TikTok: Πεταμένα στικάκια, αφύλακτοι δίσκοι και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε κέντρο δεδομένων στις ΗΠΑ

TikTok: Πεταμένα στικάκια, αφύλακτοι δίσκοι και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε κέντρο δεδομένων στις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ του περιοδικού «Forbes» αποκαλύπτει κενά και παραλείψεις στην ασφάλεια σε κέντρο δεδομένων του TikTok στη Βιρτζίνια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι του TikTok διαβεβαιώνουν τους Αμερικανούς πολιτικούς ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ είναι διασφαλισμένα, σε σέρβερ στη Βόρεια Βιρτζίνια.

Ρεπορτάζ του περιοδικού «Forbes», όμως, αποκαλύπτει κενά και παραλείψεις στην ασφάλεια – από πεταμένες μονάδες flash που συνδέονταν σε διακομιστές, μέχρι επισκέπτες χωρίς συνοδεία και κουτιά με σκληρούς δίσκους που μένουν αφύλακτα στους διαδρόμους.

Σύμφωνα με το Forbes, αυτές είναι οι συνέπειες της βιασύνης του TikTok να αυξήσει πολύ γρήγορα τη χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

Τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, διακομιστές της Inspur, μιας εταιρείας για την οποία το Πεντάγωνο είχε πει ότι ελέγχεται από τον κινεζικό στρατό. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε την Inspur στον κατάλογο κυρώσεων.

Απαντώντας σε έναν λεπτομερή κατάλογο ερωτήσεων από το Forbes, η εκπρόσωπος της TikTok, Μορίν Σάναχαν, παραδέχθηκε τη χρήση των διακομιστών Inspur, αλλά τόνισε ότι η εταιρεία έχει διακόψει πλέον τις προμήθειες από τη συγκεκριμένη εταιρεία. 

Ελλιπής έλεγχος των επισκεπτών

Η πολιτική της εταιρείας αναφέρει ότι οι επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των κούριερ , των πωλητών, των ηλεκτρολόγων και άλλων επαγγελματιών, πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από έναν υπάλληλο της εταιρείας. Αλλά στην πράξη, σύμφωνα με τέσσερις υπαλλήλους, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. «Δεν έχουμε χρόνο να τους παρακολουθούμε όλους», δήλωσε ένας από αυτούς.

Επιπρόσθετα, φωτογραφίες από το 2020, που εξασφάλισε το Forbes από πηγή, δείχνουν σκληρούς δίσκους αφύλακτους σε ανοιχτά κουτιά στους διαδρόμους του κέντρου δεδομένων στη Βιρτζίνια. Οι λεπτομέρειες στις φωτογραφίες, δείχνουν παρόμοια εικόνα με φωτογραφίες και βίντεο που παρέχονται από μια δεύτερη, ανεξάρτητη πηγή.

Έξι πηγές δήλωσαν στο Forbes ότι είχαν ακούσει για υπαλλήλους που χρησιμοποιούσαν τους διακομιστές για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Η TikTok απάντησε ότι αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των πολιτικών της.

Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την TikTok, η οποία αφενός αντιμετωπίζει ομοσπονδιακή έρευνα για παρακολούθηση δημοσιογράφων και αφετέρου έχει δεχθεί την προειδοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η ByteDance πρέπει να πουλήσει την TikTok. Σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με πλήρη απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Ένας διακομματικός συνασπισμός νομοθετών, μαζί με τον Λευκό Οίκο, έχουν εκφράσει ανησυχίες πως η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ByteDance για να εξάγει σημαντικά δεδομένα σχετικά με Αμερικανούς πολίτες ή να επηρεάσει την πολιτική δημόσια σφαίρα. 

Τις αιτιάσεις αυτές απέρριψε κατηγορηματικά πρόσφατα ο CEO της εταιρείας Σου Ζι Τσίου, αναφέροντας ότι η εταιρεία του έχει ξοδέψει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια για να διασφαλίσει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το πρόγραμμα της εταιρείας που ακούει στο όνομα «Project Texas» απασχολεί 1.500 υπαλλήλους και «κλειδώνει» τα δεδομένα των χρηστών της σε συστήματα της αμερικανικής πολυεθνικής Oracle, με την οποία έχει υπογράψει σχετική σύμβαση. Ωστόσο η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της Επιτροπής, Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, απέρριψε ως «ψευδείς» τις διαβεβαιώσεις του Σου, υποστηρίζοντας ότι «το TikTok θα πει οτιδήποτε προκειμένου να μην απαγορευθεί επί αμερικανικού εδάφους».

Με πληροφορίες από Forbes

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT