Tik Tok: Το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» κερδίζει τη Gen Z αλλά όχι τους ειδικούς

Tik Tok: Το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» κερδίζει τη Gen Z αλλά όχι τους ειδικούς

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε γενιά έχει τους δικούς της τρόπους προκειμένου να εκφράσει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή της. Ωστόσο ο τρόπος της Generation Z, που ακούει στο όνομα «Το Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού», είναι αρκετά διαφορετικός από τους προηγούμενους.

Το «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» που μπορεί κανείς να δει στο TikTok είναι ουσιαστικά η πεποίθηση ότι η θετική νοοτροπία στη ζωή φέρνει σε κάποιον και θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Οι άνθρωποι ουσιαστικά πιστώνουν τον «Σύνδρομο του Τυχερού Κοριτσιού» ως τον λόγο που κέρδισαν αθλητικά στοιχήματα, αγόρασαν σπίτι ή πήραν αύξηση στην εργασία τους. Από την πλευρά τους οι αστρολόγοι συνδέουν το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού με τους αστρολογικούς χάρτες γέννησης και άλλοι εξηγούν πώς η τύχη τους «κλείνει» το μάτι στην καθημερινότητά τους.

Τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν ήδη γίνει viral στο TikTok με το hashtag #LuckyGirlSyndrome και έχουν προβληθεί συνολικά 149,6 εκατομμύρια φορές.

Η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του «Συνδρόμου Τυχερών Κοριτσιών» ενδεχομένως όπως αναφέρει η Washington Post να ξεκίνησε από την Λάουρα Γκαλέμπ, μια 22χρονη δημιουργό που τον Δεκέμβριο δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok για τη γοητευτική ζωή της, με τη λεζάντα «Ας μιλήσουμε για το σύνδρομο του «Τυχερού κοριτσιού».

@lauragalebe The secret is to assume and believe it before the concrete proof shows up. BE DELUSIONAL. #bedelusional #luckygirlsyndrome #affirmations #lawofassumption #manifestationtiktok #manifestingtok #lawofassumptiontok #manifestation ♬ original sound – Laura Galebe

«Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καλύτερος τρόπος για να εξηγήσω ότι οι πιθανότητες είναι εντελώς υπέρ μου», είπε η Γκαλέπ στο κοινό της καθώς έβαζε το μακιγιάζ της, προσθέτοντας: «Συνεχώς λέω ότι τα πιο σπουδαία πράγματα μου συμβαίνουν πάντα απροσδόκητα».

Η δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου ανέφερε μάλιστα πως η επιτυχία που βιώνει τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην θετική της σκέψη.
«Απλώς προσπάθησε να πιστεύεις ότι τα πράγματα που θέλεις μπορούν να έρθουν σε εσένα», είπε η Λάουρα Γκάλεμπ επισημαίνοντας πως έτσι θα αλλάξει όλη σου η ζωή.

Το σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού, στην ουσία του, βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται «νόμος της έλξης», μια φιλοσοφία που ισχυρίζεται ότι το να θέλουμε κάτι πολύ και να σκεφτόμαστε συνέχεια γι΄αυτό, εν τέλει έρχεται.

Η έννοια έχει απομυθοποιηθεί ως ψευδοεπιστήμη, αν και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η επίδραση μιας θετικής νοοτροπίας είναι πραγματική.

@priestessprincess #luckygirlsyndrome ♬ original sound – priestess princess

Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν λύνει τα πάντα

Η Κάρολ Ντουέκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις δικές τους ικανότητες μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα και τα επιτεύγματά τους.

«Όσοι θέλουν να αναπτυχθούν σε αυτό που κάνουν, συνήθως ξεπερνούν όσους πιστεύουν πως είναι στάσιμοι», αναφέρει η Ντουέκ. 

Ωστόσο από την πλευρά του ο Κρίστοφερ Τσάμπις, ένας γνωστικός επιστήμονας, επισημαίνει πως αυτό που συμβαίνει ονομάζεται «παραπλανητική συσχέτιση».

«Ουσιαστικά βλέπουμε πως όλα τα πράγματα σχετίζονται με τις σκέψεις μας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για συμπτώσεις», επισημαίνει ο Τσάμπις.

@carlypearlmusic #stitch with @skzzolno the world is conspiring in your favor ❤️ #pronoia #originalmusic #newmusic #luckygirlsyndrome #luckygirl #musicheals #highvibemusic ♬ original sound – Carly Pearl

Το να επιβεβαιώνουμε στον εαυτό μας πως όλα θα πάνε καλά ίσως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ανέφερε ο Μαρκ Μάνσον, συγγραφέας βιβλίου αυτοβοήθειας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ωστόσο όπως επισημαίνει μακροπρόθεσμα δεν έχει κανένα όφελος σε κανέναν.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο σύνδρομο του τυχερού κοριτσιού;

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που όχι μόνο δεν συμφωνούν με το σύνδρομο, αλλά θεωρούν πως έχει και επιπτώσεις.

Η Μέλοντι Γουόκερ μια 37χρονη τραγουδοποιός που ζει στο Νάσβιλ, αποκάλεσε την συγκεκριμένη τάση ως «τοξική πνευματικότητα» που καταλήγει να κάνει τους ανθρώπους να αυτομαστιγώνονται σε οτιδήποτε δεν γίνεται όπως το θέλουν.

«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πώς όσα πράγματα ακούγονται τόσο όμορφα και ευγενικά μπορούν να να τους βλάψουν», είπε η Γουόκερ προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι που να προσφέρει εύκολη λύση.

Τέλος από την πλευρά του ο Γκάμπριελ Οέττινγκεν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επισήμανε πως το να ονειροπολεί κάποιος για το μέλλον μπορεί να του τονώσει τη διάθεσή, ωστόσο οι μελέτες έχουν αποδείξει πως οι φαντασιώσεις και οι θετικές σκέψεις δεν οδηγούν πάντα στην επίτευξη των στόχων.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT