Επικαλούμενο έγγραφα που του παραχώρησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News αποκάλυψε πως, για δύο εβδομάδες, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών (CSEC) υπέκλεπτε στοιχεία από τις ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές χιλιάδων επιβατών «ενός μεγάλου αεροδρομίου της χώρας».
Σύμφωνα με το κανάλι, η CSEC χρησιμοποιούσε σαν «δούρειο ίππο» το δωρεάν δίκτυο Wi-Fi, ενώ με τα στοιχεία που συγκέντρωνε μπορούσε να παρακολουθεί τους κατόχους των συσκευών έως και για μία εβδομάδα αφότου αυτοί είχαν φύγει από το αεροδρόμιο.
Το CBC News υποστηρίζει πως οι υποκλοπές διήρκεσαν δύο εβδομάδες μέσα στο 2012, στα πλαίσια γενικής δοκιμής του λογισμικού που ανέπτυξε γι’ αυτό τον σκοπό η CSEC, σε συνεργασία με την αμερικανική NSA. Κατά τη δοκιμή υποκλάπηκαν στοιχεία από λάπτοπ, smartphone και tablet χιλιάδων ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο εκείνη την περίοδο, ενώ το software σήμερα είναι απολύτως έτοιμο.
Αν και δεν αναφέρονται τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργεί το συγκεκριμένο λογισμικό, το πιθανότερο είναι να συγκεντρώνει μεταδεδομένα από τις συσκευές – τα οποία καταγράφονται από το δίκτυο Wi-Fi του αεροδρομίου, κατά τη σύνδεσή τους σε αυτό. Σύμφωνα με το κανάλι, τα μεταδεδομένα περιήλθαν στην κατοχή της CSEC από «ειδική πηγή».
Αξιοποιώντας τα μεταδεδομένα, η καναδική υπηρεσία μπορούσε να ταυτοποιήσει κάθε ασύρματο γκάτζετ και να το εντοπίσει όποτε αυτό επανεμφανιζόταν σε οποιοδήποτε δημόσιο Wi-Fi στον Καναδά, ακόμη και μια εβδομάδα μετά την αναχώρηση του κατόχου του από το αεροδρόμιο. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο η CSEC έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα δημόσια δίκτυα.
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη με γραπτή της ανακοίνωση στο CBC News, η κρατική υπηρεσία απάντησε πως είναι νόμιμο να συλλέγει μεταδεδομένα για λόγους εθνικής ασφαλείας, αρνούμενη όμως ότι τα χρησιμοποίησε ποτέ για να παρακολουθεί τους κατόχους των συσκευών. Επίσης, οι υπεύθυνοι λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, του Τορόντο και του Βανκούβερ, δήλωσαν ότι δεν έδωσαν ποτέ άδεια για μια τέτοια «δοκιμή» στη CSEC.