Μικρές εταιρείες κατηγορούν τις Big Tech για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Μικρές εταιρείες κατηγορούν τις Big Tech για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 24 επιχειρήσεις του κλάδου διαμαρτύρονται πως οι Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και TikTok δεν έχουν κάνει ικανοποιητική πρόοδο για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με τον ψηφιακό ανταγωνισμό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eταιρείες τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης κατηγορούν τεχνολογικούς κολοσσούς των Big Tech ότι δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες ψηφιακού ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης που σύντομα θα γίνουν υποχρεωτικές. 

Σε ανοιχτή επιστολή τους, 24 επιχειρήσεις του κλάδου διαμαρτύρονται πως οι Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και TikTok δεν έχουν κάνει ικανοποιητική πρόοδο για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων. 

Σύμφωνα με τον νόμο της Ε.Ε. για τις ψηφιακές αγορές, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, και κεφαλαιοποίηση άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται κόμβοι με μεγάλη επιδραστικότητα και ευθύνη, (“gatekeepers”) που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις. 

Οι έξι αναγνωρισμένοι “gatekeepers” στην Ε.Ε. είναι οι Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft. 

Κάθε μία από αυτές τις εταιρείες είναι υποχρεωμένη να διαθέτει εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που να συνεργάζεται με αντίστοιχες εφαρμογές ανταγωνιστών και να επιτρέπει στους χρήστες της να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα είναι προ-εγκατεστημένες στις ηλεκτρονικές συσκευές τους. 

Μια άλλη απαίτηση της Ε.Ε είναι να μην εφαρμόζουν πρακτικές που να ευνοούν τις υπηρεσίες τους έναντι άλλων επιχειρήσεων.

Στην ανοικτή επιστολή, την οποία υπογράφει ο διεθνής όμιλος μέσων ενημέρωσης Schibsted, η φιλική προς το περιβάλλον μηχανή αναζήτησης Ecosia, η μηχανή αναζήτησης Qwant που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, η εφαρμογή ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων Element και η υπηρεσία VPN “ProtonVPN”, αναφέρεται ότι οι “gatekeepers” «είτε δεν συμμετέχουν σε διάλογο με τρίτους, είτε παρουσιάζουν λύσεις που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA)».

Οι εταιρείες σχολιάζουν επίσης ότι τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι καταναλωτές έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανενημέρωτοι σχετικά με το τι θα συμβεί μετά την προθεσμία της 7ης Μαρτίου 2024 που και οι έξι εταιρείες θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τον DMA. 

Ο Κρίστιαν Κρολ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Ecosia δήλωσε στο CNBC ότι οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να ελέγχουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση εταιρείες όπως η δική του θα κινδυνεύσουν. 

«Υπήρχε πάντα μια τεράστια πρόκληση: Η Google είχε το μονοπώλιο για πάνω από μια δεκαετία, αλλά νομίζω ότι σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί τι θα συμβεί στις 7 Μαρτίου, αλλά γνωρίζουμε ότι το 2024 πρέπει να είναι η χρονιά της δίκαιης επιλογής στην ηλεκτρονική αναζήτηση για την Ευρώπη».

Oι 24 εταιρείες που υπέγραψαν την επιστολή είναι οι Adevinta, Allegro, Billiger.de, Ceneo, CompareGroup, Ecosia, Element, Favi, Heureka Group, Idealo, Kelkoo, Ladenzeile, Le Guide.com, OLX, Open-Xchange, Panther Holding GmbH, Preis.de, Prisjakt, Proton, Qwant, Runnea, Schibsted, Solute, και Vipps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT