Microsoft: Επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT

Microsoft: Επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT

Οι δύο εταιρείες υπόσχονται τώρα «νέες εμπειρίες με βάση την τεχνητή νοημοσύνη»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα μια νέα πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη με την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT.

Η Microsoft αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, αλλά η Semafor είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες πως η Microsoft βρισκόταν σε συζητήσεις για να επενδύσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη φάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά τις προηγούμενες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021. Η Microsoft εκτιμά πως η ανανεωμένη συνεργασία θα επιταχύνει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθήσει αμφότερες τις εταιρείες να εμπορευματοποιήσουν, στο μέλλον, τεχνολογίες αιχμής.

«Η συνεργασία μας με την OpenAI διαμορφώθηκε γύρω από μια κοινή φιλοδοξία να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την έρευνα αιχμής για την τεχνητή νοημοσύνη και να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα. 

Η OpenAI συνεργάζεται στενά με την υπηρεσία cloud Azure της Microsoft. Τον Ιούλιο του 2019, η Microsoft είχε ενισχύσει οικονομικά την OpenAI με ένα δισεκατομμύριο δολάρια και η επένδυση κατέστησε τη Microsoft αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών cloud για την OpenAI. Σήμερα ο τεχνολογικός κολοσσός υπογράμμισε πως, με το σύστημα Azure, παραμένει ο αποκλειστικός πάροχος της OpenAI.

Η επένδυση της Microsoft θα βοηθήσει επίσης τις δύο εταιρείες να εστιάσουν και στον κλάδο των υπερυπολογιστών, αυτή τη φορά σε διαφορετική κλίμακα, και να δημιουργήσουν «νέες εμπειρίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η OpenAI κατατάσσεται από τους ερευνητές Τεχνητής Νοημοσύνης μεταξύ των τριών κορυφαίων εργαστηριών AI παγκοσμίως. Έχει αναπτύξει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παίζουν παιχνίδια και μπορούν να νικήσoyn τους ανθρώπους σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Dota 2. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν προσελκύσει οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη γεννήτρια κειμένου GPT-3 και τη γεννήτρια εικόνων Dall-E.

Το ChatGPT παράγει αυτόματα κείμενο με βάση γραπτές εντολές – ερωτήσεις, με έναν τρόπο πολύ πιο προηγμένο και δημιουργικό από όλα τα προηγούμενα chatbots της Silicon Valley. Το λογισμικό έκανε το ντεμπούτο στα τέλη Νοεμβρίου και γρήγορα έγινε viral στο Διαδίκτυο, καθώς στελέχη εταιρειών τεχνολογίας και επενδυτές έγραψαν για αυτό στο Twitter, παραλληλίζοντας την επανάσταση που φέρνει με τα αποκαλυπτήρια του πρώτου iPhone της Apple το 2007. 

Η νέα τεχνολογία αιχμής τράβηξε την προσοχή των στελεχών της Google, που σε πρόσφατη σύσκεψη παραδέχτηκαν ότι η φήμη της Google θα μπορούσε να πληγεί, αν έκαναν κάποια βιαστική κίνηση στην τεχνολογία chat τεχνητής νοημοσύνης, παρότι έχουν αναπτύξει εφάμιλλες δυνατότητες. 

Στους ιδρυτές της OpenAI περιλαμβάνονται ο CEO της εταιρείας προγραμματιστής Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ και οι Γκρεγκ Μπρόκαμν, Ιλάι Σούτσκεβερ και Βόιτσετς Ζαρέμπα. Η ιδρυτική ομάδα είχε δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εγχείρημα. Ο Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά παραμένει δωρητής.

Πηγή CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT