Διαστημική τεχνολογία με ελληνική υπογραφή

Διαστημική τεχνολογία με ελληνική υπογραφή

Η εταιρεία Adamant Composites, που στήθηκε από ομάδα νεαρών ερευνητών στην Αεροδιαστημική του Πανεπιστημίου Πατρών, σχεδίασε και κατασκεύασε τη δεξαμενή υγρού οξυγόνου η οποία για πρώτη φορά προώθησε στο διάστημα ευρωπαϊκό πύραυλο

διαστημική-τεχνολογία-με-ελληνική-υπ-563033761

Ολο και πιο διακριτή γίνεται η παρουσία της Ελλάδας στο ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο των διαστημικών τεχνολογιών. Μια ακόμη πρωτιά στην ευρωπαϊκή διαστημική καινοτομία έχει ελληνική υπογραφή.

Τη δεξαμενή υγρού οξυγόνου, η οποία για πρώτη φορά προώθησε στο διάστημα ευρωπαϊκό πύραυλο, σχεδίασε και κατασκεύασε η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Adamant Composites, που στήθηκε από ομάδα νεαρών ερευνητών στην Αεροδιαστημική του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα, η ομάδα δραστηριοποιείται στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας και της ενέργειας σε Πάτρα, Αθήνα, Κέιμπριτζ και Βρέμη και έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε πέντε αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.  

Διαστημική τεχνολογία με ελληνική υπογραφή-1
Ο πύραυλος SR75 στην εξέδρα εκτόξευσης. Διακρίνεται η παγωμένη δεξαμενή υγρού οξυγόνου [Hyimpulse].

Η δεξαμενή υγρού οξυγόνου, κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, «φορέθηκε» στον πύραυλο SR75 της γερμανικής εταιρείας Hyimpulse Technologies GmbH, ο οποίος εκτοξεύθηκε στις 3 Μαΐου, 8:10 ώρα Ελλάδας από τη βάση εκτόξευσης Koonibba στη Νότια Αυστραλία.

Για πρώτη φορά, μια γερμανική startup εταιρεία κατάφερε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για βιώσιμη εμπορική χρήση, συγκεκριμένα για τη μεταφορά μικρών δορυφόρων. “Light this candle!” ήταν το μότο της αποστολής, η οποία έχει στόχο να φέρει την επανάσταση στην πρόσβαση στο διάστημα, με το να την καταστήσει προσιτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Επιδιώκει δηλαδή να άρει τα εμπόδια υψηλών δαπανών και μακρών χρόνων αναμονής όσον αφορά την εκτόξευση δορυφορικών σωμάτων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.  

Διαστημική τεχνολογία με ελληνική υπογραφή-2
Ο πύραυλος SR75 κατά τη φόρτωση των δεξαμενών στη βάση εκτόξευσης Koonibba στη Νότια Αυστραλία [Southern Launch].

Ο πύραυλος SR75, μήκους 12 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων, είναι τύπου Sounding Rocket και προωθήθηκε από έναν καινοτόμο υβριδικό και φιλικό προς το περιβάλλον πυραυλοκινητήρα παραφίνης – υγρού οξυγόνου. Τα καύσιμα παραφίνης είναι πιο ασφαλή στη λειτουργία, πιο αποδοτικά και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα καύσιμα κηροζίνης.

Διαστημική τεχνολογία με ελληνική υπογραφή-3
Η δεξαμενή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Πάτρα. 

Το γεγονός ότι η εκτόξευση ήταν απολύτως επιτυχής αποτελεί ορόσημο τόσο για την ελληνική όσο και για τη γερμανική εταιρεία. Η Adamant, η οποία κατασκεύασε τη δεξαμενή σε συνεργασία με την Hyimpulse, σχεδιάζει για την ίδια εταιρεία τη δεξαμενή του πυραύλου SL1, αποστολή του οποίου είναι επίσης η μεταφορά μικρών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ακόμη, η ελληνική εταιρεία συνεισφέρει στη διαμόρφωση μιας αλυσίδας παραγωγής “ready-to-flight” δεξαμενών υγρού οξυγόνου μέσω της Carbon Launch Systems στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Η Adamant εκτός από τις δεξαμενές υγρού οξυγόνου αναπτύσσει μη επανδρωμένα οχήματα, πυραυλικά συστήματα και συστήματα πτυσσόμενων κατασκευών υψηλής ακρίβειας για διαστημική χρήση, σύνθετα μηχανολογικά συστήματα και νανοσύνθετα υλικά για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Διαστημική τεχνολογία με ελληνική υπογραφή-4
Στιγμιότυπο από την εκτόξευση [Hyimpulse].
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT