Είναι φανερό πως συγκινείται κάθε φορά που ανακαλεί την ιστορία που την ώθησε να δημιουργήσει την Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, το 2008: την περίπτωση της μικρούλας Ελίζας, η οποία πέθανε κακοποιημένη στα 6 της χρόνια από λάθος της πολιτείας, που είχε εμπιστευθεί την επιμέλεια του παιδιού στη ναρκομανή μητέρα του. «Ήμουν στη Νέα Υόρκη, ήταν Ημέρα των Ευχαριστιών, 12 το βράδυ. Βρισκόμουν σε ένα ταξί γυρνώντας σπίτι, όταν άκουσα για το τραγικό γεγονός στο ραδιόφωνο. “Θεέ μου, ας μην είναι η Ελίζα”, παρακάλεσα μάταια μέσα μου. Το κοριτσάκι αυτό το γνώριζα προσωπικά, η οικογένειά μου είχε αναλάβει να το υποστηρίζει οικονομικά. Η περίοδος της θλίψης και του θυμού που ακολούθησε το θάνατό της ενεργοποίησε μέσα μας την ανάγκη για δράση». Πίσω στην Ελλάδα, η Μαρίνα Καρέλλα και ο σύζυγός της ίδρυσαν στη μνήμη της την ομώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία, για να προστατεύσουν άλλα παιδιά από την άτυχη μοίρα της.

Ο κόσμος των σκιών-2

Λεπτομέρεια από τη σειρά κοσμημάτων της Ιλεάνας Μακρή για το ΕΛΙΖΑ.

Ο κόσμος των σκιών-3

Η Μαρίνα Καρέλλα με αγαλματάκια ΕΛΙΖΑ. 

Ο κόσμος των σκιών-4

Έργα της Μαρίνας Καρέλλαστο PAD 2015, στο Παρίσι, μαζί με συλλεκτικά έπιπλα.

Η Μαρίνα Καρέλλα μεγάλωσε ανάμεσα σε χρώματα και σχήματα που γέμιζαν τη ζωή της από τότε που ως παιδί ζωγράφιζε σε λευκούς τοίχους, μέχρι σήμερα που είναι μια διεθνώς καταξιωμένη καλιτέχνις. Πολίτης του κόσμου, γεννήθηκε μεν στην Ελλάδα, αλλά έζησε πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα. Κόρη του βιομήχανου Θεόδωρου Καρέλλα και της Έλλης Χαλκιοπούλου, έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο όταν παντρεύτηκε έναν αληθινό πρίγκιπα, τον Μιχαήλ της Ελλάδος – γιο του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδος και εγγονό του βασιλιά Γεωργίου Α’. «Την εποχή που γνώρισα το σύζυγό μου οι πρίγκιπες παντρεύονταν πριγκίπισσες κι εγώ ήμουν καλλιτέχνις. Φέτος κλείσαμε αισίως 50 χρόνια γάμου», λέει η ίδια.

Η διαδρομή της στο χώρο της Τέχνης περιλαμβάνει την ενασχόλησή της με τη σκηνογραφία και τα κοστούμια για φιλμ και θεατρικές παραστάσεις, και φυσικά τις 30 και πλέον ατομικές εκθέσεις που έχει κάνει ανά τον κόσμο με ζωγραφικά και γλυπτικά έργα. Η τελευταία της έκθεση, The Chinese Porcelain Company, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το Μάιο του 2015 και μέρος των  εσόδων διατέθηκαν για τους σκοπούς του ΕΛΙΖΑ. «Στον αγώνα μας για την ΕΛΙΖΑ δεν λαμβάνουμε καμία ενίσχυση από κρατική πηγή. Στηριζόμαστε στη γενναιοδωρία της ιδιωτικής χρηματοδότησης και στα έσοδα των εκδηλώσεων που οργανώνουμε. Σταθήκαμε όμως τυχεροί μέχρι στιγμής, γιατί στο πλευρό μας βρέθηκαν άνθρωποι με μεγάλη ψυχή και γνώσεις». «Η δράση μας στηρίζεται στη φιλοσοφία “ΣΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ”. Θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών με ουσιαστικό τρόπο, γι’ αυτό και η πρώτη μας ενέργεια ήταν να δημιουργήσουμε έναν Πρότυπο Ξενώνα Προστασίας, Θεραπείας και Αποκατάστασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Το “σπίτι” αυτό, που λειτουργεί στην Αθήνα από το 2009, αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς για το έργο που προσφέρει σε παιδιά που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί». 

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΛΙΖΑ το Νοέμβριο στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού δόθηκε έμφαση στην πρόληψη και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κακοποίησης. Το ∆εκέμβριο με την υποστήριξη των πολυκαταστημάτων attica θα γίνει εκδήλωση στο CityLink, όπου θα παρουσιαστεί η σειρά κοσμημάτων της Ιλεάνας Μακρή (ένα κολιέ, δύο βραχιόλια και ένα κρεμαστό, τα οποία θα πωλούνται κατ’ αποκλειστικότητα στα πολυκαταστήματα attica, με τιμές από 20 έως 45€). Στους στόχους του Σωματείου για την επόμενη διετία είναι η δημιουργία νέων προγραμμάτων για την εκπαίδευση επαγγελματιών που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση κακοποιημένων παιδιών, όπως οι γιατροί, οι αστυνομικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί. «Σημαντική προτεραιότητα για εμάς, μεταξύ άλλων», καταλήγει η Μαρίνα Καρέλλα, «είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος εκπαίδευσης των μικρών παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, και παράλληλα των γονιών, νηπιαγωγών και δασκάλων τους». ―eliza.org.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT