Οργή επιστημόνων για την αποστολή αρχαίων απολιθωμάτων στο διάστημα – «Ανήθικο και επικίνδυνο»

Οργή επιστημόνων για την αποστολή αρχαίων απολιθωμάτων στο διάστημα – «Ανήθικο και επικίνδυνο»

Το διαστημικό ταξίδι των απολιθωμένων οστών επικρίθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα ως περιττό και χωρίς επιστημονική αιτία.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα προκάλεσε η αποστολή στο διάστημα, για πρώτη φορά στη διαστημική ιστορία της ανθρωπότητας, απολιθωμένων οστών αρχαίων συγγενών του σημερινού ανθρώπου.

Η διαστημική πτήση της Virgin Galactic που εκτοξεύτηκε από το Νέο Μεξικό στις 8 Σεπτεμβρίου, επέβαινε ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος Τίμοθι Νας ο οποίος επέλεξε να πάρει μαζί του δύο αρχαία απολιθώματα, την κλείδα ενός Αυστραλοπίθηκου σεντίμπα (Australopithecus sediba), είδος ανθρωπιδών ηλικίας 2 εκατ. ετών και το οστό ενός αντίχειρα ενός Χόμο ναλέντι (Homo naledi), το ακόμη μυστηριώδες εκλιπόν είδος ανθρώπου που έζησε πριν από 300.000 χρόνια.

Τα απολιθώματα επιλέχθηκαν από τον Λι Μπέργκερ, εξερευνητή του National Geographic Society, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εξήγησε πως «το ταξίδι των απολιθωμάτων αυτών στο διάστημα αντανακλά την ευγνωμοσύνη και αναγνώριση του σημερινού ανθρώπου για τη συμβολή όλων των προγόνων της ανθρωπότητας και των αρχαίων συγγενών μας». Ο γιος του Μάθιου που ανακάλυψε την κλείδα του Α.sedba το 2008, σημείωσε πως «οι ανθρωπίδες αυτοί δεν θα είχαν ονειρευτεί ποτέ όσο ζούσαν πως θα έκαναν τέτοιο απίστευτο ταξίδι ως πρέσβεις των προγόνων του ανθρώπινου είδους». 

Ωστόσο, ανθρωπολόγοι, αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί καταδίκασαν την πρωτοβουλία αυτή. 

Το διαστημικό ταξίδι των απολιθωμένων οστών επικρίθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα ως περιττό και χωρίς επιστημονική αιτία, ιδίως καθώς τυχόν δυσλειτουργία της αποστολής ίσως κατέστρεφε τα ανεκτίμητης επιστημονικής αξίας δείγματα

Οι επιστήμονες, όχι μόνο ήγειραν ηθικό ζήτημα που αφορούσε τον σεβασμό ανθρώπινων ιστορικών απολιθωμάτων, αλλά έθιξαν και την καταχρηστική πρόσβαση του Μπέργκερ στα παλαιοντολογικά ευρήματα τα οποία ελάχιστοι ερευνητές απολαμβάνουν. 

«Μου προκαλεί τρόμο που πήραν άδεια» δηλώνει η Σόνια Ζακρζέφσκι, βιοαρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σάουθάμπτον, σημειώνοντας πως η ίδια θα χρησιμοποιούσε την πρωτοβουλία αυτή στους φοιτητές της ως παράδειγμα ανήθικης προσέγγισης. «Αυτό ΔΕΝ είναι επιστήμη» έγραψε η ίδια στο X, πρώην Twitter, μιλώντας για «αποικιοκρατία του 21ου αιώνα». 

«Οι επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων σε αντικείμενα κληρονομιάς δεν έχει μελετηθεί» σημειώνει ο Τζάστιν Γουόλς, καθηγητής τέχνης και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν στην Καλιφόρνια. «Οι διαστημικοί αρχαιολόγοι όπως εγώ, ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά για τις συνέπειες του διαστημικού περιβάλλοντος σε αντικείμενα. Όμως, δεν θεωρώ πως θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ ως δείγμα δοκιμής ένα αντικείμενο ιστορικής κληρονομιάς για να δούμε τι θα συμβεί» προσθέτει ο ίδιος. 

Πηγή: LiveScience

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT