ChatGPT: Πώς μπορεί να «θολώσει τα νερά» στα social media

ChatGPT: Πώς μπορεί να «θολώσει τα νερά» στα social media

Το ChatGPT θα μπορούσε να ενισχύσει «εκστρατείες επιρροής» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εντείνει τις αντιδράσεις μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε πρόκειται για συμβουλές μαγειρικής είτε για βοήθεια σε μια εργασίας σας, το ChatGPT αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ανθρώπους να εξασκηθούν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί βάσεις δεδομένων κειμένου από το διαδίκτυο, από βιβλία, περιοδικά και λήμματα της Wikipedia, ενώ συνολικά 300 δισεκατομμύρια λέξεις τροφοδοτούν στο σύστημα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα Chatbot που απαντά σχεδόν όπως θα το έκανε ένας άνθρωπος, διαθέτοντας και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Ωστόσο ακαδημαϊκοί, ερευνητές κυβερνοασφάλειας και εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το ChatGPT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους φορείς για να διχάσουν και να κάνουν προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι τώρα, η διασπορά της παραπληροφόρησης γινόταν αποκλειστικά από χρήστες, όμως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσε να διευκολύνει ιδιαιτέρως τα «τρολ του Διαδικτύου» να επεκτείνουν τη δράση τους, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Georgetown, του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ και του OpenI, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.

Θα μπορούσε το ChatGPT να «βοηθήσει» τις εκστρατείες επιρροής

Το ChatGPT θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει «εκστρατείες επιρροής» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση πολιτικών και κομμάτων, και να εντείνει τις αντιδράσεις για συγκεκριμένες πολιτικές, μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

Μια τέτοια εκστρατεία είχε διεξαχθεί πριν από τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, όταν χιλιάδες λογαριασμοί σε Twitter, Facebook, Instagram και YouTube επιτέθηκαν εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας το 2019.

Φαίνεται πως οι μελλοντικές εκλογές μπορεί να έρχονται αντιμέτωπες έναν ακόμη μεγαλύτερο «στρατό παραπληροφόρησης». «Τα συστήματα AI θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες τακτικές επιρροής», με εξατομικευμένα μηνύματα, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ πιο αποτελεσματικά, αναφέρει η έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.

Συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης με τεχνητή νοημοσύνη

Το εύρος της παραπληροφόρησης θα μπορούσε να διευρυνθεί, και οι τρόποι διασποράς να πληθύνουν. Στο μέλλον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ίσως βελτιωθούν σε τέτοιο βαθμό που να είναι αδύνατο να αναγνωρίσει κανείς ποια μηνύματα αποτελούν μέρος συντονισμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, λέει ο Τζος Γκολντστάιν, συν-συγγραφέας της έκθεσης και ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενων Τεχνολογιών του Τζορτζτάουν, όπου εργάζεται στο έργο CyberAI.

«Τα γλωσσικά μοντέλα των AI θα μπορούσαν να παράγουν μεγάλο όγκο πρωτότυπου περιεχομένου. Έτσι οι προπαγανδιστές δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να αναπαράγουν το ίδιο μήνυμα σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς», αναφέρει ο Γκόλντσταϊν, προβλέποντας ότι θα γίνει πιο δύσκολο να διακρίνουμε την αλήθεια από την… παραποιημένη αλήθεια. 

Για το συγκεκριμένο, κακό σενάριο θα πρέπει να προετοιμαστούν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Facebook και το Twitter, προκειμένου να εντοπίσουν και να αποτρέψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης στα social media. 

«Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω εξάπλωση ψεύτικων λογαριασμών στα social media», προειδοποιεί ο Βίνσεντ Κόνιτζερ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT