Πραγματικά διεθνές Διαδίκτυο ζητεί η Ε.Ε.

Πραγματικά διεθνές Διαδίκτυο ζητεί η Ε.Ε.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Συγκεκριμένη πρόταση με στόχο τη μεταβολή της ιδιοκτησιακής σχέσης που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ στην εταιρεία ICANN (Εταιρεία του Διαδικτύου για την Απόδοση Ονομάτων και Ψηφίων) επρόκειτο να καταθέσει χθες η Ευρωπαία επίτροπος Ψηφιακών Θεμάτων, Νέλι Κρος.

Η ICANN, με έδρα την Καλιφόρνια, απονέμει τα domain names, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σελίδων του Ιντερνετ, ενώ οι κανόνες λειτουργίας της την υποχρεώνουν να εδράζεται επί αμερικανικού εδάφους. Αυτό, όμως, προκαλεί την ανησυχία ξένων πελατών, μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για το πρόγραμμα καθολικής παρακολούθησης από τη NSA.

Σε χθεσινές δηλώσεις της, η κ. Κρος υπογράμμισε ότι η διαχείριση του Ιντερνετ πρέπει να αποκτήσει πραγματικό διεθνή χαρακτήρα. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του Διαδικτύου απορρίπτουν επίσης κάθε πρόταση για απόδοση της αρμοδιότητας αυτής στον ΟΗΕ ή σε άλλο κρατικό παίκτη, καλώντας αντίθετα σε «παγκοσμιοποίηση» της διαχείρισης του αγαθού που είναι το Ιντερνετ.

Η κ. Κρος ζητάει έτσι σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιβολή «διαφάνειας, αισθήματος ευθύνης και πνεύματος συνεννόησης», με τον ρόλο των κρατικών Αρχών να είναι διακριτός και συγκεκριμένος και με στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού Ιντερνετ.

Την πρόταση της Κομισιόν χαιρέτισε χθες ο αντιπρόεδρος της ICANN, Νάιτζελ Χίκσον, λέγοντας: «Η εταιρεία μας εκφράζει την ικανοποίησή της για την έμφαση που δίνει η Ε.Ε. στη διατήρηση της πολυμετοχικής προσέγγισης στη διαχείριση του Ιντερνετ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT